Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

Az ápolás nem csak a beteg fizikai, hanem a lelki ápolásáról is szól. A testi-lelki egyensúly jelentősége, a stressz és a lelki folyamatok kerültek a fókuszpontba Hatvanban megrendezett Heves megyei ápolásszakmai napon. Emberekkel foglalkozni az egyik legnehezebb feladat – mondta el köszöntőjében Dr. Stankovics Éva, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet vezetője. Krízishelyzetben lévő emberekkel foglalkozni különösen nagy odafigyelést, törődést igényel.

A külső környezet és lélek hat a fizikai testre – képes akár stresszelni, megbetegíteni az adott egyént. Ugyanígy az egészségügyi szakdolgozóknál a betegápolás pszichés megterhelést is jelent, ami sok esetben jár kiégéssel – például idős beteg gondozásánál, és sürgősségi osztályokon - mondta el Vörösmarty Attila, a kórház ápolási igazgatója. Mint azt hozzátette éppen ezért az ápolók sokszor stressz kezelési képzéseken vesznek részt.

Stressz

Stressz helyzet sokszor abból adódik, hogy akinek az egészsége veszélybe kerül, az krízis helyzetben van, és félre érti a környezete jelzéseit. Stressz helyzet alakul ki, amikor az ember fenyegetőnek észlel valamit, és úgy érzi, alkalmazkodnia kell a helyzethez. Ezen tud segíteni az a folyamatos, figyelemmel teli kommunikáció – árulta el Tegzéné Fodor Ágnes, a kórház pszichológusa.

A lelki egészségről tehát legalább annyira fontos beszélni, mint a fizikai állapotról. Nagy hangsúly van azonban a kipihentségen is és azon, mennyire tudja valaki elsajátítani a stressz-kezelési technikákat.

Forrás: hatvanonline.hu