Várandós kismamák és leendő apukák érkeztek január 24-én délután a tatabányai Szent Borbála Kórház skill laborjába. Mint kiderült, mindegyik pár az első babáját várja, így nagy izgalommal és sok kérdéssel érkeztek a szülésfelkészítésre.

Miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett, Zsilinszki Márta főnővér köszöntötte az egybegyűlteket, majd ismertette a kórház családbarát szülészetének szokásait. Elmondta, hogy hova és mikor kell menniük a kismamáknak, ha szülési fájdalmat éreznek, de azt is, hogy milyen szülőszobák közül tudnak választani, illetve, hogy ki is lehet velük a vajúdás alatt.

A kórházban van egy alternatív szülőszoba, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Ha szabad, akkor azt tanácsolom, hogy minden kismama válassza bátran – mutatta fotókon a szobákat a főnővér, elárulva, hogy a szobában fürdőkád, bordásfal és franciaágy is van. – Ezen kívül van négy hagyományos szülőszobánk is, amik minden, a szülés során szükséges eszközzel fel vannak szerelve. Illetve van egy császáros műtőnk is. Zsilinszki Márta azt is elmondta, hogy a kórház támogatja a késői köldökzsinór elvágást, és a szülőknek biztosítják az aranyórát is. Arról is beszélt, hogy hányan lehetnek a vajúdó kismamával a szülőszobán. A leendő szülők azt is megtudták, hogy mit érdemes csomagolniuk a mama és a baba számára a kórházi tartózkodás idejére, és szó esett arról is, hogy a kórházban baba-mama szobák vannak, ahol az újszülöttek 24 órán keresztül töltenek édesanyjuk mellett.

A főnővértől megtudtuk, hogy szerencsére egyre több apuka vesz részt aktívan a felkészítéseken és a szüléseken is, ami hatalmas támogatás mind az édesanyának, mind a születendő babának.

Sok a kérdés

Bár a bő másfél órás előadás sok mindenre kitért, de a leendő szülőknek természetesen voltak kérdései is. Az egyik kismamát a szülés közben kapható fájdalomcsillapítók érdekelték. Egy apuka pedig az SMA szűrésre kérdezett rá. A keddi esemény a következő napokban szülőszobalátogatással folytatódik, ahol a regisztrált párok nézhetik meg az osztályt. A következő felkészítést pedig február 7-én tartják, amelyre a legalább 34 hetes várandósok regisztrálhatnak.

Bővebb információ a Bábakuckó oldalon érhető el.