A rákkutatás világában egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a kutatások, amelyek arra engednek következtetni, hogy daganatsejteket megváltozott anyagcserefolyamatok jellemzik, amelyek nagy hatással vannak a daganatos megbetegedések súlyosbodására, valamint terápiás kimenetelére.

A nemrég „MTA Kiváló Kutatóhely" minősítéssel kitüntetett, valamint az ország „TOP 50 kiváló kutatási infrastruktúrája" közé beválasztott Országos Onkológiai Intézet Kutatási Centrumában működő, Nagy Péter által vezetett Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztály kutatói ezek közül a kén anyagcseréjével foglalkoznak és azokat a folyamatokat tanulmányozzák, amelyek a különböző daganatok kialakulásában, a tumorsejtek osztódásában és az áttétek képződésében játszanak meghatározó szerepet. Így az intézetben végzett alapkutatások a daganatok biokémiájának mélyebb megismeréséhez és megértéséhez vezetnek, a jövőben pedig akár terápiás fejlesztések alapját is képezhetik.

A nemrég publikált eredmények rávilágítottak a kénre jellemző anyagcserefolyamatok két kulcsfontosságú enzimének szerepére, amelyek az emlőtumor sejtekben, valamint a hasnyálmirigy daganatsejtekben emelkedett mennyiségben voltak jelen, együttes gátlásuk pedig daganatok csökkent agresszivitásához, a rákos sejtek lassabb növekedéséhez és osztódásához, valamint az áttétképződés gátlásához vezetett.

Mindez arra enged következtetni, hogy a két enzim szükséges a tumor túléléséhez és fejlődéséhez, míg gátlásuk a tumorsejtek pusztulásához vezet, amely új, hatékony terápiás módszerek kidolgozására ad lehetőséget.

A kutatási eredmények segítik a rákos sejtekre jellemző molekuláris folyamatok megértését, amely a jövőben a diagnosztikai módszerek, valamint új, innovatív eljárások fejlesztésére adnak lehetőséget.

A kutatási eredmények, amelyek az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában, valamint a tudományterület vezető folyóiratában jelentek meg publikáció formájában, itt és itt érhetők el.

Forrás: origo.hu