A foglalkoztató a pszichiátriai osztály külön épületében található, ahol több mint száz beteg ellátására van lehetőség. Mint Hári Bettina klinikai szakpszichológus elmondta, rehabilitációs részlegükön kötelező a foglalkozásterápia, amit a különböző betegségtípusokkal küzdő páciensek szeretnek, mert sokféle lehetőség közül választhatnak. A szakember szerint jó, hogy valamivel elfoglalják magukat, hiszen így megszüntetik a tétlenséget, ami az egyik melegágya a visszaesésnek, illetve elősegítheti a tünetek fokozódását. A beutaltak változatos kézműves tevékenységeken keresztül mutathatják meg kreativitásukat, kezdve a textiles munkáktól, a papírhajtogatáson, az agyagozáson át a famegmunkálásig.

Ottjártunkkor Brúnónak, a terápiás plüssmedvének az egyik páciens éppen egy évszakhoz illő ruhát varrt. Mások kiszáradt szőlőtőkéből álmodtak meg egy-egy dísztárgyat. Az egyik munkatárs kiemelte, szívesen dolgoznak olyan anyagokkal, melyeket újra tudnak hasznosítani, s megmutatta, hogy a papírfonás technikájával hogyan készítenek poháralátétet vagy akár egy fonott kosarat. A betegek egyébként játszhatnak társasjátékokat, vagy ha éppen egy kicsit ki akarnak szakadni a közösségből, a könyvtárban könyvet olvashatnak. A terápia fő célja, hogy a páciensek a betegség ellenére visszatérjenek a munka világába, ezt segíti a hajtogatás, pl. borítékok és dobozok készítése. Míg ezzel foglalatoskodnak, visszatérnek olyan képességeik, mint a figyelem, a türelem és a monotóniatűrés.

A foglalkoztató csoportok általában előre meghatározott tematika mentén tevékenykednek. Ha valakinek van egy jó ötlete, akkor választhat alapanyagokat és önállóan alkothat. Az itt végzett feladatok nemcsak időlegesen, hanem hosszútávon is sokat adnak a betegeknek. Javul az önértékelésük, az önbizalmuk, segíti az együttműködésüket, és azt is, hogy odafigyeljenek egymásra.

Forrás, fotó: zaol.hu/ Fotó: Pezzetta Umberto