A Gyógytornászok Világszövetsége által kezdeményezett, minden évben szeptember 8-án tartandó világnap kiváló alkalmat teremt arra, hogy hangsúlyozzuk a fizioterápia orvoslásban betöltött szerepét, valamint felhívjuk a figyelmet a gyógytornászok munkájának fontosságára, még inkább növelve annak ismertségét és elismertségét – jelentette ki köszöntőjében Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

Hozzátette: az intézmény kiemelt küldetésének tekinti, hogy ne csak a szakmai közönséget, hanem a társadalom lehető legszélesebb körét meg tudják szólítani a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése és visszanyerése érdekében, hiszen a légzőszervi rehabilitáció tekintetében több, mint 100 éves hagyománnyal rendelkeznek.

A rehabilitáció egy betegség után a mindennapi életbe, a munkába való visszaállást segítő komplex folyamat

Ebben a tekintetben a légzőszervi betegségekből eredő funkcióvesztés rehabilitációjának sikerét, a beteg gyógyulását különféle szakemberek összehangolt munkája segíti elő. Ennek során a fizioterápiának, a gyógytornászoknak központi szerepük van az állapotfelmérésben, a tréningprogram összeállításában, a levezetésben, a mellkasi fizioterápiához szükséges módszerek kiválasztásában és alkalmazásában, majd az otthoni mozgásprogram összeállításában – mutatott rá a főigazgató.

A fizioterápia alapvetően természeti energiával történő gyógyítást jelent

Nem azonos a természetgyógyászattal, mert az a szakember, aki legmagasabb szinten tanulja és végzi a fizioterápiás tevékenységet, az világszerte a hagyományos egészségügy részeként teszi mindezt, az orvos partnereként. Hazánkban a gyógytornász a legmagasabban képzett fizioterapeuta. A gyógytornász-fizioterapeuta az egyének mozgásos funkcionális képességeinek befolyásolásával és helyreállításával foglalkozik az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a gyógyítás és a rehabilitáció során. Tevékenységét a fizioterápia eszközrendszerével végzi, minden életkorban, és az egészségügy minden színterén, így kapcsolódva szinte az összes orvosi klinikai területhez.

A Fizioterápia Világnapján a gyógytornász-fizioterapeutákat ünnepeljük, hogy tevékenységüket ismertebbé és elismertebbé tegyük annak érdekében, hogy egyre szélesebb körben tudják befolyásolni és javítani a lakosság egészségi állapotát - mutatott rá Balogh Ildikó, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke.

A Fizioterápia Világnapjának központi témája idén az arthritis (ízületi gyulladás) volt. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet – fő profiljának megfelelően – a légzési problémákkal (például cisztás fibrózis, COPD, asztma, koronavírus-fertőzés stb.) küzdő betegekre kiemelt figyelmet fordít, ezért a tüdőgyógyászat területéhez is kapcsolódva készült szakmai-lakossági programokkal.

A szakemberek hasznos információkkal szolgáltak a fizikai erőnlét, a teljesítőképesség, a mozgással összefüggő testi funkciók és az ízületek egészségének javítása, illetve megőrzése témaköreiben. Az állapotfelmérések és életmód-tanácsadások mellett lehetőség nyílt légzőtorna és mellkasmobilizálás gyakorlatok végzésére, esztétikus testképző torna kipróbálására, Madzsar (funkcionális gimnasztika) foglalkozásra való betekintésre, valamint a „Nordic Walking” alapjainak elsajátítására az intézetet övező ősfás zöldterületen.

Forrás: egeszsegkalauz.hu fotó: egeszsegkalauz.hu , Országos Korányi Pulmonológiai Intézet