A győrihez hasonlóan országosan 57 ÁEEK fenntartású diagnosztikus helyszín fejlesztésére kerül sor, ismertették a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek. A diagnosztikai fejlesztés gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé, eredményesebbé válhat a gyógykezelés, és csökkenhetnek a diagnosztika költségei. A szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezések a terápia alapját képző szövettani diagnózis minőségét biztosítják.

8 megyei kórházban (a most átadott győri mellett Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen) korszerű, pneumatikus csőposta rendszert alakítanak ki, amelyek a kórház épületein belül a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremtenek összeköttetést, és az anyagok gyors, gazdaságos és megbízható szállítására nyújtanak optimális logisztikai megoldást. A korszerű kórházi mintaszállítás megteremtésével jelentős munkaidő és költség megtakarítás érhető el.

Megújult 43 patológiai osztály boncterme, kegyeleti- és kiszolgáló helyisége, melyekben a hozzátartozók méltó kegyeleti környezetben vehetnek búcsút az elhunytaktól, ugyanakkor a szakszemélyzet számára is jobb munkakörülményeket biztosítanak. 
A diagnosztikai munkafolyamatok támogatását szolgálja a patológiai informatikai rendszer fejlesztése és az informatikai eszközök beszerzése országosan 40 helyszínre. Az eredményesebb gyógykezelés és a költséghatékony diagnosztika érdekében korszerű labordiagnosztikai módszertan kidolgozása és laboratóriumi konzulens képzés is történik.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.0-16-2016-00007 „Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása” című kiemelt projekt keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.