Az eseményen Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgató köszöntőjét követően, a Magyar Ápolási Egyesület képviseletében Kárpáti Veronika osztályvezető ápoló, a MÁE Tolna Megyei Szervezetének elnöke üdvözölte az ünnepségre összegyűlt kollégákat, majd a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának képviseletében Schneidler Mónika, vármegyei vezető ápoló mondott megemlékező beszédet – adta hírül hivatalos honlapján a Balassa János kórház.

A vezető ápoló asszony felelevenítette Kossuth Zsuzsanna, „a magyar Florence Nightingale” alakját, aki bátyja, Kossuth Lajos kérésére vállalta az 1848/49-es szabadságharc idején az első országos főápolónő tisztségét és hatalmas feladatait. Az irányításával létrejött tábori kórházakban nemcsak a sérült magyar honvédek, hanem a kórházi ellátásra szoruló osztrák katonák is lelkiismeretes ápolásban részesültek. Önfeláldozó hivatástudatról tanúbizonyságot téve vetette meg a magyar ápolók számára a hivatás alapjait. Erkölcsi tartása, önzetlensége máig ható példaként szolgálhat napjaink szakdolgozóinak.

Ezt követően, Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgató, a kollégák nevében is virággal köszöntötte a Magyar Ápolási Egyesület országos ünnepségén, kimagasló szakmai és egyesületi munkája elismeréseként kitüntető oklevelet átvett Balla Ágnest, a III. Belgyógyászati Osztály diplomás ápolóját, aki diabetológiai szakápolóként az osztályon és a rendelőintézeti Diabetológiai Szakrendelésen járul hozzá a cukorbetegek gyógyulásához.

Az ünnepség végén, Kossuth Zsuzsanna emlékére és az őt követő, mai ápolók tiszteletére, a kórház valamennyi szakdolgozója képviseletében Kósáné László Anikó ápolási igazgatóhelyettes gyújtott mécslángot, a hivatást jelképező „ápolók lámpásában”.

Forrás, fotó: teol.hu