A 334 nyertes pályázat közül ez a 12. legnagyobb összegű. A korszerűsítésnek köszönhetően – a számítások szerint – évi 35-40 milliós megtakarítást is elérhetnek – hangzott el szerdán az év első nagy pályázati nyereményének bejelentésére tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Bercsényi Lajos, az intézmény főigazgatója arról számolt be, hogy 2016 decemberében nyílt lehetőség a pályázat beadására. A rendelkezésre álló 15 milliárdos keretösszeget a kormány a működés gazdaságosabbá tételét biztosította. Hozzátette: a kórház kötelessége a betegellátás optimalizálása, hosszú távú megoldások keresésével a működést is olcsóbbá teszik.

A főigazgató ezután tájékoztatást adott a kórházi fűtés működéséről: két fűtésrendszer működik párhuzamosan, a saját gázkazán mellett a távhőszolgáltatást is igénybe kell venniük az intézmény kifűtéséhez: utóbbi évente százmillió forintos tétel. Emellett a saját fűtésrendszer ellátására évi 750 ezer köbméter gázt is felhasználnak: erre a mennyiségre a legnagyobb takarékosság mellett is szükség van.

Dr. Bercsényi Lajos kifejtette: a fűtésrendszer korszerűsítése során elkülönítik a kórházi főépület, a rendelőintézet és központi gyógyszertár fűtésrendszerét, hiszen két utóbbit a hét végén felesleges fűteni, ezáltal további megtakarítások érhetők el. Kicserélik a kórház 40 éves kazánját is, aminek költsége már önmagában is 50 millió forintos tétel. Az új berendezés hatásfoka, köszönhetően annak, hogy a füstgázból is visszanyeri a hőt, elérheti a 95 százalékot. Az energetikai fejlesztéseknek és a modern berendezéseknek köszönhetően a környezetbe jutó égéstermékek mennyisége is jelentős mértékben csökken.
A főigazgató ezután kitért a másik fontos fejlesztésre, a mosoda felújítására. Azzal kezdte, hogy a salgótarjáni kórházi mosoda nem csak a helyi intézményt látja el, hanem a pásztói és a hatvani intézményt is.
– A gyöngyösi és az ózdi kórházzal már aláírtuk az együttműködési szándéknyilatkozatot, hogy ők is itt mosatnának, illetve hasonlót szeretnénk kötni a büntetés-végrehajtással is – mondta dr. Bercsényi Lajos. – Az intézmények közötti együttműködés fejlesztésére egy 13 millió forint értékű szállítójármű beszerzése is szerepel a pályázatban.
Hozzátette, hogy a mosodai kapacitás bővítésére is új eszközöket szereznek be. (A kórház sajtóanyaga szerint az egészségügyi mosoda, nagy teljesítményű mángorlót, hajtogatót és 22 kilogramm kapacitású, új mosógépet is kap.)
– Az élelmezési üzem 2017. január 1-től visszakerült az intézmény saját működtetésébe – folytatta a főigazgató. – Ennek köszönhetően nem csak megtakarításokat szeretnénk elérni, hanem a minőség javulását is várjuk. A pályázati támogatásnak köszönhetően új főzőüstöket, sütőket és mosogatógépeket szerezünk be.
Fenti beruházások nem csak az intézmény fenntartási költségeit csökkentik, hanem javul az üzembiztonság is. Az előzetes számítások szerint a fejlesztéseknek köszönhetően évi 35-40 millió forint megtakarítás érhető el, ezt az összeget a betegellátás színvonalának emelésére költi az intézmény.
Ezután Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról adott tájékoztatást, hogy az év első jelentős pályázati sikere mellett a múlt év végén is érkeztek támogatások a salgótarjáni kórházba: az intézmény 800 milliós adósságkonszolidációban is részesült, illetve 50 millió forintot kapott a pénzmaradványból is. Emellett a közeljövőben még számos fejlesztési elképzelés megvalósulása várható.
– Folytatódik a megye felzárkózása, 2017 a fejlesztések éve lesz – mondta. – A megye más egészségügyi intézményei szintén kapnak támogatást. A Regionális Operatív Programnak köszönhetően több tucat orvosi rendelő újult meg Nógrádban, jelentős eszközbeszerzések is történtek. Elindult a bérfelzárkóztatás programja is.
Hozzátette: ez évben a szakemberek megtartása, Salgótarjánba csábítása is nagyon fontos feladat lesz, aminek megvalósításához a megye további támogatásokra számíthat.
Becsó Zsolt hozzátette: a sikeresen pályázó intézmények között a Szent Lázár Megyei Kórház a 12. legnagyobb támogatást kapta.
Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a rendelkezésre álló összeget többszörösen túlfoglalták a magyar egészségügyi intézmények. A korszerűsítés célja, hogy olcsóbb legyen az intézmények működtetése, ennek megvalósítása pedig a helyi menedzsment feladata lesz. A fejlesztéseket 2017. július 1-ig kell elvégezni. A későbbiekben a rendelkezésre álló tartalékkeretből még további beruházásokat is támogatni fognak a jövőben.
Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: a rendelkezésre álló 15 milliárdos pályázati keretre 54 milliárd forintos támogatási igény érkezett. A hazai kórházak 840 pályázatot adtak be, ezek közül 334 kapott támogatást.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap