A kórház 10 millió forintos állami fenntartói támogatásból megvalósította a terhesgondozó felújítását. Az önkormányzat által biztosított 20 millióból és saját forrásból kialakította a gyermekorvosi rendelők új helyét.

A szerdai átadáson dr. Duray Gergő főigazgató emlékeztetett: a város és a kórház között tavaly májusban jött létre a támogatási szerződés, amelyben az önkormányzat 20 milliós beruházási támogatást biztosított a gyermekorvosi rendelők kialakítására. A pluszt az intézet saját erőből állta.
Elkészült 5 új rendelő, 2 váró. Hamarosan beköltözik dr. Maronyák Éva, dr. Csányi Ágnes, dr. Dimák Andor gyermekorvos. A negyedik iskolaegészségügyi rendelőként és oltópontként funkcionál majd.
Egy rendelő a csecsemők, gyermekek gondozását szolgálja.

A gyermekorvosi rendelők mellett, de azoktól elkülönülve alakították ki a terhesgondozót a felszabadult központi sterilizáló irodahelyiségeinél. – Szakmailag is indokolt volt. Így már a védőnői szolgálat, a nőgyógyászati szakrendelés és az ultrahang-diagnosztika szomszédságában helyezkedik el – hangsúlyozta a főigazgató. A terhestanácsadó helyiségeinek a kivitelezése csaknem 10 millió forint volt. Ezt a fenntartó az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vis maior keretből ítélte meg a kórháznak. – Ezekkel a beruházásokkal megvalósultak a korábban kitűzött céljaink. Az alapellátás és a szakellátás közelebb kerül egymáshoz, költséghatékonyabban működtethetőek a feladatok. Egy egységben működik tovább a korábban létrehozott központi védőnői szolgálat, a házi gyermekorvosi rendelés és a terhesgondozás – zárta dr. Duray Gergő.

Dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ dél-alföldi térség egészségügyi főtanácsnoka hangsúlyozta, azzal, hogy minden egy helyre került, nem csak a kismamáknak, a gyógyulásra váró gyerekeknek és szüleiknek lett könnyebb az életük, de az itt dolgozók a fizikai közelség miatt könnyebben végezhetik munkájukat.

Dávid Zoltán polgármester kiemelte, az elmúlt hónapokban sok pozitív, az orosházi egészségügyet érintő változásról lehetett hallani, és ebbe illeszkedik a mostani esemény is.

Forrás: Békés Megyei Hírlap