Az EMMI, valamint az ÁEEK által biztosított pályázati támogatásnak köszönhetően közel 72 millió forintértékben valósulnak meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben a működés racionalizálását és hatékonyságát szolgáló fejlesztések a 2017. év első felében.

A kórház korszerűbb és hatékonyabb működtetését és ezáltal a színvonalas, minőségi betegellátást egyrészt az Intenzív Osztályra kerülő plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő berendezések, illetve a saját üzemeltetésű konyhában megvalósuló új energia- és költséghatékony mosogatógépek és sütő beszerzése, továbbá a 3 telephelyet kiszolgáló, nagy teljesítményű takarítógépek vásárlása, illetve üzemeltetése segítik elő – tudatta Ócsai Gábor, az Ypsylon Média vezető tanácsadója.

Az év végi kórház-konszolidáció részeként a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet is benyújtotta a működés racionalizálását és a betegellátás színvonalának minőségi javítását szolgáló pályázatait a 15 milliárd forintos keretösszegű, Az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés szerinti működési támogatásról című rendelet alapján meghirdetett pályázati felhívásra. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz egy intézmény több ötlettel is pályázhatott. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház három területen összesen 5 pályázata nyert támogatást, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak a Kórház hatékony működéséhez.

A pályázat részeként a Dél-pesti Kórházban bruttó tízmillió 147 ezer 935 forintot fordítanak majd a közösségi terek takarításának minőségnövelésére, modern technológiának megfelelő takarítógépek beszerzésével. A Kórház a jövőben a közforgalmú helységek takarítását részben saját hatáskörben kívánja ellátni kiemelkedő higiénés feltételek teljesítésével. Ezen beruházás megvalósításával részben kiváltásra kerül a külső szolgáltatóval megkötött vállalkozási szerződés. Az érintett területek takarítását három telephelyen fogják ellátni hét darab nagy tudású géppel, közel 3500 m2-en. A beszerzéssel biztosítottá válik a mellékhelyiségek tisztítása is látogatási időben, melynek következtében a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek és látogatók komfortérzete és higiénés körülményei javulnak, továbbá a Kórház közvetett és közvetlen költségei is csökkennek.

A konyhai kiszolgáló funkciók minőségi és hatékonysági fejlesztése három pályázat keretében összesen bruttó 52,2 millió forint értékben valósul meg, szalagos rendszerű mosogatógép, új sütő-pároló berendezés, valamint egy fekete mosogatógép beszerzésével. Így az eddig jelentős karbantartással, energia-pazarlóan működő rendszer hatékonyabb, megbízhatóbb, költségkímélőbb és higiénikusabb lesz. A tervezett fejlesztés eredményeképpen csökkennek az üzemben tartási költségek, megbízhatóbbá válik a konyhai üzem működése, a zárt rendszernek köszönhetően a higiéniai szint is emelkedik. A fejlesztések alapján az új eszközök beszerzésével a konyhaüzemeltetéssel összefüggésben keletkező költségek már az első két év során bruttó 14,7 millió forinttal csökkennek.

A harmadik fejlesztési terület az intenzív betegellátást érinti. A betegbiztonsági szempontokat szem előtt tartva, az Intenzív Osztályon jelenleg bérleti konstrukcióban kihelyezett, egyedi és innovatív, uniós szabadalommal védett plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő berendezések megvásárlására kerül sor bruttó kilencmillió 820 ezer 910 forint értékben. A plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő technológia alkalmazásával a fertőzés megelőzés és a betegbiztonság növelése terén elérhető közvetlen és közvetett előnyök mellett, a szolgáltatási költségek tervezett megtakarítása az első két évben kétmillió 928 ezer 416 forint díjcsökkenést eredményez.

Forrás: zetapress