A Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány és az Uzsoki Utcai Kórház filmklubja abból a felismerésből született, hogy milyen fontos szerepük van a művészeti alkotásoknak az érzékenyítésben, mennyivel könnyebb egy kényes témáról egy film kapcsán beszélni. Az Uzsokimozi sorozatot dr. Ureczky Eszter, a Debreceni Egyetem adjunktusa, a kultúrorvostan szakértője szervezi, és a havi rendszerességű programra egyaránt várja a gondolatébresztő filmek iránt érdeklődőket, a közös, őszinte beszélgetésekre nyitott egészségügyi dolgozókat, betegeket, hozzátartozókat és minden filmrajongót. A vetítések 16:30-kor kezdődnek, és minden alkalommal meghívott vendéget is várnak azokat azt követő beszélgetésekre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Műsoron lesz majd Alan Parker Promenád a gyönyörbe című filmje az egészségkultusz 20. századi születéséről, a zabpehelykészítményeiből meggazdagodott, legendás amerikai orvos, Dr. Kellogg híres és meglehetősen drága szanatóriumáról (február 27., vendég: Szécsi Noémi író); A pótolhatatlan Werner doktor, ami arról szól, hogyan gyógyítja magát az orvos (március 26., vendég: Ficzere Ferenc háziorvos, aki 40 éves kora után, sikeres üzleti karriert feladva végezte el az orvosi egyetemet); a Tiszta napfény, amelyben két nővér céget alapít bűnügyi helyszínek takarítására (április 23., vendég: Péczeliné Imre Erika, az extrém takarításokra szakosodott Káoszirtók vezetője); Danny Boyle valós történeten alapuló 127 órája, ami egy kanyonban rekedt hegymászó megpróbáltatásait meséli el (május 28., vendég: Kovács Krisztina sportpszichológus, a Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek szerzője); A legnagyobb showman Hugh Jackmannel, aminek főhőse P. T. Barnum, a legendás Barnum Cirkusz alapítója, az utókor ellentmondásos megítélése szerint lángész vagy csaló, merész álmodozó vagy szívtelen üzletember, akinek cirkuszában számos rendkívüli megjelenésű, mai fogalmaink szerint fogyatékkal élő ember lépett föl (június 25., vendégek: Flamich Mária és Hoffmann Rita fogyatékosságtudomány-kutatók).
A sorozatot július 30-án, Jonathan Levine „haláli humorú” Fifti-fifti című filmjével zárják, amelynek átlagos életet élő hőse, Adam egy rutinvizsgálat során azzal szembesül, hogy rákos, és mindent át kell értékelnie; a filmvetítés után rákról és gyógyulásról beszél majd Váradi Eszter blogger, a Felhők alatt című könyv szerzője.

Forrás: welovebudapest.hu