A jelenlévőket Szívós Etelka, a telephely vezetője és a főszervező Bagó István addiktológiai konzultáns köszöntötte. Az első előadó Kitanics Márk, a kalocsai telephely klinikai szakpszichológus munkatársa volt, előadásában a csoportdinamikai sajátosságokról beszélt. Őt követte Dr. Varga István PhD, a PTE-KPVK Szociális tanszékének adjunktusa, előadásának témája „Az e-sportok közösségépítő hatása” volt. Az önsegítő csoportok működéséről az online térben címmel tartott előadást a főszervező Bagó István addiktológiai konzultáns, végül Marozsi Zoltán, az EMMI kalocsai Gyerekotthon pszichológusa zárta az előadások sorát. Az ebédet követően szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor a konferencia résztvevőivel a délelőtt során elhangzottakról.

Az esemény kapcsán Bagó István főszervező, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház telephelyének addiktológiai konzultáns munkatársa válaszolt néhány kérdésre.

–Mi volt a konferencia megszervezésének célja?
–Úgy gondolom, hogy ketté kell választani azt, hogy csinálunk, teszünk valamit, illetve azt, hogy mindeközben látszunk-e. A célunk az volt, hogy megmutassuk magunkat, a munkánkat. Számomra különösen fontosak a csoportok, a közösség, így a témaválasztás is személyes és a szívemhez közel álló. Sokszor felmerül bennünk, szociális szférában dolgozókban, terapeutákban, hogy mit tudunk nyújtani a hozzánk forduló „klienseknek”. Mi egy olyan közösséget tudunk nekik nyújtani, ahol egyszerre van jelen az őszinteség, a világos értékek és a napirend, házirend, korlátok is. A közösségépítés elméletben és gyakorlatban címet adtuk első konferenciánknak, az elmélet mellett a gyakorlati példákra helyezve a fókuszt. Nagyon fontos volt, hogy a digitalizáció hangsúlyt kapjon, lehet-e pozitív, tudjuk-e hasznosan alkalmazni, mert az elmúlt években sokan szinte csak veszélyként tekintettünk rá, miközben új, korszerű terápiás közösségépítő felületek is létezhetnek.

–Jellemzően kik a kliensek itt a kalocsai foglalkoztatóban?
–Részben a 90 ágyas pszichiátriai osztály betegeivel foglalkozunk, annak aktív részén próbálunk mindenkit képességeinek megfelelően foglalkoztatni. Lehet, hogy egyik betegünk „csak” színezni fog, de semmiképpen sem engedjük el a kezét, úgy motiváljuk és olyan irányba tereljük, hogy ki tudjon teljesedni, hiszen a gyógyulás nem pusztán azt jelenti, hogy beállítottak számára egy megfelelő gyógyszert, hanem hogy újra cselekvőképes emberré tud-e válni a saját közösségében. Mindenki magához képest tud produktív lenni. A pszichiátriai osztály mellett még közel 40 csatlakozónk is van.

–Milyen foglalkozásokat tartanak számukra?
–Folyamatosan fejlesztjük a lehetőségeket. A „beteganyagunk” nem homogén, ezért nekünk is széles rétegben kell szolgáltatnunk. A legfontosabb a munkaterápia. Igyekszünk mindenkit valamilyen közösségi aktivitásra - portaszolgálat, kertészkedés, viráglocsolás – sarkallni. Számos kézműves foglalkozásunk van, általában tematikusan, most a húsvétra hangolódtunk.
Kimondottan az addiktív betegeknek van egy anonim önsegítő csoportjuk, és tapasztalati szakember is dolgozik már a csapatunkban, aki maga is a 12 lépés alapján épül fel. Kedvelt még az irodalom-, film-, és zeneterápia.

–A konferencia egyik fő kérdésköre az online térben működő csoportok létjogosultsága, hasznossága volt.
–Mi is használtuk az online terápia lehetőségét a koronavírus-járvány idején, és nagy szükség, igény is volt rá. Most kiegészítőként működik egy pénteki online csoport. Mi kifejezetten javasoljuk, hogy próbáljanak minél több csoportba eljutni. Ezeknek a csoportoknak a szervezésében és üzemeltetésében is ők vesznek részt aktívan, az ő személyük az, ami biztosítja a folyamatos működést.

Forrás, fotó: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent kereszt Kórház