A Rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az Észak-Magyarországi Régióban” Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet című projekt keretében 668 millió Ft-os beruházás zajlik jelenleg az intézményben, s várhatóan 2015 októberére készen áll a Komplex Rehabilitációs Centrum. A volt Irgalmasrendi Kórház földszintjén és első emeletén elhelyezkedő mozgásszervi-, pszichiátriai rehabilitációs osztályok, valamint a felnőtt és gyermek pszichiátriai gondozó és az addiktológiai gondozó teljes belső rekonstrukciója után, még az ősszel egy belül modern, ám eredeti szépségében megőrzött épületben gyógyulhatnak majd a betegek. A projekt részeként a kardiológiai járóbeteg rehabilitációs szakrendelésnek helyet adó új épületrészt pedig, a belgyógyászati tömb szomszédságában építik meg.

– Nyolc éve újult meg az egykori irgalmas rendi kórház refektóriuma, amelynek befejezésére szeretnénk még forrást találni. - mondta el dr. Tóth Ildikó, az egri kórház megbízott főigazgatója azon a sajtóbeszélgetésen, amelyet követően az érdeklődők bejárhatták az intézmény régi, majd' háromszáz éves épületét, megtekinthették az ott zajló építkezést.

A beruházással 1-4 ágyas, fürdőszobával rendelkező szobákat hoznak létre, valamint a rehabilitációs ellátásoknak megfelelő méretű ajtók, közlekedők valósulnak meg, komfortosítanak, vizesblokkokat alakítanak ki, központi tornatermet építenek. Az érintett épület emeleti területén a mozgásszervi rehabilitációs osztály 74 ágya, valamint a pszichiátriai rehabilitáció 69 ágya és kiszolgáló helységei helyezkednek majd el, összesen 143 ággyal. A földszinti területeken a felnőtt és gyermek pszichiátriai gondozó és az addiktológiai gondozó rendelői, csoportszobája, terapeuta és pszichológusi rendelők kapnak helyet.

A munkálatok során teljes körűen felújítják a gépészeti vezetékhálózatot, így nem csak a komfortosítás történik meg, hanem egy valóban korszerű épületet kapnak az ott gyógyuló betegek és dolgozók. Nagyon nagy jelentősége van annak is, hogy a hotel épületet, szakrendelőt és a rehabilitációs épületet összekötő földalatti folyosó is megépül, ami lehetővé teszi majd, hogy ne a szabad ég alatt közlekedjenek a betegek, kitéve az időjárás viszontagságainak őket. 

A pályázat keretében 63 millió Ft értékben műszereket is vásárol a kórház, amelynek egy részét már be is szerezte az intézmény. Többek között 12 elvezetéses EKG, 24 órás Holter és 24 órás vérnyomás Holter, félautomata defibrillátor, pulzoximéter, Spirométer, terheléses EKG rendszer, terheléses spiro EKG rendszer,(futószalag ) fizikoterápiás multifunkciós készülék rendszer, telemetriás EKG egység,  térdmozgató készülék, állítható magasságú vizsgálószék, antidecubitus matrac, masszázsfotel, mozgásterápiás rendszer, ergometriás szobakerékpár, magnetoterápiás kezelő készülék szolgálja majd a betegek gyógyulást. A projekt keretében megvalósuló rehabilitációs kardiológiai szakrendelő számára már megvásároltak egy kardiológiai ultrahang diagnosztikai készüléket. A Komplex Rehabilitációs Centrumot 2015. októberében adják át a betegek és egészségügyi dolgozók számára.

Forrás:heol.hu