Kiemelkedő kezdeményezés öltött formát az elmúlt hónapokban a háziorvosi praxisokban. Az Európai Szociális Alap és a központi költségvetés Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által biztosított finanszírozásban, a csaknem 20 milliárd forint összértékű EFOP – NNGYK projekt keretében mintegy 2500 háziorvosi praxis részesült fejlesztésben.

A projekt  kardiológiai eszközlistája magában foglal többek közt nyugalmi és Holter EKG-készülékeket, boka-kar index mérőket, nyugalmi spirométereket, valamint pitvarfibrilláció-szűrő EKG-t. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak a digitális adatok gyűjtésére és továbbítására, ezzel is elősegítve a hatékonyabb betegellátást. Ezen felül a projekt lehetővé teszi a digitális távleletezés alapjainak megteremtését, ahol a kardiológiai adatokat központi, anonimizált adatbázisban rögzítik.

E kezdeményezéshez elsők között csatlakozott a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet kardiológiai osztálya, Dr. Szilágyi Attila főorvos vezetésével, aki már megkezdte az együttműködést a körzetbeli háziorvosokkal – hangzott el Egerben, a Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett XV. Egri Kardiológiai Napokon.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) támogatásával elindult kezdeményezés Prof. Dr. Becker Dávid, Prof. Dr. Vágó Hajnalka és Prof. Dr. Járai Zoltán vezetésével azzal a céllal jött létre, hogy a hazai kardiológiai szűrési gyakorlatba bevezesse a mesterséges intelligencia által támogatott diagnosztikai megoldásokat, vagyis az „okos orvoslást”. Dr. Szilágyi Attila főorvos a szakmai rendezvényen ismertette a projekt céljait és eddigi tapasztalatait. Hangsúlyozta: „Végcélunk az, hogy kardiológusok és háziorvosok a régió betegeit a megfelelő kompetenciaszinten, de egységes szakmai gondolatmenet mentén, együtt lássák el.”

Forrás, fotó: Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház