Kórházba menni sosem kellemes. Ha hosszabb időre rendezkedünk be, kimondottan kellemetlen. Gyakran mégis ottalvósra sikeredik a tartózkodás. A betegek részéről elvárás, öröm az ürömben alapon, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák számukra a kórházak. Épp ezért volt szükséges a tavaly díjat is nyert tatabányai Szent Borbála Kórházban történt, a közelmúltban befejeződött átalakítás is, amely a jelek szerint valóban megkönnyíti a bent fekvők életét.

A Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatásnak köszönhetően az intézmény kiemelt ellátást nyújtó épületének rekonstrukciója szeptemberben zárult, amelynek során öt fekvőbeteg osztály és környezete újult meg.

A sajtótájékoztatón dr. Lőke János főigazgató, dr. Dombi Péter orvosigazgató, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba, Tatabánya és Michl József, Tata polgármestere, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke vett részt. A kórház főigazgatója elmondta, örömmel tölti el az elkészült szárny, de ezek után is maradt még teendőjük az intézmény továbbfejlesztése terén.

A projekt a ’80-as években épült létesítmény gerincét képező északi és dél-nyugati oldalán elhelyezkedő osztályok komfortosítását tette lehetővé. Az átépítést követően már kisebb ágyszámú, külön fürdőszobákkal ellátott kórtermek szolgálják a betegek kényelmes elhelyezését. A mozgásukban korlátozott páciensek részére osztályonként egy-egy kórteremben akadálymentes mosdóhelyiséget alakítottak ki.

Az épület tartószerkezeti rendszerén változás nem történt, azonban a belső átépítések mellett, a technológiai rendszerek – gépészeti, a szellőző-, víz- és csatornarendszer felújítása is megtörtént. Modernizálták a fűtési csőhálózatot, a radiátorokat termosztatikus szelepekkel és termosztatikus szelepfejekkel látták el. A jelenlegi elektromos rendszert a kor műszaki, energetikai és szabványkövetelményeihez igazították.

A betegellátás zavartalan működését az osztályok költöztetésével, áthelyezésével oldotta meg az intézmény, így a gyógyító munka folyamatosan biztosított volt a beruházás négy hónapja alatt is.

A munkakörülmények is javultak
A kórházban tartott sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a mintegy 3400 négyzetméteren zajló – a Krónikus Belgyógyászati-, Urológiai-, Sebészeti,- Gasztroenterológiai-, Ortopédiai és Traumatológiai osztályokat érintő – rekonstrukció nemcsak a páciensek számára biztosít magasabb színvonalú szolgáltatást. A fejlesztésnek köszönhetően az osztályok igényeinek megfelelő, kisebb beavatkozások számára alkalmas kezelők, valamint referáló helyiségek javítják a munkavégzés feltételeit és a dolgozók munkakörülményeit is.

Forrás: kemma.hu