Még 2009-ben indult a Csillagpont projekt, amiben három ütemben tervezték átalakítani az egészségügyi ellátás körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. Két év múlva el is indulhatott az építkezés, amelynek első ütemében egy teljesen új tömb, a Csillagpont épült fel a kórház területének közepén. A központi épületet csaknem 17 ezer négyzetméteren építették meg, ahol a hotelfunkció biztosítása mellett helyt kapott a sürgősségi ellátás, az ambulancia, a központi műtőblokk és egy V. osztályú, engedéllyel rendelkező repülőtér. Mindez 4,8 milliárd forint volt.

Az építkezés második ütemében átalakították a 9 ezer négyzetméteres, elavult ideggyógyászati tömböt. Itt ma járóbetegeket és fekvőbetegeket fogadnak. Ezzel egy olyan ellátó központ jött létre, ahol egy helyen találhatók meg a szakrendelések. A program ezen részének építési költsége 1,8 milliárd forintba került. 
A harmadik ütemben pedig 589 millió forintért építették át a sebészeti tömb egy részét csaknem 4 ezer négyzetméteren. Az átadó ünnepségen Kiss Gábor alpolgármester arról beszélt, hogy az egészségügyi szakellátás egy olyan terület, amely mindenkit érint.

– Miskolcnak ez egy nagyon nagy előrelépés – mondta. – A korszerű infrastruktúrát ki kell építeni, és ez a beruházás egy nagyon komoly állomása ennek. Országos szinten is magas összegnek számít a beruházásra fordított csaknem tizenkétmilliárd forint. De nem is csoda, hiszen az ország második legnagyobb kórházáról van szó.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház az egész megye területén élőket látja el. Borsodban minden ötödik gyermek koraszülött. Ez nagyon magas számadat a szakma szerint. Ráadásul 2013 augusztusában több koraszülött is meghalt.

– E miatt a halmozott halálozási eset miatt vontuk össze a nőgyógyászatot, a szülészetet és a koraszülött osztályt – mondta Csiba Gábor főigazgató főorvos. – Így már nem érheti úgynevezett szállítási trauma a párórás csecsemőket.
A szülészet változatlanul 109 ággyal fogadja majd a kismamákat, míg a koraszülött osztályon harminc ágy várja a pácienseket.

Forrás: minap.hu