Az eseményen részt vett dr. Cser Ágnes elnök (MSZ EDDSZ), Toma Lajos elnök (MÖSZ), dr. Éger István elnök (MOK), dr. Balogh Zoltán elnök (MESZK), dr. Németh László főigazgató (ÁEEK). Dr. Hankó Zoltán elnök (MGYK) elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, ám azóta ő is ellátta kézjegyével a dokumentumot. 

A Kollektív Szerződés megkötésének előzménye

A Kollektív Szerződés az ágazati sztrájktárgyalás tárgyalási folyamatában az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az MSZ EDDSZ és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete által, 2016. február 12. napján a munka- és pihenőidő tárgyában kötött az „Egészséges Magyarország 2014-2020.” egészségügyi ágazati stratégiában megfogalmazott célkitűzések megvalósításában való közreműködés az ágazatot érintő kollektív szerződéssel” című megállapodásban, valamint 2016. szeptember 20. napján kötött „Megállapodás az egészségügyi ágazat béremelésével kapcsolatos kérdésekben” és „Megállapodás további tárgyalási témákról az egészségügyi ágazattal kapcsolatos kérdésekben” című megállapodások alapulvételével készült. 

A megállapodások létrejöttében stratégiai partnerként közreműködött a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara. 

A Kollektív Szerződés megkötésének célja

A Kollektív Szerződéssel az aláíró felek az Mt. 276. §-a alapján, a jogszabályi keretek között kölcsönösen, jóhiszeműen és együttműködve szabályozzák a foglalkoztatottakat érintő, munkavégzéssel kapcsolatos kérdéseket az egészségügyben.

Kollektív Szerződés célja, hogy a szerződést aláírók hozzájáruljanak a megállapodásban foglaltak végrehajtásához, ezáltal az egészségügyben dolgozók jobb megbecsüléséhez, az egészségügy hatékonyabb működéséhez. 

Célja továbbá a betegellátás zavartalan és biztonságos végzése érdekében a munkabéke megteremtése és fenntartása, az egészségügy területén a dolgozók bérének rendezésével a dolgozók szakmai felelősségüknek megfelelő módon történő társadalmi elismerése

A Kollektív Szerződés megkötésének további célja, hogy hatálya kiterjesztésre kerüljön az egészségügyi ágazat valamennyi – egészben vagy részben – közfinanszírozott munkáltatónál foglalkoztatott közalkalmazottjára, munkavállalójára.

Kollektív Szerződés - letölthető dokumentum