Több mint félmilliárd forint pályázati támogatásban részesült a Nagykőrösi Reha­bilitációs Szakkórház és Rendelőintézet. Az összegből többek között a fekvőbeteg-ellátás orvosi műszerparkjának teljes megújítását, napelemes rendszer kiépítését és informatikai fejlesztéseket tervez az egészségügyi intézmény vezetősége.
A nagykőrösi egészségügyi intézmény keleti szárnyát 1995-ben, nyugati szárnyát pedig 2000-ben adták át: a kórház, fennállása során, még soha nem részesült ilyen mértékű támogatásban.

– Közel 200 millió forint állami támogatást kaptunk az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében, emellett 118 millió forintos uniós támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, továbbá 52 millió forint gazdálkodásösztönző támogatásban részesültünk. A teljes összeghez hozzátartozik még egy 2016-os, több mint 46 millió forintos támogatás is, melyből már megvalósult a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint a gasztroszkóp- és endoszkópcsere – mondta el Tankó Ágota, a rehabilitációs szakkórház főigazgatója. Hozzátette: az EBP által finanszírozott összegből orvosi gépeket és műszereket fognak beszerezni.

– Orvosi gép-műszer tekintetében ez óriási lépés, hiszen a fekvőbeteg-ellátáshoz alapvetően szükséges gépparkunkat teljesen ki tudjuk cserélni. Ilyen volumenű beruházásra a rehabilitációs szakkórház történetében még nem volt példa – mondta.

Az eszközkorszerűsítés már időszerű a kórház életében, mely évente 3300–3500 beteget lát el, akik az ország minden tájáról érkeznek a rehabilitációs szakintézménybe.

Az állami támogatásból egy direkt digitális röntgent, illetve két ultrahangkészüléket szereznek be. Az újraélesztési eszközök új EKG-kkel és defibrillátorokkal bővülnek majd. Új videoendoszkópos tornyot is vásárolnak majd, a rehabilitációs ellátáshoz szükséges eszközök pedig többek között lézer-, mágnes- és fizikote­rápiás készülékekkel, végtagmozgató és betegállító készülékekkel, járásanalizátorral és ergoterápiás szettekkel gazdagodnak majd.

– A Fáskert utcai telephelyünk tekintetében az épület külső szigetelését és újravakolását, valamint a klímarendszer kiépítését tartalmazza még a program, melyre további százmillió forintos támogatást kaptunk. E beruházás a jövő évben valósul majd meg – mondta az igazgató.

A KEHOP-támogatás összegéből június 30-ig napelemes rendszert alakítanak majd ki a rehabilitációs szakkórház Fáskert utcai és Széchenyi téri telephelyén egyaránt.

A gazdálkodásösztönző támogatás esetében pedig előírás, hogy a kapott összeget az intézmények elsősorban szállítói tartozásaik rendezésére, másodsorban pedig fejlesztésekre és beruházásokra fordíthatják.
– Kórházunk nem rendelkezik lejárt szállítói tartozásokkal, ezért a teljes összeget fejlesztésre tudjuk fordítani. E támogatásból az élelmezési üzem főzőüstjeinek, továbbá a fekvőbetegosztályok nővérhívó és az ágytálmosó rendszereinek cseréje fog megvalósulni. Emellett vásárolunk 15 számítógépet és nyomtatót az egészségügyi feladatokat ellátó szervezeti egységek részére. Amennyiben pedig még marad pénz, akkor vagy a fül-orr-gégészet, vagy a szemészet egy régi műszerét cseréljük ki – tájékoztatott Tankó Ágota.

Új részleget is szeretnének kialakítani
A rehabilitációs szakkórház főigazgatója reméli, hogy az idei fejlesztésekkel nem ér véget a kórház megújulása.
– Régi vágyálmunk egy balneo­terápiás részleg kialakítása, ugyanis a kórháztól nem messze van egy termálvizes kút, melyet újra lehetne fúrni. Ehhez azonban új ingatlan építésére lenne szükség, mert a jelenlegiben már nem férnének el a tanmedencék és masszázskádak. Látványtervek már vannak, a megvalósítás azonban még a jövő pályázatainak függvénye – árulta el.

Forrás: baon.hu