– Miért választotta ezt a szakmát?
– Kisgyermekként sok elképzelésem volt. Amikor pályát kellett választanom, akkor elmentem a salgótarjáni egészségügyi iskola nyílt napjára, itt kezdtem el érdeklődni a szakma iránt. Eldöntöttem, hogy ezt a pályát választom. Ahogy végeztem az iskolával, Pásztón helyezkedtem el a kórházban. A belgyógyászati osztályon kezdtem, ahol sok mindent megtanultam, számos tapasztalatra tettem szert. Ez idő alatt férjhez mentem, gyerekeim születtek, utána pedig a három műszakot már nem tudtam vállalni a család mellett, így elhagytam a kórházat. Ezt követően jelentkeztem az esti szakközépiskolába, majd 2001-ben a rendelő intézetben kezdtem el dolgozni, amelynek nagyon örültem. Azóta is itt dolgozom négy orvossal a szemészeten.

– Mit jelent az egészségügyi szakma az ön számára?
– Nagyon szeretem. Természetesen, mint mindenhol máshol, itt is vannak könnyebb és nehezebb napok. Rövid idő alatt sok beteg megfordul, pörgős általában a rendelés, de szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom, amit szeretek.

– Hogyan tudja összeegyeztetni a családot és a munkát?
– Nagyon megértő társam van és támogató családom, így szerencsés vagyok. A férjem sok terhet le vesz a vállamról és a gyerekek is maximálisan mellettem állnak.

– Napjainkban mennyire figyelnek oda az emberek a szemük egészségére?
– Nagyon változó, hogy ki és mikor jelentkezik be hozzánk. Sajnos manapság is vannak, akik elhanyagolják szemüket még úgy is, hogy közben valamilyen betegség miatt romolhat, mint például a cukorbetegség. Nagyon sok emellett a szemfenéki eltérés is, és sokszor későn jelentkeznek. Szerencsére akadnak ugyanakkor olyanok is, akik évente egyszer eljönnek szűrésre anélkül, hogy bármilyen panaszuk lenne. Idősek és fiatalok egyaránt érkeznek, de azt észre lehet venni, hogy a sok elektronikai eszköz negatív hatással van a látásunkra, hiszen egyre több gyermek szemüveges.

– Miért fontosak a szemészeti szűrések?
– Negyvenéves kor után érdemes mindenkinek elmenni szemészetre, akkor lép be ugyanis az emberek többségének az életébe az olvasószemüveg. Fontos továbbá a zöldhályog-szűrésre is járni, amely alattomos betegség, hiszen van, hogy tünete sincs. Emellett nagyon sok a szürkehályogos betegünk is, amely már egyre fiatalabbaknál jelentkezik. Éppen ezért fontosak a rendszeres vizsgálatok.

– Hogyan tehetünk szemünk egészségéért? Valóban érdemes különféle szemcseppeket használni?
– Manapság sokan a gép előtt ülnek hosszú órákon keresztül és nem pislognak annyit, amennyit kellene. Ez nem túl jó, így érdemes rendszeresen használni műkönnyet. Fontos ugyanakkor, hogy a termék tartósítószermentes legyen, ugyanis az nem károsítja a szemet.

– Nemrégiben elismerést vehetett át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától kimagasló tevékenységéért. Hogyan fogadta?
– Már 32 éve dolgozom ezen a pályán és sok mindent átéltem, de az elismerés nagyon meglepett, ugyanakkor természetesen örültem is neki.

– Milyen tervei vannak?
– Továbbra is szeretnék Pásztón dolgozni, hiszen nagyon jól érzem itt magamat. Jó a közösség, családias a hangulat is.

Forrás, fotó: nool.hu