A hagyományokhoz híven a Belügyi Tudományos Tanács, a Rendőrség és a Semmelweis Egyetem tematikus egészségügyi konferenciát szervezett „Kihívások és újszerű megoldások a modern orvoslásban: a robotikától a mesterséges intelligenciáig” címmel, melynek idén is az ÉPC-Honvédkórház adott otthont 2024. május 28-29-én. A tudományos tanácskozás ez évben is hibrid módon került megrendezésre, amely lehetőséget adott arra, hogy mintegy 200 résztvevő követhette nyomon az online térben az értékes előadásokat. A konferencia szakmai támogatója a Semmelweis Egyetem, Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika és az ÉPC-Honvédkórház volt.

A rendezvény középpontjában a modern orvoslás új dimenziói álltak, különös tekintettel a robotikai technológiák és a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásának kihívásaira és lehetőségeire. Az elmúlt évtizedekben a technológia rohamos fejlődése új távlatokat nyitott meg az orvostudományban. Ezek az innovációk lehetővé teszik a betegellátás minőségének és hatékonyságának jelentős növelését, az orvosi beavatkozások pontosságának finomítását, továbbá a megelőzés és gyógyítás folyamatának az emberközpontú újratervezését.

A konferencia szervezői külön figyelmet fordítottak arra, hogy bemutassák az orvoslás és technológiai kölcsönös kapcsolatát: hogyan segíthetik a technológiai fejlesztések a korai diagnózist, a precíziós terápiát és a személyre szabott orvoslást, illetve hogyan katalizálják az orvosi kihívások a technológiai fejlődést.

A konferenciát Prof. Dr. Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem, Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója nyitotta meg, aki a konferencia szakmai előkészítésében jelentős szerepet vállalt. A tudományos tanácskozást Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára, Dr. Sabjanics István, a Belügyi Tudományos Tanács ügyvezető alelnöke és Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós, az ÉPC-Honvédkórház főigazgatója köszöntötte. A konferencia nyitóelőadását Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Mesterséges intelligencia a kardiológiában címmel tartotta.

A konferencián számos kiemelt téma kerül terítékre, többek között a robotsebészet fejlődése, képi diagnosztika MI általi támogatása, a gyógyszerinnováció és transzlációs medicina, a betegellátás logisztikájának támogatása, illetve technológiai eszközök is, mint a federált tanulás, a multimodális MI alapmodellek, a nagy méretű nyelvi modellek, illetve az MI hatása a közösségi médiára és az orvosi közleményekre.

A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a legfrissebb kutatási eredményekbe, megvitassák az új technológiák bevezetésének gyakorlati kihívásait, és megismerjék a mesterséges intelligencia etikai és jogi aspektusait az orvostudományban.

A konferencián számos, hazai és nemzetközi tudományos-szakmai körökben elismert szaktekintély osztotta meg tudását és tapasztalatait, például a szívsebészet, az idegsebészet, az általános sebészet, az ortopédia és a rehabilitáció területéről. A tudományos tanácskozáson többek között a Semmelweis Egyetem, budapesti és országos intézetek és az ÉPC-Honvédkórház képviseletében hangoztak el előadások.

 

Forrás: ÉPC-Honvédkórház, fotó: Freepik