A 2022-es évre Nógrád megyéből Laukóné Oláh Magdolna, a varsányi védőnői körzet szakembere három évtizede tartó munkásságáért érdemelte ki a rangos elismerést

– Miért választotta a védőnői hivatást?
– Mindig szerettem volna az egészségügy területén dolgozni, ezért a balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolába jártam. Mivel szerettem a gyerekeket, így a védőnői hivatást választottam. A középiskolai tanulmányokat követően a Szegedi Tudományegyetemen szereztem védőnői képesítést. Ezután ragaszkodtam hozzá, hogy Nógrád megyében helyezkedjek el, így az első munkahelyem Szirákon és a körzethez tartozó Béren volt. Egy évvel később már Vanyarcon helyettesítettem, két évvel később pedig ez lett a főállásom egészen 2011-ig. Végül még ebben az évben visszatértem a szülőfalumba, Varsányba, és 2018 júliusától folyamatosan én látom el Varsány és Nógrádsipek mellett, Ludányhalászi és Nógrádszakál községeket is. Jelenleg a négy településen a 0–6 évesek száma körzetenként 150–160 gyermek, az iskolások pedig 120 körül vannak intézményenként. Összességében 600 gyermekről gondoskodom.

– Mit tart legfontosabb feladatának a munkája során?
– Egyértelműen a megelőzést. A körzetemben lévő két iskolában felvilágosító órákat tartok egyeztetett időpontokban. Manapság egyre fiatalabb korban van igény ezekre a beszélgetésekre. Az órák nagyrészt attól függenek, hogy milyen korú tanulók számára tartom, illetve milyen interaktív eszközök állnak rendelkezésre. A gyerekek bármit kérdezhetnek, igyekszem nekik mindent bemutatni. A beszélgetések során egyebek mellett olyan dolgokról is szó esik, mint a nővédelem, a menstruációs szegénység, a nőgyógyászati vizsgálatok, a tisztálkodás, a különböző szűrések, a drog, az alkohol vagy éppen a cigaretta. A koronavírus-járvány idején például videókat készítettünk ilyen és ehhez hasonló témákban, amit megnézhettek a gyerekek. A visszajelzések alapján a szülőknek is tetszett. Emellett nagy sikere volt a csecsemőgondozási versenynek, amit szintén kedveltek a gyerekek, sőt még országos versenyeken is megmérettették magukat. Továbbá különösen fontosnak tartom a méhnyakrákszűrést és a mammográfiavizsgálatokon való részvételt. Ezért Varsányban évenként megszervezem az utazást az érdeklődők számára. Ebben segítséget nyújt Kanyó Judit, a község polgármestere és az önkormányzat, amiért rendkívül hálás vagyok.

– Munkája során mi jelenti a legnagyobb kihívást?
– Mindenképpen az, hogy a hátrányos helyzetűekkel megértessem, mikor mire és hogyan van szükség. Meg kell őket győzni arról, hogy mindez a gyermek és az ő érdekük is. Problémát okoz, hogy a megbeszélt időpontokat nem tartják be és nem tartanak olyan dolgokat fontosnak, amik azok lennének. Ezért a legjobb tudásom szerint igyekszem őket segíteni és támogatni.

– Mit szeret a legjobban a hivatásában?
– Természetesen a kisbabákat. Tulajdonképpen a születésüktől kezdve végigkövethetem a fejlődésüket, az életük alakulását. Ezáltal lehetőségem nyílik arra, hogy később, amikor szülővé válnak, sokkal közvetlenebb legyen a kapcsolatunk. Ez pedig a gyermek fejlődése szempontjából rendkívül fontos.

– Korábban Nógrád Megyéért díjjal és szakmai oklevéllel is elismerték a munkáját, a közelmúltban a pedig a Steller Mária védőnői díjat vehette át. Mit jelentenek önnek az elismerések?
– Úgy gondolom, hogy ezekkel a díjakkal az immár harminc éve tartó tevékenységemet ismerik el. A Steller Mária védőnői díjjal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy teljes meglepetésként ért, hogy a megye vezető védőnője felterjesztett rá. A díjat nyolctagú kuratórium ítéli oda, így nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Nógrád vármegyéből engem tartottak rá érdemesnek.

Munkája mellett két egészségügyi felzárkóztató projektben is részt vesz

Laukóné Oláh Magdolna a Speciális Gyermekút Projektben gyermekútmenedzserként is tevékenykedik mind a négy településen. – A Speciális Gyermekút Projekt kezdetekor a koronavírus-járvány miatt online képzést kellett végeznünk. Majd dr. Filiczki Gabriella, a Gyermekgyógyászati Klinika gyermekneurológusával közreműködve felmértük, hogy a gyerekeknél tapasztalható-e neurológiai eltérés – fogalmazott a varsányi védőnő. Hozzátette: – Szinte minden gyermeket megvizsgáltak más szakemberek is. Hároméves kor alatt szomatopedagógus, hároméves kor felett logopédus, gyermekpszichológus és gyógytestnevelő is vizsgálta a gyerekeket. Ez alapján pedig családellátási tervet készítettek. Majd az érintett gyermeket és szüleit a Pedagógiai Szakszolgálathoz vagy a helyi fejlesztő szakemberekhez irányítottuk, például gyerekházak, óvodapedagógusok, valamint a Máltai Szeretetszolgálat fejlesztőihez. Laukóné Oláh Magdolna kitért arra is, hogy Nógrádszakálon a Máltai Szeretetszolgálatnál is az egészségügy területén tevékenykedik. Azonban itt van egy segítője, aki a 0–3 éves kor közötti gyerekekkel foglalkozik. Mint mondta, így ahová nem jut el naponta, oda a segítője megy el. Emellett előadásokat tartanak, egészségügyi csomagokat osztanak, valamint baba-mama klubokat szerveznek. Mindezzel pedig az ott élő hátrányos helyzetűek egészségügyi felzárkóztatását segítik.

Forrás, fotó: nool.hu