Az impozáns kiállításon mentális zavarral együtt élő ellátottak által készített kerámia tárgyak, festmények, fotók és versek csodálhatók meg április végéig. A tárlat végén a kiállított darabok egy jótékonysági vásár keretén belül megvásárolhatók lesznek, mellyel a műhely munkáját támogathatják a vásárlók.

A megnyitón – ahol az alkotók is jelen voltak- köszöntőt mondott Dr. Gondos Miklós, a kórház főigazgatója és Dr. Máttyássy Adrienn főorvosnő, a Pszichiátriai Osztály vezetője. A főigazgató méltatta a kórház csodás galériáját, ahol a kiállításokon keresztül az intézetnek alkalma nyílik bemutatni egy másik, színes oldalát és tevékenységét is. Dr. Máttyássy Adrienn főorvosnő megnyitó beszédében a destigmatizáció fontosságára hívta fel a figyelmet, mely a jelen kiállítás egyik legfontosabb célkitűzése is egyben.

„A WHO 2019-es jelentése szerint, a világon minden 8. ember, a munkaképes korú felnőttek 15 %-a mentális betegségben szenved. A szervezet előrejelzése szerint az évtized végére a depresszió lesz a fejlett országokban a vezető betegség. Ugyanakkor a mentális zavarral élők mintegy fele tart attól, hogy betegsége miatt igazságtalan bánásmódban lesz része és sajnos valljuk be, nem is alaptalanul. A stigmatizáció hatásai azonban túlmutatnak egy adott egyén nehézségein és országokon átívelő jelenség. Ez a megbélyegzés diszkriminálja a mentális ellátásban dolgozókat és az ellátás infrastrukturális feltételei is gyengébbek ennek a területnek, mint az orvosi ellátások egyéb ágazataiban ez megszokott. Szakmailag azonban vitathatatlan, hogy a manapság sokat emlegetett fenntartható fejlődés elérése érdekében világszerte át kell alakítanunk viszonyulásunkat a mentális egészség megőrzése és a mentális zavarral élők védelmében.”- mondta el beszédében a főorvosnő.
A destigmatizáció fontos eleme - melyet a pszichiátriai ellátásban dolgozók próbálnak érvényre juttatni - az edukáció. A betegséggel kapcsolatos hiedelmek változtatása, a betegségre vonatkozó ismeretek növelése az érintett személyeknél és családjuknál, illetve a munkahelyi közösségekben, az iskolákban és a széles nyilvánosságban.
„ Munkánk során kiemelten fontos a láthatóvá tétel, a megismerés, a mentális zavarral együtt élő személyek értékteremtő, alkotóképességének és alkotásaiknak a bemutatása a szűkebb szakmai és a széles nagyközönség előtt, ahogyan tesszük ezt mi is itt a Lift Galéria által.” – összegezte gondolatait a megnyitó alkalmából Dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető.

A Pszichiátriai Osztály 2023-ban több alkalommal is szervez eseményt a destigmatizáció jegyében, mely során bevonják majd a kórházi dolgozókat és Kecskemét lakosait is a színes alkotói programokba.

Forrás, fotó: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház