Csernus András Huba, a Pszichiátriai Osztály Nappali Ellátója egyik gondozottjának versét adta elő Varga-Huszti Máté színművész a kórház liftgalériájának 10. kiállításán. A tárlatot a kórház munkatársainak alkotásaiból állították össze, amelyek egy élményfestésen készültek a Pszichiátriai Osztály antistigma programjának keretében. A cél pedig az volt, hogy lebontsák az előítéleteket, amelyekkel a pszichiátriai betegekre és a dolgozókra tekintenek.

A kiállítást dr. Horváth Zsolt orvosigazgató nyitotta meg. Mint elmondta, tavaly májusban több mint ötvenen vettek részt az A épület földszintjén, a szülészeti váróban kialakított rögtönzött mini műhelyen, amelyből a tárlat született. Minden órában más-más témakör mentén alkottak a kórház munkatársai, körbejárva a mentális betegségeket. Így a bemutatott festményeken tetten érhetőek az orvosok, ápolók érzései, gondolatvilága és látásmódja, de érzékelhető az is, milyen jól érezték magukat a közös élményfestésen.

A májusi örömfestésben résztvevő kórházi dolgozók szolidaritásukat, empátiájukat is kifejezték a pszichiátriai betegséggel élők és az őket gyógyítók felé – ezt már dr. Máttyássy Adrienn, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának vezető főorvosa emelte ki köszöntőjében. – Kívánom, hogy élvezzék a kiállítást, lássák meg, hogy amilyen határtalan az elme, olyan határtalan a mindannyiunkban élő kreativitás is – zárta beszédét dr. Máttyássy Adrienn.

 

A tárlat mától négy héten át lesz látható a kórház Liftgalériájában, a főbejárattal szemben. Az Antistigma programról a Kecskeméti Televízió is tudósított: 

 

 

Forrás, fotó: hiros.hu, Kecskeméti Televízió