A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezéssel terjed, megelőzésükben a leghatékonyabb a rendszeres, alapos kézmosás - erre emlékeztet az UNICEF által 2008-ban meghirdetett jeles nap.

A helyes kézmosás technikáját már kisgyermekkorban meg kell tanítani, majd folyamatosan gyakorolni és fejleszteni kell. Célunk, hogy a fiatal generációt is megismertessük a betegségek megelőzésének lehetőségeivel. Kisiskolásoknak szóló kézhigiénés oktatóprogramunkat már több soproni általános iskolában bemutattuk, hogy ezzel is segítsük a gyerekek meglévő ismereteinek elmélyítését, bővítését, egészségtudatos felnőtté válásukat - hangsúlyozta Lévainé Fehér Szilvia csoportvezető higiénikus.

A Deák Téri Általános Iskolában örömmel fogadták a kórház kezdeményezését, hiszen az iskola pedagógiai programjában is kiemelt helyen áll az egészségnevelés, ahogy a rendszeres kézmosásra is nagy figyelmet fordítanak. - tette hozzá Wischyné Veszprémi Eszter igazgatóhelyettes.

A Soproni Gyógyközpont szakemberei játékos módon, csillámporos kísérlettel mutatták be a kórokozók terjedésének útját. A gyerekek részt vehettek “baci vadászaton”, kirakózhattak és megalkothatták az általuk elképzelt kórokozókkal szennyezett tenyérlenyomatokat. Ezt követően a kórház szakemberei UV lámpás vizsgálattal és gyakorlati bemutatóval segítették a helyes kézmosási és fertőtlenítési technika elsajátítását.

 

Forrás, fotó: Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet