A következő három évben csaknem kétmilliárd forint jut a csepeli járóbeteg ellátás fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében – jelentették be kormánypárti politikusok. Ebből a pénzből gépeket, berendezéseket vásárolnak, de az orvosok, nővérek képzésére is lesz forrás.

Kopott ablakok, öreg épület és korszerűtlen berendezések láthatók a csepeli rendelőintézetben. Az ellátást nem csak ez bonyolítja. „Tegnap voltam, vagyis pénteken, a körzeti orvosnál. Azt mondta, hogy nem az SZTK-ban van a röntgen, hanem ide kell visszajönnöm. Most jöttem röntgenre, aztán megint vissza kell mennem” – panaszolta egy beteg.

A csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program keretében. Ebből a pénzből létrehoznak egy mentálhigiénés központot, de lehetőség lesz infúziós terápiás kezelésre is.

„Gyermek pulmonológiát fogunk fejleszteni, valamint képtovábbító rendszert, ami a felújított felnőtt tüdőgyógyászati és tüdőgondozói szakrendelést, valamint a létrehozandó pulmonológia közötti kapcsolatot fogja segíteni. A belgyógyászati szakrendelést és a sürgősségi ambulanciát ki fogjuk alakítani” – sorolta Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere.

Az Egészséges Budapest Programra összesen 700 milliárd forintot biztosít a magyar kormány, uniós forrás erre nincs, emelte ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel korábbi polgármestere. „Nemcsak eszközökben, nemcsak kőben, nemcsak épületben, hanem a humán erőforrásba, tehát az orvosok képzésébe, az orvosok itt tartására, a nővérek képzésére, nővértek itt tartására is fordíthatunk ebből a pénzből” – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Az egészségügyet is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: 4 millió ember ellátásáról kell gondoskodni, ezért három szuperkórház is épül a fővárosban, és 25 társkórházban lesznek fejlesztések. „Új diagnosztikai berendezések kerülnek a Közép-magyarországi, budapesti és Pest megyei kórházakba, 4 érfestő készülék, 4 CT, 3 MR, 5 röntgen, 1 digitális mammográf, egy digitális képmenedzsment rendszer, egy lineáris gyorsító, amely a sugárterápiához szükséges, ezeknek a révén, ezeknek a berendezéseknek a révén az idei évben Budapesten és Pest megyében a diagnosztikai vizsgálati kapacitás 10 százalékkal nő” – közölte Rétvári Bence.

Forrás: hirtv.hu