A beruházás keretében összesen huszonkét új, két- és háromágyas kórtermet alakítottak ki a belgyógyászaton, az intenzív osztályon pedig felújították a burkolatokat, festettek, de megújult a gépészet és az elektronikus hálózat is, valamint új légtechnikai rendszert is kialakítottak.

– A megadott határidő előtt készült el a kórház 37-es és 38-as épületeinek felújítása – közölte Katona Győző, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság projektvezetője. Mint elmondta, a március végén kezdődött munkák során előbb a belgyógyászati osztályt újították fel a kórház igényei alapján.

– Egy ötvenágyas, a mai kornak és orvostechnológiai előírásoknak megfelelő belgyógyászati osztályt alakítottunk ki összesen 864 négyzetméter alapterületen – részletezte a projektvezető. Hozzátette, az intenzív terápiás osztály kivitelezésének júliusban láttak neki, ott komplett légkezelő rendszert alakítottak ki, az épületgépészeti és elektromos rendszereket teljesen felújították, emellett nyílászárókat is cseréltek, a 37-es épületen pedig a tetőszerkezetet is javították.

– Évtizedek óta várta már a lakosság és az orvosok ezt a felújítást. Korábban sok kritika érte a belgyógyászatot, ami most a 21. század igényeinek megfelelően újult meg. Azonban bízom benne, hogy ezzel még nem fejeződött be a kórház felújítása – mondta el Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a felújított osztályok átadóján. A térség országgyűlési képviselője hozzátette, biztonságban van a kórház jövője, a tervek szerint egy laborközpont is készül a jövőben Szentesen.

Mint Szabó Zoltán polgármester rámutatott, a helyieknek nagyon fontos a kórház, ami ugyanakkor nem csak a szentesieket szolgálja: évente 120-130 ezer embert látnak el.

Kalmár Mihály, a kórház főigazgatója az átadón arra tért ki, hogy az egyik legfontosabb fejlesztés az volt, hogy teljesen leváltak a gázfűtésről, csak termál energiával melegítik az épületeket, a kórház napelemes rendszere pedig a működési igényük 20-27 százalékát fedi le.

– A szentesi kórház olyan stratégia pont nemcsak energiaellátási szempontból, hanem földrajzilag és a betegellátásban is, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni – szögezte le a kórház főigazgatója.

Forrás, fotó: delmagyar.hu