Az Albert Schweitzer Kórház számos területen nyújt olyan egészségügyi ellátást, amelyekhez már nem elegendőek a hagyományos képalkotó eljárások. A helyes diagnózis felállításához sokszor speciális eszközökre, eljárásokra és rendhagyó környezetben végzett, kombinált vizsgálatokra, továbbá komplex szemléletre van szükség – mondta lapunknak dr. Stankovics Éva, megemlítve több olyan fejlesztést, amelyekre az elmúlt időszakban került sor. Ezek közé tartozik a mammográfia – vagyis az emlődiagnosztika –, amelyre napjainkban a kórház fókuszál.

– A szakrendelésen elsősorban klinikai mammográfia zajlik – ismertette a főigazgató. – Mit is jelent ez? A panaszos betegek kivizsgálására, a korábban felfedezett emlőelváltozások követésére, emlőrákos betegek kontrolljára szolgáló vizsgálatra van lehetőség. A fennmaradó kapacitást a panaszmentes páciensek szűrővizsgálatára fordítják. Kórházunkban épp azért, mert az intézmény nem a népegészségügyi szűrőprogramot teljesíti, hanem elváltozással bíró betegek vizsgálatát végzi, a mammográfia komplex emlődiagnosztikával, így fizikális vizsgálattal, ultrahangvizsgálattal és szükség esetén azonnali mintavételezéssel egészül ki.

– Kiemelkedő az MRI-kompatibilis altatógép üzembe helyezése is, amellyel megnyílik a lehetőség a betegek rövid narkózisban történő vizsgálatára – mutatta be a következő eljárást dr. Stankovics Éva.

– Egyre nagyobb igény fogalmazódik meg az orvosszakma részéről az MRI-vizsgálatok iránt, ezért az MRI-készülékekkel nem kompatibilis aneszteziológiai eszközök már nem számítanak elfogadható megoldásnak, hiszen azok a mágneses térben nem használhatók. Rosszabb esetben a megfelelő diagnosztikai eljárás nélkül nem derül fény a meglévő betegség okára, ami tovább súlyosbíthatja a beteg helyzetét. Az MRI-kompatibilis altatógéppel a csecsemők és kisgyermekek vizsgálata is nagyobb biztonsággal vállalható. A korai csontritkulás felismerésében is fejlődést értek el. E cél érdekében már működik egy teljes testes csontsűrűségmérő készülék.

A betegség eleinte tünetek nélkül zajlik, a megelőzésnek és korai felismerésnek ezért nagy szerepe van. A röntgensugárral működő berendezés működési elve, hogy a csontok elnyelik a kis energiájú röntgensugárzást, ezáltal mérhető a csontok vastagsága és ásványianyag-tartalma. Jelenleg a kalibrált készülék tesztüzeme zajlik az intézmény betegein reumatológiai, ortopédiai és onkológiai indikációk alapján. A lakosság számára áprilisra tervezi elérhetővé tenni az Albert Schweitzer Kórház.

Forrás, fotó: heol.hu