A fejlesztés alapvető célja a 18 év alatti lakosság mentális egészségi állapotának javítása, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása. A projekt központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása országosan 13 helyszínen, ennek eredményeként a pécsi INDIT Közalapítvány Berze-Nagy János utcai telephelye egy 260 m2-es új épülettel bővült.

Az infrastruktúra-fejlesztéseken felül a projekt mintegy 1800 fő szakember továbbképzésével járul hozzá a minőségi ellátáshoz, továbbá az alapellátás, családsegítők, gyermekvédelmi szolgálatok és egyéb, civil/közösségi szolgáltatók összekapcsolásával, helyi szakmai teamek megerősítésével, szakmai módszerek és eszköztár kialakításával támogatja a mentális problémával érintett gyermekek és fiatalok korai kezelésbe vételét. A projekt megvalósítási helyszínei fejlesztő- és pszichodiagnosztikai, informatikai eszközökkel és mobiliákkal gazdagodtak az ellátás hatékonyságának további javítása érdekében.

A fejlesztés a mintegy 8,7 milliárd forint összköltségvetésű EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosítószámú, „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósult meg.

További információ: https://gyermekpszichiatria.hu/

Fotó: OKFŐ