Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetői és munkatársai részére szervezett szakmai napok célja, hogy olyan kezdeményezések kerüljenek bemutatásra, amelyek az OKFŐ különböző szakmai területeken tevékenykedő igazgatóságainak munkájához közvetlenül kapcsolódnak.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató beszédében elmondta: fontos, hogy lássuk azokat a kiválóan és logikusan működő területeket, melyek példaként szolgálhatnak mindenki számára, valamint megköszönte a helyszínt biztosító Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatójának, Dr. Óváry Csabának, hogy a szakmai napon olyan jövőbeni irányok és együttműködések születhetnek meg, melyek az egészségügyi ellátórendszer fejlődését szolgálják.

Az első szakmai napon Dr. Dózsa Katalin háziorvos, diabetológus, a Semmelweis Egyetem tudományos munkatársa tartott előadást a háziorvosi praxis keretében végezhető prevenciós tevékenységekről. A doktornő számos olyan projektben vett részt, amely a háziorvosok és a praxisközösségek tevékenységének fejlesztésével foglalkozott, így nem csak, mint gyakorló háziorvos és diabetológus tette meg javaslatait, hanem mint az egészségpolitikában jártas tudományos munkatárs. Saját tapasztalatain keresztül bemutatta a prevenciós rendelés és a telemedicinális ellátások szervezésének megvalósítási lehetőségeit a közösségi APN-ek foglalkoztatásával. Az alapellátás szintjén a módszeresség elvének alkalmazását, az akut (sürgősségi), az eseti jellegű és a preventív ellátások megkülönböztetett kezelését és szervezését, valamint a preventív ellátások szisztematikus szervezésének alkalmazását hangsúlyozta a gyakorlatban. Ezt követően saját praxisának gyakorlatát mutatta be a COVID okozta kihívásokkal teli időszakban a telemedicinális eszközökben rejlő lehetőségek alkalmazásával. Előadása végén javaslatokat fogalmazott meg az evidencia alapú szervezett rendelésre és annak szabályozására vonatkozóan.

Ezt követte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. fejlesztő munkatársainak előadása. A vállalat K+F+I területen 25 éves fejlesztési és pályázati tapasztalattal rendelkezik, magyar (pl.: PTE, BME) és nemzetközi egyetemekkel és kutatóintézetekkel működik együtt. Az egészségügy területén kívül pl. agrár-, energia-, és a gépipar területén is végeznek fejlesztéseket. Nagyon fontos és előremutató fejlesztéseik az ápolás támogatására használható eszközök, azaz a betegágy melletti telemedicina (robottámogatással) és a decubitus állapotkövetésre használt 3D scanner. A telemedicina fejlesztések mellett a cég közreműködésével gyártott kesztyűk és maszkok is bemutatásra kerültek.

A programsorozat további szakmacsoportok és területek bevonásával folytatódik majd.