A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy döntött, hogy 60 milliárd forintot kapnak a kórházak a számlák kifizetésére és egyéb fejlesztésekre. Ebből 45 milliárd jut az adósságrendezésre és 15 milliárd kifejezetten azoknak a kórházaknak, amelyek valamilyen strukturális fejlesztést terveznek, vagyis olyan programokra igényelhettek az egészségügyi intézmények forrást, amelyek növelik a működés hatékonyságát, a betegellátás racionalizálását, és amelyek az adott kórház gazdálkodását is hatékonyabbá teszik.

Adósságrendezésre, lejárt számlák kifizetésére a konszolidáció keretein belül 521 millió forinthoz jutott az intézmény. Ennek köszönhetően a négy kórház fenntartásáért felelős intézmény jelenlegi adósságállománya, lejárt tartozása 436 millió forint. A fennmaradt, de kezelhető adósság nem okoz likviditási gondokat, így nem lesz fennakadás a betegellátásban, köszönhetően az év végi konszolidációnak és az intézmény szigorú gazdálkodásának – áll a közleményben.

Fegyelmezett gazdálkodás 2016-ban

Nagyon szoros és fegyelmezett gazdasági évet tudhat a kórházcsoport maga mögött. A biztonságos működés érdekében több gazdasági területet is átalakítottak. Ez érintette a logisztikát, a közbeszerzéseket és a pénzügyet, különféle szabályzatok újragondolása, megváltoztatása is a feladatok része volt, amelyek a jövőben segítik majd a hatékony munkát. Elindultak a korábban leállított belső ellenőrzések, és folyamatossá vált a leltározás.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház likviditása stabil, üzemképes és nincs fennakadás a gyógyszer- és betegellátásban. Így 30 napon túli tartozást nem visz át az intézmény a 2017-es esztendőre, és az egyéb lejárt tartozást is csökkenteni tudta.

Pályázati pénz felújításra

A konszolidáció keretén belül meghirdetett pályázatokból az intézmény 587 millió forintot kapott. Ebből az összegből felújítják az infúziós labort, a központi sterilizálót, kicserélik a korszerűtlenné vált kazánokat, energiatakarékos LED izzókat és víztisztító berendezést vásárolnak.

Az ország többi kórházának adósságállományával összehasonlítva: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a legkisebb tartozással bíró intézmények között van – olvasható az intézmény közleményében.

Forrás: Szabolcsihír