Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben; a július elején elindult és fokozatosan bővülő lehetőséggel országosan egyre több szakrendelésre tudnak a betegek digitálisan időpontot foglalni - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Rétvári Bence azt írta: az első napokban a legtöbb időpontfoglalás a bőrgyógyászat, a szemészet, a fül-orr-gégészet szakrendelésekre történt. A legtöbb szabad időpont a nőgyógyászati, a sebészeti és a tüdőgyógyászati rendelésekre van jelenleg.

„Összesen 81 intézmény, több ezer szakrendelésen több százezer szabad időpont foglalható a következő hónapokra az Egészségablakon keresztül” - hangsúlyozta, hozzátéve: a lehetőségek tehát jóval szélesebbek, mint amennyivel eddig éltek a betegek, ezért mindenkit arra biztatnak, használja ki az Egészségablak nyújtotta kényelmes és egyszerű járóbeteg időpontfoglalási lehetőséget. Az alkalmazást már több mint hárommillióan töltötték le mobiltelefonjukra.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy aki nem szeretne sorban állni a szakorvosnál, az most a mobilján keresztül foglalhatja le az általa választott rendelőben az időpontot. Erre nemcsak az Egészségablak alkalmazáson keresztül van lehetőség, hanem a 1812-es Egészségvonalon és a járóbetegrendelők megszokott elérhetőségein is.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a bevezetés fokozatos, hónapról hónapra bővül majd azon szakrendelők és szakrendelések listája, ahol már így lehet bejelentkezni. Azért vezetik be ezt az új lehetőséget, hogy könnyebb legyen a betegeknek eljutni a szakrendelőkbe és kevesebb legyen a várakozási idő.

„Az új lehetőséggel mindenki a saját kezébe veheti - a szó szoros és átvitt értelmében is - a szakorvoshoz az időpontfoglalást. Reggel, délután vagy éjszaka, hétközben vagy hétvégén, munkahelyen vagy buszon, mindig, mindenhol be lehet jelentkezni a szakorvoshoz az alkalmazáson keresztül” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy: „Az új lehetőség abban segít, hogy teljesen ki legyenek használva a rendelési idők, az egészségügy kapacitása, és így csökkenjen a sor a rendeléseken. Mi arra számítunk, hogy a jobb szervezettség gyorsabb ellátást hoz magával. Ami egyszerű és átlátható, az jobb a betegeknek. Az új rendszer kedvezőbb, korszerűbb, mint az eddigi”.