A 2014 őszén megkezdődött TIOP-2.2.6/12/1/B „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” elnevezésű uniós pályázat révén az új műtőblokk központi sterilizálót, az emeleten három aszeptikus műtőt foglal majd magába, és egyben egy új, fedett mentőbeállót is képez a sürgősségi betegellátó osztályhoz. Az új létesítmény mellett a meglévő épületben felszabaduló területek átépítésével a földszintre kerül a sürgősségi osztállyal egy szinten a teljes képalkotó diagnosztikai egység, valamint korszerűsödik a szülészet és a szeptikus műtéti ellátás területe is. Mindez kiegészül az orvostechnológiai eszközpark közel egymilliárd forintos megújulásával.

A dinamikusan folyó építészeti kivitelezéssel párhuzamosan zajlanak a projekthez kapcsolódó eszközök közbeszerzési eljárásai is, amelyek közül már több is sikeresen lezárult. A kórház vezetése fontosnak tartotta, hogy a mobilizálható eszközök mielőbb megérkezzenek az intézménybe, mert azokat már most a gyógyító ellátás szolgálatába lehet állítani. 

Az aktuális szállítással megérkezett a radiológiai közbeszerzési csomag részét képező, nagyteljesítményű, fejlett képalkotó technológiájú Acuson X700 ultrahang berendezés, amely intelligens munkafolyamat-megoldásokat is nyújt. A 20 colos képernyő minden pozícióból való jó láthatóságát integrált, forgócsuklós-karos fogantyú szolgálja.

A műtői eszközök közbeszerzési csomagjából 3 altatógépet kapott a kórház, amely a korszerű anesztézia ma elvárható összes követelményének és igényszintjének megfelel. Az eszközök precíz, pontos, gyógyszer és oxigénadagolást tesznek lehetővé. Monitorrendszerük segítségével biztonságos a beteg teljes életfunkciónak megfigyelése. Az új gépek a műtőblokk nyár végére történő felépüléséig már a jelenlegi műtőkben látják el feladatukat.

A traumatológiai műtőbe, korszerű, digitális röntgen képerősítő érkezett, amely precíz és pontos képalkotó diagnosztikájával műtét közben is biztosítja a műtéti terület megtekintését, és felvételek készítését, ezáltal pedig a műtétek minél tökéletesebb végrehajtását.

A mai korszerű sebészet egyre inkább igényli a „vértelenebb” eljárások alkalmazását, mind nyitott, mind laparoszkópos beavatkozások tekintetében. Ezt szolgálja majd a leszállított két ultrahangos vágó berendezés. Ez a berendezés a szöveteket vértelenné teszi, és segítségével egy lépésben el is vágja azokat. Ezáltal lehetővé válik olyan gyors műtétek elvégzése, amely például a daganatsebészet során elengedhetetlen. Ezen eszköz segítségével a műtétek időtartama nagymértékben lecsökkenthető.

A kórház mostantól magáénak tudhatja azt az arthroszkópos tornyot is, amely a traumatológiai ellátásban az ízületeken belüli kisebb műtéti beavatkozásokra alkalmas endoszkópos berendezés. Ezen orvostechnikai eszköz segítségével a különböző porc és szalagműtétek könnyen elvégezhetőek, rövidül a betegek gyógyulási ideje.

Az eszközszállítások a következő hetekben, hónapokban folyamatosak lesznek, igazodnak a projekt építészeti előrehaladásához. A fejlesztések napról napra javítják a kórház által nyújtott egészségügyi ellátás színvonalát, biztonságát, növelik a régió lakosságának magas szintű ellátáshoz való jutásának esélyét.

Forrás: Szöveg és kép Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet