A Debreceni Egyetem Klinikai Központ integrációja 2021. január 1-jén indult és előreláthatóan ez év végére befejeződik. Ez azt jelenti, hogy a Kenézy Gyula Campus minden egyes szervezeti egysége klinikai rangra emelkedik, a fejlesztés a klinikai betegellátás ismérvei szerint valósul meg. Ezzel a Kenézy Gyula Campus az ország egyik legnagyobb, egységes betegellátó rendszere lesz, a klinikai központ két campuson széleskörű, professzionális diagnosztikai, betegellátó és ehhez kapcsolódó oktató és kutató tevékenységeket folytat – mondta Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke, a Kenézy Gyula Campus integrációs fejlesztéseinek megtekintését követő sajtótájékoztatón, március 23-án délután. Az eseményen részt vett Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató és Kossa György, a gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Jenei Zoltán, miután a helyszínen tájékozódott az integráció részleteiről, a Kenézy Gyula Campuson megtartott tartott sajtótájékoztatón elsősorban a sürgősségi betegellátás és az egynapos sebészet terén kialakított helyi megoldásokat ítélte példaértékűnek, amelyek hatékonyan járulnak hozzá a térség betegeinek magas szintű ellátásához. Kiemelte, a különböző kihívásokra adott válaszok csak akkor lehetnek eredményesek, ha a működőképességet, hatékonyságot és az erőforrásokkal történő gazdálkodást mind-mind a betegek érdekeinek alárendelve határozzák meg.

Az országos kórház-főigazgató méltatta, hogy az egészségügyi fejlesztések terén "nem Budapestről vagy máshonnan várják a megoldást" Debrecenben, hanem a problémák összetevőit és a kiváltó okokat végiggondolva, saját erőből is sokat tesznek a magas színvonalú és hatékony betegellátás érdekében.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának elnöke elmondta, hogy a 2021-ben elindított klinikai integráció eredményeként az ország egyik legnagyobb egészségügyi betegellátója jött létre 6500 dolgozóval és 2800 betegággyal annak érdekében, hogy a Debrecenben és térségében élők egészségügyi ellátása a korábbinál is magasabb színvonalú legyen és az európai élvonalba jusson. Beszédét zárva köszönetet mondott Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak azért a kimagasló erőfeszítésért és támogatásért, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint konzorcium-irányító tesz Debrecen és Hajdú-Bihar vármegye egészségügyi fejlesztéséért.

Kossa György, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, minden törekvésük a betegellátás minőségének javítását szolgálja. Megemlítette, hogy ennek érdekében a szakápolóképzésben kiterjesztett ösztöndíj- és mentori rendszert vezetnek be, a phd-program keretében pedig már megkezdődött az állami ösztöndíjak kiegészítése; erre öt év alatt nyolcmilliárd forintot fordítanak, amely segíti az egészségügyben a megfelelő korfa kialakítását. – Azt gondolom, hogy minden integrációnak a következménye az kell, hogy legyen, hogy az itt élő emberek saját maguk érezzék ennek a pozitív eredményeit. Mi ennek elkötelezettjei vagyunk, ezt szeretnénk továbbvinni, tovább erősíteni – jelentette ki Kossa György, aki az ágazaton belüli széleskörű együttműködés jelentőségét is hangsúlyozta.

Forrás: MTI, fotó: OKFŐ/Mészáros Gábor