Az Országos Kórházi Főigazgatóságnál hagyomány, hogy háromhavonta véradást szerveznek a munkatársaknak, és valamennyi ilyen alkalomra szép számmal érkeznek a segítőkész kollégák. Nem volt ez másként tegnap, azaz február 14-én sem, hiszen 52 munkatársunk adott sikeresen vért Csalogány utcai irodaházunkban. Köszönjük valamennyiüknek!

Ahogy az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán is olvashatjuk, a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, csakis véradással, hiszen mesterségesen nem előállítható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz - munkanapokra lebontva - napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, illetve számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.