Az e-egészségügyi rendszer minden eleme 2017 első negyedévének végére az egészségügyi intézmények kötelező csatlakozásának végső határidejével kerül teljes egészében bevezetésre.

 
A projekt záró rendezvényén az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága részéről Dr. Mészáros János köszöntötte a résztvevőket. Ezután Divinyi Zsombor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Uniós Projektigazgatóságának vezetője tájékoztatta a résztvevőket az ÁEEK részéről kifejlesztett e-egészségügyi rendszerről. A TIOP 2.3.1. projekt eredményeit és a további fejlesztési lehetőségeket Sas Tibor, a projekt szakmai vezetője mutatta be. Az előadásból kiderült, hogy a projekt lezárulásával a munka még korántsem ért végett. 2016 januárjától kezdve a rendszert pilot-intézmények bevonásával tesztelik, és az ebből nyert visszajelzések függvényében kerül sor az informatikai szolgáltatások finomhangolására. A jogszabályi változások után a teljes e-egészségügyi rendszer várhatóan 2017 második negyedévétől minden szolgáltató számára kötelező lesz. A rendezvény további részében Szabó Bálint, a projekt vezető architektje számolt be a bevezetés folyamatainak részleteiről. A szolgáltatói oldal részéről Dr. Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház főigazgatója mutatta be az intézmények várakozásait az új rendszerrel kapcsolatban.
 
Az egészségügyi intézmények összekapcsolása nagyon sok pozitív eredménnyel jár az egészségügy számára. A betegadatok, dokumentációk és a digitális képtovábbítás megoldott intézményközi cseréjének köszönhetően azEseménykatalógus, az e-Kórtörténet, a Távkonzílium és az e-Elszámolás szolgáltatásai segítségével az orvos láthatja, hogy mi történt a beteggel más intézményben, és megnézheti a laboreredményeket, az ambulánslapot, a zárójelentést, a röntgenfelvételt, valamint az ellátás finanszírozási adatait egyaránt. Az e-Beutaló segítségével az orvosok közvetlenül tudnak a diagnosztikai rendelésekre időpontot foglalni a beteg számára, a Medibox szolgáltatásaival pedig megvalósul az ország legkülönbözőbb pontjain dolgozó orvosok csoportmunkájának informatikai támogatása. Az e-Recepttel bevezetésre kerül a receptek elektronikus kezelése. A beteg a személyazonosságának igazolása után az összes eddig ki nem váltott, de még érvényes gyógyszerét kiválthatja az ország bármelyik gyógyszertárában. Az e-Profil a betegre jellemző, ritkán változó, legfontosabb, többnyire állandó adatokat tartalmazza (pl.: vércsoport, allergia, magas vérnyomás, HIV-pozitív stb.), amelyeknek a gyors elérésére elsősorban sürgősségi helyzetben van nagy szükség. A személyes adatok védelmének érdekében a digitális önrendelkezéssel (DÖR) a rendszer lehetőséget biztosít minden betegnek, hogy az adataihoz, vagy adatainak egy részéhez való hozzáférést tiltsa.
 
A rendszer több úton lesz elérhető. Az egészségügyi dolgozók az általuk használt orvosi rendszerből juthatnak információkhoz, illetve számukra a legtöbb funkció az ágazati portál weboldalán is elérhető lesz. Így akkor is pontos információt szerezhetnek a betegről, ha épp nem a munkahelyükön tartózkodnak. Az állampolgárok a lakossági portálon keresztül érhetik el saját egészségügyi nyilvántartásukat. A weboldalra ügyfélkapus belépéssel és a TAJ-azonosító beírásával juthat az állampolgár, ahol megnézheti a kezeléséről készült adatokat, dokumentumokat, vizsgálati eredményeket, láthatja beutalóit időpontfoglalással együtt, felírt és kiváltott vényeit, illetve az ellátása költségeit. A rendszer számos olyan funkcióval is rendelkezik majd, amely a tudományos kutatásokat, illetve az egészségügyi ágazati irányítás munkáját segíti.