Mint azt Dr. Laczkó Tamás, a kórház megbízott főigazgatója felidézte, az átfogó beruházás a Modern Városok Program 17,4 milliárd forintos támogatásával valósul meg. A projekt az onkológiai centrum létrehozásán túl magába foglalta a sürgősségi ellátás bővítését, korszerűsítését, egy éjjel-nappal használható helikopter le- és felszállóhely létesítését, de egy szív- és agyér-katéteres labor létrehozását is – utóbbi várhatóan szeptembertől áll a betegek szolgálatába.

A kórház a projektnek köszönhetően összesen 254 új korszerű orvosi eszközzel és berendezéssel is gazdagodott. Ezek az onkológiai betegek ellátását, valamint azokat a – döntően sebészeti jellegű – társszakmákat szolgálják, melyek ugyancsak részt vesznek a daganatos betegek kezelésében – magyarázta.

Dr. Laczkó Tamás ismertetése szerint a záró ütemben egyrészt kialakítanak egy világszínvonalú gasztroenterológiai szűrőközpontot, másrészt a Szemészeti Osztály is jelentős fejlesztésen esik át. A megbízott főigazgató – köszönetet mondva Becsó Zsolt országgyűlési képviselőnek a közbenjárásért – azt is elmondta: az intézmény az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, 2010 óta ugyanis 47 pályázatban vett részt a kórház, melyek összértéke 25 milliárd forint volt.

 

Kormányokon átívelő a salgótarjáni egészségügyi fejlesztések támogatása

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Nógrád vármegyében az egészségügy volt az a terület, melyet kormányokon átívelően, szinte minden politikai oldal támogatott, a kórház fejlesztésének kérdését mindannyian szívükön viselték. Mint fogalmazott, nagy eredménynek tartja, hogy bizonyos viszontagságok között, de a balassagyarmati, a pásztói és a salgótarjáni kórház is jelentős korszerűsítésen esett át az elmúlt 30 évben. Felidézte: az onkológiai központ létrehozásával és az Onkológiai Osztály átköltözésével megüresedett az “E” épület harmadik emelete, ezt a területet pedig rendbe kellett tenni. Elmondása szerint nem volt egyszerű feladat a forrás átcsoportosítása, ám megvolt a szakmai szándék és az akarat, melyet aztán kormányzati szinten is tudtak érvényesíteni. A honatya kifejtette továbbá: a hamarosan lezáruló komplex fejlesztés nem csak Salgótarján és térsége, hanem a régió egy része, sőt akár a határon túli magyarok ellátása szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Erdei József, a kivitelezést végző EBH INVEST Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: cégük az új onkológiai tömb munkálataiban is részt vett, ahol olyan feladatokat kellett elvégezniük, mint például a Tarján-patak lefedése vagy egy két méter vastag födém építése, ezek pedig komoly műszaki kihívást jelentettek. A most induló ütemben jellemzően belsőépítészeti, gépészeti munkálatokat végeznek majd, így itt is egy szerteágazó fejlesztésről van szó, melybe nagy örömmel vágnak bele.

 

Év végére zárulhat le a csaknem félmilliárd forintos beruházás

A beruházás részleteit Szabó Csaba, a kórház Műszaki Üzemeltetési Főosztályvezetője ismertette. Mint elmondta, a záró ütem összértéke több mint 474 millió forint, a tervek szerint pedig hat hónap alatt fog megvalósulni. A kivitelezés több mint 900 négyzetméternyi területen zajlik majd, az “E” épület teljes harmadik szintjét érinti.

Többek között megújulnak majd a belső nyílászárók, új vizesblokkok épülnek, falfelületeket, burkolatokat újítanak fel, korszerűsítik a fűtési rendszert és a vízhálózatot, de bővítik az orvosi gázhálózatot is. Kiemelte, hogy megtörténik a terület klimatizálása is, valamint az új gyógyító funkciók miatt az erős- és gyengeáramú hálózatokat is felújítják, bővítik majd.

A műszaki igazgató ismertetése szerint a Gasztroenterológiai Osztály számára egy különálló labort hoznak létre, amiben a kolonoszkópiás és endoszkópos szűrővizsgálatok mellett úgynevezett ERCP vizsgálatot is tudnak majd végezni, mely az endoszkópiát és a kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot kombinálja. E szűrőlabor mellett lesznek a vizsgálóhelyiségek, a nővértartózkodó és a nővérpult, de lesz két kórterem is, melyeket természetesen vizesblokkal is ellátnak.

A Szemészeti Osztály esetében – mely korábban is ebben az épületben működött – átalakításról, felújításról van szó, a cél itt is az, hogy a kórtermek korszerűek, klimatizáltak legyenek, illetve rendelkezzenek saját vizesblokkal. Ezen túlmenően kialakítanak majd egy új műtőblokkot, ahol az egynapos sebészeti beavatkozásokat és a nagyobb műtéteket is el tudják majd végezni – fejtette ki.

A cél az, hogy az átalakítás után nagyobb számban, hatékonyabban lehessen elvégezni a szűrővizsgálatokat, és olyan körülményeket biztosítsanak a betegeknek és a dolgozóknak, melyek megfelelnek a mai kor igényeinek – húzta alá Szabó Csaba.

 

Forrás, fotó: 3100.hu