Veszprém

A gyógyítás csapatmunka, melyhez kell lélek, segítő szándék, elkötelezettség a rászoruló mellett, hivatás, szolgálat – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár Veszprémben, a Csolnoky Ferenc kórház Semmelweis-napi ünnepségén.

Az államtitkár tolmácsolta Pintér Sándor belügyminiszter üdvözletét, jókívánságait, majd a világhírű, kiváló orvos, Semmelweis Ignác kapcsán kiemelte a kivételes szellemiséget, lelkiismeretességet, kötelességtudatot és önzetlenséget. Sikere az egyszerű, praktikus gondolkodásnak, a szakmai logikának köszönhető, ami az általa használt klórmész helyett ma kézmosással történik. Az államtitkár elismeréssel beszélt Csolnoky Ferencről, a veszprémi kórház névadójáról is. – A gyógyítás csapatmunka eredménye, melyhez kell lélek, segítő szándék, elkötelezettség a rászoruló mellett, hivatás és szolgálat – hangsúlyozta Takács Péter.

– Július elsején ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 205. évfordulóját, ami az egészségügyben dolgozók legnagyobb ünnepe is – kezdte köszöntő beszédét Töreki-Vörös Ibolya, főigazgató. Aláhúzta, a magyar egészségügy napján egy kutató elmére, rendíthetetlen, a betegek iránt elkötelezett, meggyőződése mellett a végsőkig kiálló emberre emlékezünk. Olyan ikonra, akinek élete, munkássága az orvostudomány történetének fontos része, akinek jelleme példát adhat az egészségügyi dolgozóknak. – Köszönöm munkatársaimnak, hogy nehéz időben is kitartottak, hitet, kapaszkodót adtak a betegeknek gyógyulásukban, mert legfontosabb a beteg lelki üdve – hangsúlyozta a főigazgató.

– Cél, hogy 2030-ra Veszprém Európa egyik legélhetőbb városa legyen, melynek egyik alapja az egészség, amit az ágazat dolgozói biztosítanak – ezt Porga Gyula polgármester mondta, majd méltatta a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot, melytől nagyon sokat kap a közösség. Elismeréssel beszélt az egészségügyi dolgozók munkájáról.

A köszöntők után díjakat, elismeréseket adtak át. Az Év közössége 2023 díjat a 20 éves érsebészeti osztály kapta. Orvosigazgatói dicséretben részesült Bíró Eszter Róza izotóp-diagnoszta, radiológus szakorvos, főorvos, Englert Tímea pszichiáter, Hozdik Regina, a központi laboratórium kémiai részlegvezetője. Ápolási igazgatói dicséretet vett át Bardonné Molnár Györgyi ápoló, Csicsicsné Lakatos Ildikó gyermekápoló, Horváthné Mátyás Márta orvosírnok, László Tibor betegszállító, Muzsiné Lubrincz Brigitta orvosírnok, Nagy Erzsébet takarító, Palatin Sándorné szakasszisztens, Sebestyén Ferenc, műtőssegéd, Weisz Katalin ápoló. Gazdasági igazgatói dicséretben részesült Bors Magdolna csoportvezető, Dobos Imre raktáros, Fraller János informatikus, Madarász Éva adminisztrátor, Nyögér Rita osztályvezető. Főigazgatói dicséretet kapott Hoffman Júlia rezidens, Kondorné Kerezsi Tímea szülésznő, Rédei Judit csoportvezető. Az Év szakdolgozója 2023 díjat Kovács Anita, ápoló érdemelte ki. A Magyar Szakdolgozói Kamara Semmelweis-napi díját Fodor Ági kapta. Az elkötelezett támogatói díjat Oberfrank Pálnak, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának ítélték oda. Átadták a főorvosi kinevezéseket is. Az ünnepségen műsort adtak a Petőfi Színház művészei.

Forrás, fotó: veol.hu


Orosháza

Orosháza önkormányzata és az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet múlt hét szerdán délután rendezte meg a 2023. évi Semmelweis-napi ünnepségét. Elsőként dr. Duray Gergő intézményvezető osztotta meg ünnepi gondolatait.

– Kórházunkban hagyomány, hogy összegezzük az elmúlt fél év munkáját, sikereinket, nehézségeinket. Jó hírekkel indult a 2023-as esztendő: kiváló gyakorlati képzőhely elismerést kapott kórházunk. Február óta a várandós édesanyákat és a nőgyógyászati betegeket is fogadhatja kórházunk a szülészeti fekvőbeteg szakellátásra és a hozzá kapcsolódó újszülött ellátás biztosítására, valamint a nőgyógyászati fekvőbetegek ellátására. Ennek köszönhetően megnőtt az ellátott betegek száma és jelentősen nőtt a születésszám is, hamarosan megszülethet intézményünkben a 300. újszülött ebben az évben. Március óta ismét közlekedik a kisbusz a kórház és a gyopárosi gyógyászati központ között. Orosházán is elindult májusban az egységes alapellátási ügyeleti rendszer. A háziorvosi ügyeletet és a központi sürgősségi alapellátási ügyeletet a szakrendelő földszintjén, a korábbi kistérségi orvosi ügyelet helyiségeiben rendezte be az Országos Mentőszolgálat. Kórházunk aktívan kiveszi a részét az ügyeleti ellátásból, hiszen az SBO triázsolja az ügyeleti időben beérkező járóbetegeket és a tünetek alapján döntenek, hogy ott helyben kapnak ellátást, vagy átirányítják őket az ügyeletre. Szintén májusban elindult a Könd utcai szakrendelő fejlesztése, a 295 milliós uniós támogatásból eszköz- és infrastruktúra fejlesztés valósul meg. Reményeink szerint folytatódik az önkormányzattal közösen kiírt ösztöndíjpályázat is. Továbbra is célunk, hogy az orvosi egyetemen tanuló, illetve a frissen végzett orvosok közül minél többen nálunk töltsék a gyakorlatukat, illetve a rezidens éveiket, amihez az önkormányzat anyagi forrást biztosít. A tavalyi pályázati forrásból több fiatal rezidens részesült, és már a 2023-as ösztöndíjakra is van érdeklődés, ami bizakodóvá tesz bennünket – sorolta az elmúlt hónapok történéseit az intézményvezető. Munkatársai felé kifejezte háláját, köszönetét, amiért fáradhatatlanul, sok energiát beleadva végzik munkájukat a betegekért, az ő mielőbbi gyógyulásukért.

Dávid Zoltán polgármester köszönetet mondott azért a nehéz szolgálatért, amit nap nap után végeznek mindazokért, akiknek segítségre van szükségük. Személyes tapasztalatait sorolva úgy fogalmazott, megnyugtató volt az a higgadtság, az a szakmai magabiztosság, amivel a gyógyítók a felmerült helyzeteket kezelték. Beszélt az önkormányzat és a kórház között fennálló kiváló partnerségi viszonyról, melynek eredményeként az intézmény vezetésével együttműködve figyelnek a kórházra és lehetőségeikhez mérten támogatják a működést.

Ezután elismeréseket adtak át. Alapellátási elismerést vett át dr. Dani Győző háziorvos, dr. Dimák Andor házi gyermekorvos, dr. Jónás Krisztina fogorvos, Betlehemné Csizmadia Ibolya szakasszisztens, dr. Szuláné Lánczi Katalin védőnő.

Intézményvezetői dicséretet vett át 13 szakember, orvosigazgatói dicséretet 12, ápolási igazgatóit 11, főigazgatói elismerést kapott Dr. Marczika Margit (nyugalmazott szemész főorvos), főorvosi kinevezést dr. Gera Zsuzsanna (radiológia), dr. Köpe Andrea (kardiológia).

Átadtak jubileumi jutalmakat, valamint a Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete dicséretét Szalai Dévaldnak (beteghordó); a Magyar Ápolási Egyesület Békés Vármegyei Szervezete által odaítélt Kossuth Zsuzsanna ezüst kitűzőt pedig Krébeszné Szél Erzsébet (szülésznő) vette át.

Forrás: beol.hu, fotó: Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet


Székesfehérvár

Június 28-án, szerdán néma koszorúzással vette kezdetét a Semmelweis-napi ünnepség Székesfehérváron a Semmelweis Ignác tiszteletére állított domborműnél. Az emlékkoszorúzást követően a Szent István Király Múzeum Díszudvarában folytatódott az ünnepség. A jelenlévők az esemény nyitóelőadásaként meghallgathatták a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusának műsorát, majd pedig a polgármester köszöntőbeszédét.

– Mindig nagy öröm elhelyezni Semmelweis Ignác emlékművénél az emlékezés koszorúját, hiszen ilyenkor mégiscsak egy székesfehérvári diákra emlékezünk, aki ebben a városban volt középiskolás és itt kapta meg azt az alaptudást, ami szakmai pályája alapját jelentette. Nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az emberiség egészének is. Szép hagyomány, hogy július 1-je előtt pár nappal rá emlékezünk, de ezen túl e nap jó alkalom arra is, hogy a város köszönetet mondjon azoknak, akik a fehérvári egészségügyi ellátásban dolgoznak – fogalmazott a városvezető.

A beszéd után az önkormányzat nevében díjakat és elismeréseket adtak át azoknak, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását.

Székesfehérvár Egészségügyéért díjban részesült Kósa Zsuzsanna körzeti orvos, aki Öreghegyen a Fiskális úti rendelőben látja el betegeit. Szintén Székesfehérvár Egészségügyéért díjat vehetett át Cser Ferencné körzeti ápoló, aki 1995 januárjától kezdve a székesfehérvári háziorvosi alapellátásban tevékenykedik. Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Hockné Légrádi Ildikó védőnő.

Továbbá emléklapot nyújtottak át azon orvosok részére, akik az alapellátásban a tavalyi, illetve az idei évben töltötték be 20 éves egészségügyi szolgálatukat. Így Kissevich-Horváth Tamás gyermekneurológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos, valamint Szabó-Marián Gábor háziorvos, belgyógyász és foglalkozás-orvostan szakorvos részére. Végül elismerésben részesítették azokat, akik a Humán Szolgáltató Intézetnél több évtizeden át kimagasló és önzetlen munkát végeztek:
40 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Rusznákné Deák Erzsébet területi védőnő, Savanyú Tiborné asszisztens és Sipos Attila István iskolaorvos.
30 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Békefiné Marosi Regina területi védőnő, Bodnár Tamásné asszisztens, Karmanóczkiné Piri Eszter asszisztens, Szilvágyi Szilvia területi védőnő és Tápi Zsuzsa asszisztens.
25 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Dégi Gyöngyi röntgen asszisztens, Mészáros Ferenc karbantartó és Vinter Krisztina munkaügyi ügyintéző.

Az esemény zárásaként Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt.

Forrás, fotó: feol.hu


Szolnok

Egészségügyi szakdolgozókat ünnepeltek múlt hét szerda este, a szolnoki vármegyeházán megrendezett, műsorral színesített ünnepségen. A rendezvényen a Jászkunság háziorvosi körzeteiben dolgozó ápolónőket, asszisztenseket, adminisztrátorokat köszöntöttek, valamint három orvos részére címzetes főorvosi címet is átadtak.

Megtelt a vármegyeháza díszterme egészségügyi szakdolgozókkal, a rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel kórházak ápolási igazgatói, és a szakdolgozói kamara vármegyei elnöke is.

– Ez az ünnepség azért különleges, mert az első olyan alkalom, amikor vármegyei szinten kerül sor az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozók ünneplésére – hangoztatta dr. Szénási Szilvia, a vármegye kollegiális szakmai vezető háziorvosa, az esemény megszervezője és háziasszonya.

Elmondta, a háziorvosi ápolóknak és asszisztenseknek a meghívót az Ápolók Nemzetközi Világnapján küldték ki, az eseményt pedig a közelgő Semmelweis-nap – a magyar egészségügy napja – okán szervezték erre a napra. A meghívottak listája kiegészült a házi gyermekorvosi és az alapellátó fogorvosi rendelőkben dolgozó asszisztensekkel is. Az ünnepi műsort a szakmához kapcsolódva állították össze, dr. Katona Gábor, Tiszaroff háziorvosa, címzetes főorvos és Tóth István, a kísérője adott elő zeneszámokat, valamint több produkcióval felléptek a Liget Otthon lakói és gondozói is.

Az ünnepelteket dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy minden településen egy bizalmi csapatot alkotnak az egészségügyi dolgozók. Mint mondta, nagyon fontos az ő munkájukban a szakszerűség, a pontosság, az elérhetőség, a megbízhatóság, az abszolút hitelesség. A szakmai segítségen túl nagyon sok mentális segítséget is nyújtanak, ami nagyon komoly munka, köszönet és hála illet mindenkit. Köszönet jár az egészségügyben dolgozók családjainak is, hiszen ez egy olyan munka, hogy bármikor csöröghet a telefon.

A rendezvényen címzetes főorvosi címet vehetett át dr. Bozó Erzsébet, dr. Nagy Valéria és dr. Varjú Éva. A cím viselésére azok a praxisjoggal rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátást végző fogorvosok jogosultak, akik területi ellátási kötelezettséget vállalva több mint 20 éve látják el feladatukat.

Dr. Szénási Szilvia kiemelte, hogy az alapellátásban végzett ápolói munka sajátosan eltér a megszokott kórházi tevékenységtől és körülményektől. Ezek az ápolók, asszisztensek és adminisztrátorok különleges helyet töltenek be a családok életében, mondhatni családtagokká válnak, a páciensek pedig bizalommal fordulnak hozzájuk. Így nagyon fontos az általuk tanúsított empátia, megértés és türelem. Nélkülözhetetlen segítői az orvosoknak, kiemelt megbecsülést kell kapniuk.

Az ünnepségen jelen voltak több mint 40 éve a pályán lévő dolgozók is, őket külön-külön felállítva tapsolták meg, majd név szerint is megemlítettek mindenkit.

Az is elhangzott, hogy dr. Gál Imre felnőtt háziorvos több évtizedes kiemelkedő, elkötelezett gyógyító-megelőző munkáját a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el. Továbbá dr. Bíró Attila jászárokszállási háziorvos vehette át a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.

A résztvevők a rendezvényre érkezésükkor egy-egy szál kézzel készített virágot vehettek át. Ezt a kis ajándékot a Liget Otthon lakói és gondozói készítették. A vendégek és a műsorban szereplők pedig egy-egy szál selyemrózsát kaptak, melyek Gál Gabriella szolnoki lakos keze munkáját dicsérik. Az ünnepeltek megkapták a közösségi média felületen e célra meghirdetett, gyűjtésből származó szív alakú csokoládékat is.

Dr. Szénási Szilvia a rendezvény zárszavaként Brené Brown amerikai író és pszichológustól választott idézettel búcsúzott: „Az empátia különös és hatalmas dolog. Nincs kész forgatókönyv rá. Nincs helyes és helytelen módszer. Egyszerűen figyelni kell, kitölteni a teret, visszafogni az ítélkezést, érzelmileg kapcsolódni a másikhoz, és átadni a csodálatos gyógyító erejű üzenetet: nem vagy egyedül.”

Forrás, fotó: szoljon.hu


Gyula

Múlt héten kedden tartották a Semmelweis-napi ünnepséget Gyulán a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházában. A rendezvényen a kórházért kitüntetéseket és kinevezéseket adtak át, valamint a kórház többszörös véradóit is köszöntötték.

Az ünnepségen Görgényi Ernő, Gyula polgármestere átadta a dr. Libor János-díjakat a Pándy Kálmán Tagkórház kiemelkedő munkát végző dolgozóinak. Mint mondta: büszke arra, hogy a kórház egyik legjelentősebb ünnepségén adhatja át a képviselőtestület által megítélt elismeréseket.

– A Semmelweis-nap alkalmat ad arra, hogy néhány gondolat erejéig megemlékezzünk a nagy elődökről, értékeljük eredményeiket és elismerjük a gyógyító orvosok, szakdolgozók munkáját – forgalmazott dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa.

Kórházért kitüntetésben részesült a gazdasági-műszaki ellátás területéről megosztva négy osztályvezető. A Békés Vármegyei Központi Kórház az elmúlt három évben a járványügyi, valamint a feladatellátás átszervezési feladataiban történő aktív közreműködéséért Kórházért-kitüntetésben részesül Borzsákné Kordas Anita a biztonságszervezési és üzemeltetési osztály, Csatlós Györgyné a gazdasági osztály, Kiss Klára a pénzügyi-számviteli osztály, Laukó Ervin a műszaki osztályok vezetője.

– A fent említett négy osztályvezető kitüntetése az általuk vezetett szervezeti egység valamennyi munkatársának elismerése is. Munkájukkal hozzájárultak az átmeneti szabályok betartásához, betartatásához, a járványügyi betegellátás során. Irányító, integráló tevékenységük a járvány elmúltával tovább folytatódott azzal, hogy 2021. december 1-től feladatkörük kibővült az orosházi városi kórház gazdasági-műszaki tevékenységének teljeskörű biztosításával. Az általuk irányított szervezeti egységek ma már három, korábban önállóan működő intézmény sajátosságait ötvöző, ún. jógyakorlat szerint biztosítják Békés vármegye teljes fekvőbeteg ellátásának hátterét – méltatták a díjazottakat.

A gyulai kórházban többen főigazgatói dicséretben részesültek: dr. Szép László szakgyógyszerész, Árgyelánné Patkás Mária helyettes vezetőasszisztens, Csepreghyné Mikló Teréz diplomás ápoló, Dunai Edit ápoló, Duskáné Molnár Gabriella aneszteziológus szakasszisztens, Kádár Ildikó adminisztrátor, Karaszné Tóth Gabriella, Kiss Károlyné adminisztrátor, Kovácsné Beke Szilvia ápoló, Kovan Jánosné adminisztrátor, Moldován Angéla dietetikus, Osztroluczki Istvánné orvos írnok, Perlaki Tiborné asszisztens, Szabó Julianna Erika műtős szakasszisztens.

A gyulai Semmelweis-napi ünnepségen átadták a Magyar Ápolási Egyesület díjait is. Szakmai munkájáért Kossuth Zsuzsanna-ezüst kitűzőt és elismerő oklevelet vehetett át Molnárné Szmola Éva ápolónő, és Oláhné Medve Mária szülésznő.

Dr. Becsei László főorvosi kinevezést adott át dr. Kis Anita, dr. Lakatos Piroska, dr. Nagy Szilvia, dr. Pocsay Réka, dr. Bardócz Lóránt, dr. Marik László, dr. Marosán Péter számára.

A Semmelweis-napi ünnepségen adjunktusi kinevezésben részesült dr. Crai-Hajduk Mónika, dr. Rózsavölgyi Katalin, dr. Vágó Otília, dr. Fülöp Ferenc, dr. Ruzsa János, dr. Tamasi Albert.

Az egészségügyi dolgozók ünnepén már hagyomány azon munkatársak köszöntése, akik rendszeres véradók. Az intézmény az erkölcsi elismerés mellett anyagi juttatásban is részesíti a jubileumi véradókat. Pomázi Ferenc 100-szoros véradó, Nagy Ferenc 80 alkalommal adott már vért, Czinczér Zsolt 70-szeres véradó.

60 alkalommal nyújtott segítséget Nagy Julianna és Kis Csaba. 40-szer adott vért Szőkéné Kovács Emese, Ruzsáné Szilágyi Judit, Farnas Ferenc. 30-szoros véradó: Kudri Brigitta, Steigervald Gabriella, Varjú Józsefné, dr. Sárosiné Hőh Henriette, Portörő-Lantos Anita Marianna, Jantyik Tiborné, Halászné Balogh Katalin. 20-szor adott vért: Zsíros Bálint, Szenteczki Tamás, Szilágyi János, Sussmann Ferenc, Balla Ferenc. 15 alkalommal nyújtott segítséget dr. Rus-Gal Gabriella, Kmetykó Ágnes. 10-szer adott vért: Dajka Zsolt, Kiss Béláné, Virág Máté, Üveges Edit, Szabó Tünde Csilla, Gombkötő Istvánné, Gazsi-Makai Gabriella.

Forrás, fotó: behir.hu


Békéscsaba

A Békés Vármegyei Központi Kórház dr. Réthy Pál tagkórháza dolgozóinak munkáját a békéscsabai városházán tartott Semmelweis-napi ünnepségen ismerték el. A legmagasabb erkölcsi elismerést a Réthy-emlékérmet dr. Zahorán János osztályvezető főorvos, a Réthy Nővér kitüntetést pedig Gazdikné Kanyó Ágnes, a gyógyszertár vezető asszisztense kapta. Az ünnepségen dr. Becsei László főorvosi kinevezéseket adott át és a többszörös véradók áldozatosságát is elismerte.

Jelenleg 86 szakvizsga előtt álló rezidens dolgozik a kórházunkban, amely az orvosi létszámnak mintegy negyede. Úgy kell támogatnunk és a lehetőséget megteremtenünk nekik, hogy megtalálják szakmai számításaikat intézményeinkben – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Becsei László főigazgató főorvos.

– Fontos, hogy az egészségügyben dolgozók magasszintű erkölcsi és anyagi megbecsülésben, a lehető legjobb feltételek között végezhessék szolgálatukat. 2010 óta a legnagyobb arányú bérnövekedés az egészségügyi ágazatban volt. Az eltelt 13 évben két és félszeresére nőtt az egészségügyi költségvetés és több mint kétezer milliárd forinttal haladja meg a 2010-es költségvetésben szereplő összeget. 2016-ban többéves béremelési programot indított a kormány az ápolóknak orvosoknak, szakgyógyszerészeknek és mentősöknek. Az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között két és félszeresére nőtt, 2021 januárjától pedig áttörő erejű történelmi béremelésben részesültek. A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére, amely 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint –emelte ki köszöntőjében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A Békés Vármegyei Központi Kórház egyik legmagasabb erkölcsi kitüntetése a Réthy Emlékérem, melyet 2023-ban dr. Zahorán János osztályvezető főorvos vehetett át. A méltatásban elhangzott, hogy dr. Zahorán János 38 éve végez értékes ortopédiai szakorvosi tevékenységet. Naprakész elméleti tudása és több évtizedes műtéti gyakorlata birtokában, betegcentrikus szemléletével, szakmai elhivatottságával, feddhetetlen etikai magatartásával példát mutat nemcsak a traumatológia-ortopéd szakma képviselőinek, hanem a kórház valamennyi dolgozójának. Szívügyének tekinti nemcsak a fiatal orvosokelméleti és gyakorlati képzését, hanem a jövő szakdolgozóinak oktatását is, hosszú évek óta a Szent-Györgyi Albert Technikumban tanít.

A szakdolgozók legrangosabb elismerését, a Réthy Nővér kitüntető címet Gazdikné Kanyó Ágnes, a Dr. Réthy Pál Tagkórház intézeti gyógyszertárának vezető asszisztense kapta. Mint az ünnepségen elhangzott, Gazdikné Kanyó Ágnes vezető asszisztensi feladatait maximális odaadással több mint 20 éve látja el. Munkahelyének szakterületeit kitűnően ismeri, valamennyi tevékenységet nagy szakértelemmel és hibátlanul, pontosan, lelkiismeretesen látja el. Az osztályos gyógyszer- és anyaggazdálkodással kapcsolatos tennivalókat és az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teendőket a kötelező előírásoknak megfelelően, nagy hozzáértéssel, pontosan, magas színvonalon teljesíti.

Kórházért kitüntetésben részesült Kitzingné dr. Hugyecz Tünde intézeti vezető főgyógyszerész-helyettes, szakgyógyszerész. – Folyamatosan továbbképzi magát, az intézeti és a járóbetegellátó részleg munkaterületeihez szükséges valamennyi új információ iránt nyitott, azokat ismeri és alkalmazza. Az Aranymérleg Gyógyszertárban maximális szakmai tudással és körültekintően látja el feladatait. Kitzingné dr. Hugyecz Tünde napi munkájának része az intézeti gyógyszertárban előállított infúziókkal kapcsolatos gyógyszerészi tevékenység. Feladatai közé tartozik a különkeretes, valamint a tételes elszámolású gyógyszerek kezelése is – hangzott el a méltatásban.

Farkas László műtőssegéd lelkiismeretes, kitartó munkája elismeréseként, 40 éves munkaviszonyának és nyugdíjba vonulásának alkalmából „Kórházért” elismerésben részesült.

A békéscsabai kórházban többen főigazgatói dicséretben részesültek: dr. Varsányi Gábor szakorvos, Fazekas István gyógymasszőr, Guthné Sánta Erika főnővér-helyettes, Jeneiné Szűcs Szilvia ápolónő, Oláh Veronika adminisztrátor, Bocsorné Papp Ildikó műszaki és pénzügyi ügyintéző.

Dr. Becsei László főorvosi kinevezést adott át dr. Bereczki Ágnes Hajnalka belgyógyász, hematológus szakorvosnak, aki a gyulai, a békéscsabai tagkórház, és az orosházi kórház hematológiai konzíliárusi feladatait is ellátja.

Főorvosi kinevezéssel jutalmazta a kórház vezetése dr. Kolozsi Anita csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos, kórházi adjunktus munkáját. Dr. Kolozsi Anita a Gyermekgyógyászati osztály integrációját követően új feladatot kapott. A dr. Réthy Pál Tagkórházban működő Csecsemő- és Gyermekgyógyászati részleg vezetésére kapott megbízást, munkavégzését a precizitás, gondosság, odafigyelés jellemzi.

Dr. Becsei László dr. Meier Zita aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos, kórházi adjunktust kórházi főorvossá nevezte ki. Dr. Meier Zita 2000 óta dolgozik a BMKK Réthy Pál Tagkórház Intenzív Osztályán. Fáradhatatlanul dolgozik a betegekkel. Szókimondó, szigorú, de mindig igazságos. Kiváló a kapcsolata a műtők személyzetével, az aneszteziológus asszisztensekkel és nővérekkel. Segítségére bármikor lehet számítani. Több váratlan, életveszélyes helyzetben állt helyt egyedül. A munka mellett marad energiája mások tanítására, önképzésre is.

Főorvosi kinevezésben részesült dr. Tárnok Enikő belgyógyász, endokrinológus szakorvos. Dr. Tárnok Enikő 2002 óta dolgozik a Dr. Réthy Pál Tagkórházban. Gyógyító munkájának magas minőségét legjobban betegeinek ragaszkodása és szeretete, valamint kollégáinak tisztelete bizonyítja. Számos előadást tartott helyi, regionális és országos rendezvényeken, emellett több poszter és szakmai cikk szerzője, vagy társszerzője.

Forrás, fotó: behir.hu


Zalaegerszeg

A kórház fennállásának 175. évfordulóját és a Semmelweis napot is ünnepelte a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház kollektívája pénteken a ZalaZONE Tesztpálya konferenciatermében.

A rendezvényen Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató először videófelvételen idézte fel a kórház történetét, a 3 részállású orvossal induló 12 ágyas ispotály létrehozását, mely 1883-ra 43 ágyas kórházzá alakult, ma pedig már 1000 ágy áll rendelkezésre a gyógyításhoz.

A főigazgató a hivatás beszédes tényeként idézte fel, hogy a zalai orvosok pulzust számláltak, hiszen a vérnyomásmérő feltalálására 1905-ig várni kellett. Gasztonyi Beáta beszélt a 175 év előtt tisztelgő szűrési programokról, Zalaegerszeg önkormányzata partnerségével megvalósuló akciókról. A gyógyító munka mellett a tudományos aktivitást emelte ki, mely a kórház kollektívájára jellemző, s arra is ráirányította a figyelmet, hogy az orvost is táplálja a betegek gyógyulása. Nemcsak a kitüntetetteknek, hanem a kórház valamennyi dolgozójának megköszönte a hivatástudatból fakadó áldozatos munkát.

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében a kettős ünnep jelentőségét hangsúlyozta. Semmelweis Ignác életművéből a lelkiismeretességet, a kötelességtudatot, önzetlenséget emelte ki, a névadó Szent Rafael alakját mint a betegek patrónusát idézte. A gyógyítás nemcsak szakmai protokoll és gyógyszer, hanem embertől emberig érő szolgálat, mondta az államtitkár.

Bali Zoltán alpolgármester Zalaegerszeg városa közössége nevében méltatta a kórház munkatársainak teljesítményét, jelezve, a város ugyan nem fenntartója az intézménynek, de felelősséget érezve iránta, folyamatosan fejleszti a körülvevő közlekedési infrastruktúrát.

Az ünnepség elismerések átadásával folyatódott: a legmagasabb elismerést, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Emlékplakettet dr. Gárdos László, a csecsemő és gyermekosztály vezetője vette át dr. Gasztonyi Beátától és dr. Takács Pétertől.

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Oklevélben hatan részesültek, illetve ugyanezt a kitüntetést kapta két kollektíva. Főigazgatói Dicsérő Oklevél, Minőségügy területén végzett munkáért végzett elismerés, Nívódíj, Rezidensekért oklevél talált gazdára, főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át, valamint MESZK Elismerő Oklevelet és MESZK Az Év Oktatója díjat.

A díjazottakat Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte, aki arról szólt, hogy nemzetstratégiai érdek, hogy egészségesek legyünk, s ha mégis megbetegszünk, mihamarabb visszatérhessünk a családhoz és a munkánkhoz. A legjobbak közt is a legkiválóbbak elismerése fontos gesztus, mondta a politikus.

Az ünnepségről a Zalaegerszegi Televízió készített összefoglalót.

Forrás: Zaol.hu, fotó: Katona Tibor


Kaposvár

Enyhítik a fájdalmat, gyógyítják a betegeket, életeket mentenek, ezért az egészségügyi hivatás az emberi szolgálat legnemesebb fajtája – hangzott el azon a rendezvényen, melyen a kaposvári önkormányzat elismerő okleveleit vehették át egészségügyi dolgozók az alapellátásban végzett kiváló munkájukért

Dicséretben részesült Boros Edina házi gyermekorvos, Czonev Alexandra fogorvos, Gusztics Ildikó körzeti ápoló, Kiss Mariann mentőorvos, gyermekgyógyász, Maczék Zsuzsanna körzeti ápoló, Müller Balázs háziorvos, Nagy Márton mentőtiszt, Nyitray Zsolt fogorvos, Regős Judit háziorvos, Sági Zsófia fogorvos, Tamásné Pap Edit védőnő, Tánczosné Borsos Anita körzeti ápoló, Tóth Lászlóné körzeti ápoló, Virágné Veil Bernadett védőnő, és Visontainé Szabalics Katalin körzeti ápoló. Címzetes főorvosi rangot kapott Kodela István házi gyermekorvos.

A kaposváriak igent mondtak a programra, és Szita Károly hisz abban, hogy sok munkával elérhető, hogy 2030-ra az ország egyik, ha nem éppen a legegészségesebb városa legyen, mondta a polgármester. Egyre többen sportolnak és járnak szűrővizsgálatokra. Van hová eljutni, és minden lépés emberéletekben mérhető, és ez a siker mércéje, jegyezte meg.

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház az egészségügy legnagyobb ünnepén elismerésben részesítette a kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársait. A kitüntetéseket Dr. Inczeffy István főigazgató adta át. A rendezvényen Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Borhi Zsombor alpolgármester tartottak ünnepi beszédet.

Kaposi Mór Emléklap kitüntetést kaptak:

Dr. Dósa Magdolna főorvos, Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály, Dr. Ferdinandy Csaba főorvos, Nephrológiai Osztály, Dr. Kardos Erika főorvos, Dr. Baka József Központ,

Főigazgatói Dicséretben részesültek:

Dr. Deák Veronika főorvos, Endokrinológia- Anyagcsere Osztály, Dr. Fekete Diána szakorvos, Képalkotó Diagnosztikai Centrum, Dr. Szily Marcell szakorvosjelölt, Képalkotó Diagnosztikai Centrum, Dr. Tóth Zoltán orvosszakmai vezető, Medicopus Nonprofit Kft., Defner Beáta számviteli csoportvezető-helyettes, Pénzügyi és Számviteli Osztály, Fejes Dezsőné fertőtlenítő-sterilező, Higiéniai Osztály és Központi Sterilizáló, Gál Judit gazdasági nővér, Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum, Pavlényiné Nagy Éva ügyviteli menedzser, Medicopus Nonprofit Kft., Soltész Gyuláné szülésznő, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, Tollas Istvánné raktári koordinátor, Logisztikai Osztály, Tóthné Karalyos Elvira titkárnő, Dr. Baka József Központ

Hagyomány a Kórházban, hogy a magyar egészségügy napján főorvosi, adjunktusi kinevezéseket ad át az intézmény főigazgatója.

Ebben az évben:

Dr. Csiszér István, Sebészeti Osztály, Dr. Fáncsi Andrea, Bőrgyógyászati Osztály, Dr. Hegedüs András, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, Dr. Kozma Béla Lóránd, Gasztroenterológiai Osztály, Dr. Kürti Zsolt Adrián, Baleseti Sebészeti Osztály, Dr. Pető Nikolett, Képalkotó Diagnosztikai Centrum, Dr. Szakács Csilla, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály, Dr. Zomborszky Márton, Ortopédiai Osztály – adjunktusi kinevezést kapott, Dr. Balogh Gábor, Sebészeti Osztály, Dr. Béres András, Infektológiai Osztály, Dr. Horváth-Pacsirta Krisztina, Klinikai Onkológiai Osztály, Dr. Költő Gyöngyvér PhD, Kardiológiai Osztály, Dr. Látrányi Balázs, Sebészeti Osztály, Dr. Rák Tibor, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, Dr. Skobrák Andrea, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály, Dr. Szabadkai Mónika, Szemészeti Osztály – főorvosi kinevezést kapott.

Forrás: sonline.hu fotó: Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház


Tatabánya

Az idén első alkalommal szervezett ünnepséget Semmelweis-nap alkalmából Tatabánya. A megyei jogú város így köszönte meg az egészségügyi alapellátásában tevékenykedők, a felnőtt és gyermekháziorvosok és asszisztenseik mellett a védőnők munkáját.

A város eddig nem fejezte ki ilyen formán az egészségügyben dolgozóknak a háláját, pedig szinte minden közgyűlésen valamilyen szinten napirendre kerül az itt élők egészségügyi ellátásához kapcsolódó döntés – kezdte beszédét Szücsné Posztovics Ilona polgármester. Kiemelte: Tatabányán 34 felnőtt és 13 gyermek háziorvosi és 8 fogászati körzet van. Emellett 21 védőnői és 10 iskolai védőnői működik a városban. A háziorvosi rendszerben dolgozók átlagéletkora egyre magasabb. Többen végzik évek, évtizedek óta a munkájukat, s ezt szeretnék a városlakók nevében is megköszönni.

Kiemelte a védőnői szolgálatot, amely egyedülálló módon működik és szolgálja már 108 esztendeje a családokat az anya várandósságától a gyermek nagykorúságáig. Rendkívül fontosak, hiszen a korai felismerésben nagy szerepük van. Július 1–jétől állami intézményrendszer működteti a védőnői szolgálatot hazánkban az önkormányzati ingatlanokban.

Elismerve a védőnői szolgálat fontosságát, és megköszönve a benne dolgozók áldozatos munkáját, egy szál virággal és emléklappal üdvözölték a védőnőket a város kisgyermekeiért, a családokért végzett munkájuk elismeréseként. Árendás–Nagy Ildikó, Becsi Éva, Borka Lászlóné, Budincsevich Márta, Deák Zsuzsanna, Doktorné Guzs Andrea, dr. Sánta Tamásné, Ficsor Zsuzsanna, Gazder Judit, Gillichné Federics Éva, Glevitzkyné Páli Anikó, Hamvas–Szőke Ildikó, Harczos Dóra, Hetzlné Beck Ildikó, Kesztler Andrea, Kollár Éva, Kovács Melinda, Lukonitsné Vágó Valéria, Misák Andrea, Móroczné Encsi Ibolya, Nádudvari Vera, Oláh Tünde, Szabóné Lászlóné, Szabóné Iványi Bernadett, Szita Brigitta, Tóth Csilla, Vényné Tivadari Rita mellett Soós Angéla vehették át a köszönet virágait.

Gratuláltak dr. Tutervai Petrának, aki július elsejétől lát el új belépőként háziorvosi szolgálatot a városban. Köszöntötték a nyugdíjba vonuló háziorvosokat: a harminc évig szolgálatot teljesítő dr. Barabási Piroskát, a harmincnyolc évig gyógyító dr. Bán Évát, és dr. Fodor Zoltánt, aki öt évig látott el Tatabányán háziorvosi körzetet.

Az önkormányzat tavalyi döntése értelmében a praxisban minimum 25 évet már ledolgozott orvosok hűségjutalmat kaptak. Emléklappal együtt köszönték így meg a munkáját dr. Varga Tibornak és dr. Plavecz Jánosnak, akik harminc éve gyógyítanak, a harmincöt éve szolgálatot teljesítő dr. Bognár Ágnesnek és dr. Suleiman Haithamnak, a negyven éve gyógyító dr. Nágl Katalinnak, dr. Batta Anikónak, dr. Rokszin Mihálynak és dr. Tálas Erzsébetnek. A Semmelweis-napi ünnepséget az Árpád Gimnázium és az Erkel Ferenc AMI növendékének műsora tette emlékezetesebbé.

Forrás, fotó: kemma.hu


Pásztó

A magyar egészségügy napja alkalmából köszöntötték a Pásztói Margit Kórház munkatársait múlt hét szerda délután, ahol értékelték az elmúlt időszakot, de a jövőről is szó esett.

A rendezvényen dr. Boczek Tibor főigazgató úgy fogalmazott, hogy ez az a nap, amikor a legtöbb figyelem az egészségügyben tevékenykedőkre szegeződik. Mint mondta: méltóképp kell megemlékezni Semmelweis Ignác születésnapjáról, ezért ilyenkor a kórházban dolgozók munkáját is méltatják.

Békésiné Széll Mária főnővér kiemelte: Semmelweis Ignác neve üzenetet hordoz, hiszen összekapcsolódik mindazzal, ami az orvosi hivatás, a gondos gyógyítás és a tudomány fejlődését jelenti. Hozzátette: születésével együtt ünnepeljük az orvostudomány előrehaladását, a felfedezést, amely emberek millióinak életét mentette meg a múltban és a mai világban is.

A főnővér arra is kitért, hogy ez a hivatás sokszor erőt próbáló, nap mint nap új kihívásokkal kell szembenézni és megoldani a rájuk nehezedő feladatokat. Az ünnep és emlékezés pedig lehetőséget ad arra, hogy egy pillanatra megálljanak a mindennapi munkában és azokra figyeljenek, amik a hivatásuk legfontosabb sarokkövei: az emberek szolgálatába vetett hit, a gyógyítás tudomány fontossága, valamint a szakmai és emberi közös küldetés összetartó ereje.

– Azokat az egészségügyi dolgozókat köszöntjük most, akik áldozatos munkájukkal és elkötelezettségükkel végzik a mindennapi betegellátást és a gyógyítást, emellett az egészségügyben dolgozókat is ünnepeljük. Nagyon fontos és értékes ez a hivatás, hiszen egy közös célért, a betegek ellátásáért végezzük mindennapi feladatainkat. Csak elhivatottsággal, összefogással, közös erőfeszítéssel, egymást támogatva érhetünk el sikereket és küzdhetjük le a nehézségeket – fejtette ki Békésiné Széll Mária.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara jóvoltából díjakat adtak át, így elismerésben részesült Kakuk Zsuzsanna, a járóbeteg ellátás, röntgen vezető asszisztense, Bodnárné Hordós Piroska, aki ápoló a krónikus belgyógyászati osztályon, valamint Polyókáné Alapi Andrea, aki az alapellátásban tevékenykedik, a Jobbágyi gyógyszertár dolgozója.

Ezen túlmenően pályaút jutalom elismerésben részesült 10 éves munkájáért Fábián Zoltánné Sáfár Éva, Kelemen Mónika, illetve Petre Zsuzsanna. 15 éves tevékenységükért Kovács Zoltánné, Katona Mónika és Szappan Lívia részesült jutlomban. 20 éves szolgálatát ismerték el továbbá Buda Ágnesnek és Püski Adriennek, 25 éveset pedig Kerekes Ivánnak, Csohányné Tóth Brigittának, Molnár Ilonának, Virág Dórának, Fekete Évának, illetve Feketéné Pásztor Zsuzsannának. Mindezeken túl az egészségügyben végzett 30 éves munkájáért jutalmat kapott Berecz Károlyné és dr. Boczekné Bácsi Anikó, míg 35 éves tevékenységéért Cserné Szabó Tímea és Czimer Csabáné. Végül 40 éve végzett munkáját ismerték el Forstnerné dr. Szabó Irénnek, Nagy Györgyinek és Góczáné Zeke Csillának.

Forrás, fotó: nool.hu


Miskolc

Ünnepséget tartottak a védőnők napja és a Semmelweis- nap alkalmából Miskolcon is. Miskolc önkormányzata is köszöntötte az egészségügyben tevékenykedő munkavállalókat, akik arra tették fel életüket, hogy segítik embertársaink egészségének megőrzését és gyógyítását.

Az Egyetemvárosban tartott eseményen ünnepi köszöntőt mondott Veres Pál Miskolc polgármestere, és Varga Andrea alpolgármester.

– Megtiszteltetés számomra olyanok előtt beszélni, akik arra tették fel életüket, hogy embertársaikon segítsenek – hiszem, hogy ez az egyik legnemesebb emberi cselekedet, amiért nem lehetünk eléggé hálásak önöknek, akik vigyáznak ránk és egészségünkre, védenek és gyógyítanak minket – fogalmazta meg a polgármester.

Varga Andrea alpolgármester kifejtette: az elmúlt 35 évben hihetetlen sok változást értünk meg az egészségügyben közösen, egymás munkáját segítve és támogatva. – Mikor elkezdtem dolgozni akkor indult el az a folyamat, hogy Miskolcon a védőnők önálló intézményben, megfelelő szakmai irányítás mellett tudjanak dolgozni, ez az intézményi struktúra elhozott egyfajta megnyugvást a védőnői réteg számára és elindult egy nagyon komoly szakmai fejlődés, amely a miskolciak számára nagyon fontos és értékes eredményeket hozott– emelte ki.

Az ünnepség keretében 18 védőnőt köszöntöttek diploma jubileumuk alkalmából és öten részesültek Semmelweis-napi kitüntetésben.

Védőnői diploma jubileum 2023

  • 10 éves: Czumbilné Dr. Varga Judit, Huriné Fazekas Ágnes, Ser Judit, Sipos-Fekete Nóra,
  • 15 éves: Fincziczkiné Battyányi Tünde, Hankóczyné Domonkos Judit, Kovácsné Feczkó Piroska, Kovácsné Polhodzik Ibolya, Szlobodáné Nyisztor Katalin, Tollerné Fignár Edina,
  • 20 éves: Csomósné Hajdú Zsanett, Herpergerné Varga Erika, Jávoriné Kele Zsuzsa, Kosztra Viktória, Orosz Eszter, Szövördi Enikő,
  • 30 éves: Bendászné Bodolai Ágnes,
  • 35 éves: Oroszné Liptai Ildikó

Semmelweis-napi kitüntetések

  • Dr. Hintalan János háziorvos,
  • Radányiné Dr. Zahuczky Katalin házi gyermekorvos,
  • Dr. Kovácsné Dr. Joós Terézia Ildikó fogorvos,
  • Dr. Molnár Zita Klára iskolaorvos,
  • Tóth Gáborné védőnő

Forrás, fotó: boon.hu


Salgótarján

Az egészségügyben és az egészségügyért dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából június 28-án, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban. Az eseményen összesen több mint harminc elismerést adtak át, köztük a Kórház Kiváló Ápolója címet, illetve a Dr. Noskó Károly Emlékdíjat is.

Az egészségügy működésének alapja a betegek megsegítése

A rendezvény során elsőként dr. Szabó Géza, a kórház főigazgatója szólt az egybegyűltekhez. Mint fogalmazott: a Semmelweis-nap ráirányítja a figyelmet a magyar egészségügyre, illetve azokra az emberekre, akik áldozatot hoznak és energiát, fáradságot nem kímélve látják el a rászorulókat, a betegeket.

– Lényegében az egészségügy működésének alapvető tényezője a hozzánk fordulók megsegítése és ezt soha, semmilyen körülmények között nem szabad elfelejteni. Most ünneplünk és egy kis számadást is végzünk magunkban, hogy mi is történt az elmúlt egy évben, mi az, amit napjainkban Semmelweis Ignác, és az ő szellemisége számunkra nyújt. Elsősorban talán a folyamatos innováció, a fásultság és a kiégés elkerülésének technikái, valamint a jövőbe vetett bizalom és a feltétlen elszántság mindaz, amivel abban az esetben, ha kellően magas erkölcsiséggel és szakmai tudással végezzük, nyugodtan a legnemesebb hivatásnak nevezhetjük a miénket. Ez az, ami a napjainkat átjárja, és erre mindig kell, szabad és érdemes is gondolni, hiszen ez talán megvédhet a nehéz időszakokban a fásultság gondolatától, érzésétől – mutatott rá dr. Szabó Géza, aki ezután szót ejtett arról is, hogy tavaly ismét egy jelentős lépést tett a kórház, és azzal együtt szűkebb hazánk egészségügye is.

A főigazgató szavainak magyarázataként hozzáfűzte: Salgótarjánban a közelmúltban átadott onkológiai központtal kialakult egy korábban nem elérhető ellátás, egy struktúra, amit csapatmunkával működtetnek. Dr. Szabó Géza úgy véli, hogy a következő hónapok tekintetében szintén egy fontos fejlődés lehetősége áll előttük, amit megpróbálnak majd a lehető legjobban kiaknázni. Ez nem más lesz, mint az endovasculáris labor beindítása. A főigazgató ünnepi köszöntőjének zárásaként elárulta: bízik benne, hogy az idei év hátralévő része szintén nagy sikert és előrelépést hoz majd a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórháznak, valamint azt is kiemelte, hogy a magyar egészségügynek nagy szüksége van a Semmelweis-napon ünnepeltek munkájára.

Az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését kiemelten kezeli a kormányzat

Ezután Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Úgy fogalmazott: minden embernek, családnak, de egy országnak és nemzetnek is vannak piros betűs napjai. Ez utóbbiak közé tartoznak a vallási és a nemzeti ünnepek, továbbá e sorba illeszkednek az ágazati ünnepnapok is. Így például július 1-je is, a magyar egészségügy napja.

– Ilyenkor érdemes megállni egy kicsit, köszönetet mondani az egészségügyben tevékenykedőknek az áldozatos munkájukért és kicsit visszatekinteni is. Vannak megoldásra váró, előttünk tornyosuló problémák, ugyanakkor vannak sikereink és eredményeink is, amelyekből erőt meríthetünk – hangsúlyozta Becsó Zsolt, aki az elmúlt 10-12 évben az egészségügy területén bekövetkezett változásokat is megosztotta a Semmelweis-napi ünnepség résztvevőivel. Hozzátette: véleménye szerint 2010 óta az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését kiemelten kezeli a kormányzat.

– A legnagyobb arányú bérnövekedés az egészségügyi ágazatban volt, hiszen 2010 óta több mint 2,5-szeresére nőtt az egészségügyi költségvetés, ami 3200 milliárd forint lesz. Többéves béremelési programot indítottunk 2016-ban az ápolóknak, az orvosoknak, a szakgyógyszerészeknek és a mentőknek, majd három évre rá a kormány döntése értelmében a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Ennek következtében hozzávetőleg a 81 ezer szakdolgozó mellett 4900 védőnőt is megillet majd a béremelés – mutatott rá az országgyűlési képviselő, aki arra is kitért, hogy július 1-től – tehát néhány nap múlva – a védőnői ellátás a kórházak hatáskörébe kerül, aminek köszönhetően az egészségügyi ellátórendszer szerves részévé válik.

Becsó Zsolt felsorolásában elhangzott továbbá, hogy az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között 2,5- szeresére nőtt, 2021 év első hónapjától pedig átütő erejű béremelést kaptak az orvosok, amelynek utolsó lépcsője januárban volt. Hozzátette: az orvosok mellett az ápolóknál is jelentős béremelési program zajlik, így júliustól 18 százalékkal növekedik majd a bérük, és ugyanilyen volumenű bérfejlesztésre számíthatnak az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók is.

Kifejtette továbbá, hogy a kormány – a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére – 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben tevékenykedők idei alapbéremelésére, amely csaknem 84 ezer ember érint. A honatya emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány tervei szerint a béremelés 2024 márciusában is folytatódik majd.

Semmelweis Ignác csak az utókortól kaphatta meg az őt illető elismerést

Becsó Zsolt a lezajlott infrastrukturális egészségügyi fejlesztésekről is beszélt az ünnepségen. Rámutatott, hogy vidéken 500 milliárdos kórházfejlesztés zajlott le, amely tartalmazza a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház onkológiai központjának kialakítására fordított 18 milliárd forintot is, amely a Modern Városok Program keretén belül állt rendelkezésre. Az országgyűlési képviselő végül szót ejtett a népegészségügyi mutatók javulásáról, illetve a február 1-jével bevezetett új, egységes ügyeleti rendszerről is, amely a tervek szerint jövő év elejére – Budapest kivételével – az egész országban az eddigieknél jobb ellátást biztosít majd a betegeknek.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere szintén köszönetet mondott mindazoknak, akik hivatásként választották a gyógyítást.

– Tudjuk, hogy nehéz ezt a hivatást űzni. Hosszúak az ügyeleti órák, ráadásul, ha még azt követően is maradni kell, akkor az már szinte fájdalmas, de önök mindennek eleget tesznek – méltatta az egészségügyi dolgozókat a polgármester.

Ezután dr. Landherr László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke, a salgótarjáni onkológiai központ szakmai vezetője beszélt Semmelweis Ignác életéről, pályafutásáról, a felfedezéséről, annak fogadtatásáról és publikálásáról, valamint az azért járó méltó elismerésről, amit az „anyák megmentője” azonban már csak az utókortól kapott meg. Legvégül Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke egy pohárköszöntő során szólt elismeréssel az egészségügyben dolgozókról és fejezte ki számukra köszönetét a mindennapok során végzett áldozatos munkájukért.

Az eseményen közreműködtek a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei, Simon Kata és Szilvási Judit.

Több mint harminc elismerést adtak át

Immár harmincegy éve ünnepeljük július 1-jén a magyar egészségügy napját. A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Semmelweis-napi programja során megannyi elismerést és kitüntetést adtak át.

Így például július 1-jén, szombaton főorvossá lép elő dr. Kővári Helga, a salgótarjáni gyermekosztály adjunktusa. Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Kiváló ápolója címet kapott Fodor József, az onkológiai gondozó diplomás ápolója. Dr. Noskó Károly Emlékdíjat vehetett át dr. Abduladhem Abdulghafor Ali Abduljabbar, a sebészeti osztály rezidense, illetve Szőke Mária, a traumatológiai osztály felnőtt szakápolója.

Az esemény során összesen huszonheten részesültek Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházért elismerő oklevél kitüntetésben. Név szerint: Almásyné Bakos Eszter, Angyalné Bolla Szilvia, Angyalné Deák Anikó, Benczéné Sós Erika, Bodorné Hudák Alexandra, Bohács Ágnes, Budai Sándor, Csirke Mónika, dr. Szekeres Pál, dr. Szele Kálmán, dr. Tóth Viktória, Fábián Zoltánné, Godó Oszkárné, Koncz Ildikó, Kovács Istvánné, Kunné Halász Ildikó, Lóczi Szilvia, Némethné Fóti Mónika, Révai Attiláné, Szénási Attila, Szőllősi Helga, Tarjáni Eszter, Telek Erika, Tótfalvi Adrienn, Viczián Györgyné és Zsélyi Róbert.

Mellettük a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelet adományozott Hangonyiné Nagy Hajnalkának, az intenzív osztály felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápolójának, Herczeg Gábornénak, a tüdőgondozó asszisztensének, valamint Zsélyiné Kmetyi Viktória védőnőnek.

Forrás, fotó: nool.hu


Baja

A magyar egészségügy napjához, a Semmelweis-naphoz közeledve, ünnepélyes keretek között olajfát ültettek a Bajai Szent Rókus Kórház kertjében. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert országgyűlési képviselő is, aki megköszönte a kórház dolgozóinak áldozatos munkáját.

Dr. Tóth Gábor, az intézmény főigazgatója beszédében elmondta: azért esett a választás erre a növényre, mert az remekül szimbolizálja az intézményt és annak történelmét. Az olajfa az egyetértés, béke, áldás, hit, bizalom, bölcsesség jelképe, vagyis megtestesíti mindazon értékeket, amelyet a kórház gyógyító tevékenysége során a mindennapokban is szem előtt tart.

A fa helyének kiválasztásakor gondosan ügyeltünk arra, hogy az akár több száz, ezer év múlva is a kórház kertjének ékköve lehessen – mondta el a főigazgató. A Bibliából is jól ismert olajfák ugyanis igazi túlélők: rendkívül hosszú életű növények, amelyek remekül bírják a szárazságot és folyamatosan megújulnak. Nem pusztulnak el, ha letörnek az ágai, ha kivágják őket, vagy ha leégnek egy villámcsapás vagy tűzvész következtében. Hatalmas erő és élet lakozik bennük, az emberiség életében pedig az egyik leghasznosabb és legmeghatározóbb növénynek tekinthetjük őket széles körű felhasználhatóságukból adódóan. Az olajfák törzse körülbelül hét-nyolcszáz évig él, majd a fa folyamatosan megújul a sarjhajtásokkal.
Az a célunk, hogy a most ültetett olajfa erős gyökérzetéhez hasonlóan kórházunk is stabil alapokon állva, folyamatosan fejlődhessen, növekedhessen, kiállva az idő múlását és az esetleges megpróbáltatásokat – tette hozzá az intézményvezető. Azon dolgozunk, hogy a lakosság akár több száz év múlva is bizalommal, hittel fordulhasson hozzánk, hiszen mi értük vagyunk. Az újonnan elültetett fa ezt hivatott jelképezni, valamint egyszerre emlékeztet minket arra, hogy milyen fontos a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás, az innováció is. Ez a kettősség teszi lehetővé, hogy hosszú távon is magas szintű munka folyhasson az intézményben.

Forrás, fotó: Bajai Szent Rókus Kórház


Szombathely

A Semmelweis-nap alkalmából az egészségügyben dolgozóknak adtak át kitüntetéseket a városházán. Címzetes főorvosi cím használatára jogosult mostantól a Szent Márton utcai házi felnőttorvosi rendelő egyik háziorvosa. Ketten kapták meg a Szombathely Egészségügyéért díjat. A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj I. fokozatával két, a II. fokozatával négy egészségügyi dolgozó munkáját ismerték el. Orvosok, ápolók, mentésirányító és a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének munkatársait is elismerték az ünnepségen. Kulturális műsor és dr. Nemény András polgármester köszöntötte a díjazottakat.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere köszöntötte a díjazottakat: – Vannak olyan életutak, amelyeket mások is előszeretettel néznek kívülről, mert példát látnak bennük. Az önök életútja ilyen: a szakma és a betegek is nagyra értékelik – mondta, majd megköszönte, hogy a hivatásukat választották, és magas szinten űzik.

Címzetes főorvosi cím használatára jogosult az a háziorvos, aki húsz éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el, valamint az az alapellátást végző fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat látott el. Az idén dr. Kovács Éva, a Szent Márton utcai házi felnőttorvosi rendelő háziorvosa vált jogosulttá a cím használatára. A Szombathely Egészségügyéért díjat adományozták dr. Iványi Jánosnak, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház hematológiai és hemosztazeológiai osztálya osztályvezető főorvosának és Kovács Andreának, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete általános igazgatóhelyettesének.

A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj I. fokozatát vehette át dr. Jáger László, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház általános sebészeti és érsebészeti osztályának osztályvezető-helyettese és Feketéné Piskor Eszter, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének ápolója. A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj II. fokozatával ismerték el négy egészségügyi dolgozó – dr. Komáromy Anette, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház általános belgyógyászati osztály, belgyógyászati szakrendelés adjunktusa; Kulcsárné Beledi Amanda, a kórház általános belgyógyászati osztályának osztályvezető ápolója; Kardos-Kató Szilvia, az újszülöttrészleg és szülőszoba részlegvezető ápolója és Holtai Imre, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi mentésirányításának mentésirányítója – munkáját. A díjazottakról bővebben a vaol.hu oldalon olvashatnak.
A díjátadó előtt az egészségügyi alapellátónál, a koronavírus-járvány áldozatai emlékére készített táblánál hajtott fejet a városvezetés.

Forrás: Vas Népe, fotó: szombathely.hu, vaskarika.hu

 

Nyíregyháza

A megyeháza dísztermében helyet foglaló orvosok, egészségügyi dolgozók ünneplőre cserélték a fehér köpenyt és együtt emlékeztek Semmelweis Ingáczra, a sok szempontból ma is példaképnek számító orvosgéniuszra. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak minden tagkórházából vehettek át elismeréseket, összesen harmincan kaptak Semmelweis-díjat az idén.

– Köszönet illeti a vármegye kórházaiban dolgozó mintegy ötezer munkatárs munkáját – hangzott el az esemény legelején. S ahogyan dr. Szűcs Attila főigazgató fogalmazott, ezen az ünnepen van egy kis idő megállni és ünnepelni, átgondolni az eltelt időszakot annak sikereivel és nehézségeivel.

– Ez a mai nap ünnep, a hivatásunkat ünnepeljük, szerintem a világ legszebb hivatását, s benne azokat, akik kimagaslóan teljesítettek. Én is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a munkáját integrált kórházunk minden munkatársának, mert úgy gondolom, hogy sok-sok nehézséggel megküzdöttünk, a jelenlegi átalakításokon pedig közösen dolgozunk – mondta a főigazgató, és gratulált kollégái kinevezéséhez is.

– „ Az életnek értelmet a szolgálat adhat, a szolgálat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk” – idézte köszöntőjében Márai Sándort a vármegyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre. – Azt hiszem, az ápolók és az orvosok mindig ezt a szolgálatot teszik, s ezért mi nagyon hálásak vagyunk – tette hozzá. Majd azzal folytatta, az ember, amikor olyan helyzetbe kerül, hogy orvossal, ápolóval találkozik, akkor éli meg, mint jelent valakire támaszkodni, valakiben megbízni és remélni tőle a gyógyulást. Kiemelte az orvosi munkában rejlő emberséget, empátiát, a tudomány iránti alázatot.

Az alelnököt követően a város alpolgármestere is mondott néhány gondolatot, amellyel az egészségügyi dolgozók munkáját méltatta, s ráirányította a figyelmet alkalmazkodókészségükre, csapatmunkájukra.

Ezt követően, az Országos Kórházi Főigazgatóság nevében, s mint egykori vezető és kolléga, dr. Szondi Zita, az OKFŐ főigazgató-helyettese gratulált a díjazottaknak. Mint elmondta, nagy örömmel jött haza, hiszen részese lehet kollégái sikereinek, azokénak, akiket ő mélyen tisztel. Majd így folytatta:

– Nyíregyházán és ebben a vármegyében a kórházakban olyan csapat van, amely mindenre képes. Mi magunk is és az egészségügyi rendszer is állandóan változik, ebben a változásban benne van a fejlődés lehetősége, amit ki kell használnunk. Ilyen például a digitalizáció, a robottechnológia, a mesterséges intelligencia, mely hamarosan segíti a munkánkat. Ezek tehát mind új kihívást és egyben lehetőséget is jelentenek, biztosíthatják számunkra az utánpótlást és azt, hogy a tudásunkat átadhassuk a jövő nemzedékének. Gratulálva a munkájukhoz, azt kérem önöktől tisztelettel, hogy szakmai igényességgel tekintsenek a munkájukra, és Semmelweishez hasonló elkötelezettséggel dolgozzanak tovább – tette hozzá.
Dr. Erdélyi Ágnes telephelyi orvosigazgató-helyettes is kitért arra, hogy az egészségügy csapatmunka, az orvosokon kívül az ápolók, a mentősök és a háttérben dolgozók munkája egyaránt elismerést érdemel.

– Az ünnepi percek az öröm percei, amikor eltávolodunk napi problémáktól, nehézségektől, felidézzük a sikereket, felemelő pillanatokat, a gyógyuló beteg mosolyát. Munkánk ma már nem magányos hősök küzdelme, hanem a közösség együttes erejének a győzelme. A közösség, akiknek tagjai kiegészítik egymást, mindenki másképpen járul hozzá a sikeres gyógyításhoz. Az egészségügyi dolgozók sokfélesége egy egységes, áldozatvállaló csapatmunkában mutatkozik meg, ahol az egyén érdekeit felülírja a betegellátásért érzett felelősség. Minden dolgozónak jár az elismerés, hiszen évek óta teszik a dolgukat, kitartottak a pandémia alatt, és az azt követő visszarendeződés idején, és helyt állnak most is. S vannak olyan dolgok is, ami öröm – július elsejével érkezhet az újabb bérrendezés az egészségügyben, épül a nővérszálló, újabb eszközökkel gazdagodtak a kórház osztályai.

Semmelweis Nap 2023 – kitüntetettek: Dr. Andrási Csaba, Dr. Bélteczki Zsuzsanna, Dr. Bugarin-Horváth Balázs, Csákiné Dudás Enikő, Dr. Csedreki László, Csemeczkiné Halmi Éva, Dr. Demjén Olga, Dr. Dorogi Edit, Fodor Demeterné, Dr. Fülöp Erika, Dr. Győrfi Anita, Dr. Juhászné Dr. Gerliczki Andrea Mária, Dr. Jurkinya Róbert, Dr. Kassay Anett, Katóné Maroda Erika, Dr. Kavalecz Fatime, Dr. Kertes János, Királyné Sebestyén Anita, Dr. Nagy Lajos László, Dr. Nagy Sándor, Nagy Tibor, Dr. Osztrovszki Tímea, Páll Csilla, Paraicz Tamásné, Dr. Péterfai Dávid, Sebők Miklós József, Dr. Tarapcsák Dóra, Dr. Tóth Lajos Barna, Valkovicné Tamási Tünde, Vitkai Éva

Adjunktusi kinevezést vettek át:, Dr. Balogh Zsuzsa, Dr. Győrfi Anita, Dr. Hegedüs László, Dr. Molnár László, Szászné Dr. Meleg Judit,
Főorvosi kinevezést kaptak: Dr. Benke Balázs, Dr. Czine Zsigmond, Dr. Czirják Krisztián, Dr. Ferencz Ákos Gergő, Dr. Illyés- Zjátyuk Irén, Dr. Karászi Gyula, Dr. Klicsu László, Dr. Kocsis Csilla, Dr. Nádorvári Mónika, Dr. Oszicsánszky Mihály, Dr. Polocsányi Béla, Dr. Pólya Endre, Dr. Répási Krisztina, Dr. Révész Mercédesz, Dr. Takács Gyöngyi, Dr. Varju Lóránt, Dr. Vas Viktória.

Az ünnepségről a Kölcsey TV készített összefoglalót, mely megtekinthető itt.

Forrás, fotó: szon.hu


Dunaújváros

A hagyományoknak megfelelően Semmelweis-ünnepséget tartott a Szent Pantaleon Kórház, a múlt pénteki eseményen díjakat, előléptetéseket, igazgatói dicséreteket is átadtak a kiváló kollégáknak.

A Semmelweis-ünnep fontos rendezvény a kórház életében, amelyen jelen volt többek között dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, prof. dr. Bucsi László, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, dr. Jobbágy Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, Pintér Tamás polgármester is.

Elsőként dr. Jobbágy Lajos szólt az egybegyűltekhez. Beszédében értékelte az elmúlt esztendő történéseit, s vázolta a jövőbeni terveket is. Mint azt megtudhattuk, februárban indult a teljesítményfinanszírozási rendszer az egészségügyben, a dunaújvárosi kórház pedig minden tekintetben a száz százalék fölött teljesít.

Dr. Mészáros Lajos azzal kezdte, mindig örömmel tér vissza a dunaújvárosi kórházba, az egykori kollégákhoz, meghatározó időszak életében az itt töltött harminchét év, és képviselői munkája során is szívügyének tekinti az intézmény sorsát. Meglátása szerint jelentősen javulhat a várólisták helyzete a JIR-bevezetésével, ezzel együtt egyszerűsödhet a páciensek ügyintézési lehetősége is. Mint mondta, bár nem volt olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolta volna, de jó úton van már az MRI-készülék beszerzése a dunaújvárosi kórházba, amelynek előkészítő munkálataihoz is sikerül forrást találni.

Az értékelők után következett a díjátadó. A kórház legrangosabb elismerését idén négy személynek adományozták: dr. Úr Viktornak, a traumatológiai osztály osztályvezető főorvosának; Papp Györgyinek, a neurológiai osztály osztályvezető főnővérének; Badi Jánosnak, a műszaki osztály villanyszerelőjének; valamint posztumusz Lábodi Gabriella, a radiológiai osztály egykori munkatársának. Az ünnepségen átadták még a „Szent Pantaleon Kórház Kiváló Dolgozója” kitüntetéseket, igazgatói dicséreteket, előléptetéseket, főorvosi kinevezéseket. A Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei szervezetének alapítványa hozta létre a „Prof. Dr. Romhányi György Díjat”. Ez tulajdonképpen egy életműdíj, amelyet idén a MOK Fejér Megyei Területi Etikai Bizottságában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dr. Baráth Károlynak, a szülészet-nőgyógyászati osztály főorvosának ítéltek oda.

Az ünnepségről a DSTV készített összefoglalót, mely megtekinthető itt.

Forrás, fotó: duol.hu


Tapolca

Az önkormányzat és a Deák Jenő Kórház meghívására érkezettek előtt a főigazgatót helyettesítő orvos igazgató, Holczbauerné Kollát Ildikó mondott beszédet.

– Abban a korban, amikor ő élt és dolgozott, a gyermekágyi láz gyakori és rettegett, magas halálozással járó szövődmény volt. Semmelweis nem tudott beletörődni az értelmetlen veszteségekbe, kutatásokba kezdett, és az akkori közvélemény számára elfogadhatatlan elmélettel állt elő, hiszen a bajt a szülőnők által átvitt fertőzésben találta meg. Korát megelőző tudományos szemlélete, kitartása és megalkuvást nem ismerő hite örök példaképül szolgál számunkra, életműve pedig tükröt tart elénk. Semmelweis Ignác születésnapján legyünk büszkék teljesítményünkre, legyünk hálásak azért, hogy egy magasztos hivatást gyakorolhatunk, merítsünk erőt embertársaink fájdalmainak enyhítéséből, gyógyulásukból a mindennapokban – mondta az orvos igazgató, aki Dobó Zoltán polgármesterrel és Zengői-Török Csilla ápolási igazgatóval adta át a Deák Jenő Kórház kitüntetéseit.

Deák Jenő-emlékérmet vehetett át Vígh Éva, Semmelweis-napi elismerésben részesült Pető Istvánné, Ács Józsefné, Molnár Tiborné, Tátosiné Bóta Andrea, Tóth Szabolcs Gyuláné, Kádas Gabriella, Baranyai Éva és Vörös Gyula. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Semmelweis-napi kitüntetéseit Zengői-Török Csilla, a MESZK Tapolca-Sümeg Helyi Szervezet elnöke adta át Török Csabáné, Pappné Vers Ildikó, Káli Magdolna és Szabó Lajosné részére. Szolgálati elismerésben részesült a 25 éves egészségügyi szolgálati idejét idén ünneplő Bolláné Kovács Orsolya, Molnár Tiborné, Renner Noémi, Turcsányi Zoltán Zsolt és Vajai Józsefné. A harmincéves jubileumát ünneplő Baranyai Éva, Dézsi Tiborné, Merse Lajosné, Riba Tibor, Sajczné Pálfi Melind, illetve a negyvenéves jubileumot ünneplő Góczán Ferencné, Nagy Zoltánné, Tóthné Inhoff Ildikó és Török Csabáné. A Tapolcai Mentőállomás dolgozóinak járó elismeréseket idén a tízéves mentőszolgálati munkaviszonnyal rendelkező Kovács Zsolt, Kubik László, Lukács Krisztián, továbbá a húszéves munkaviszony elismeréseként Rig Lajos és Szabó Tibor vehette át.

Czár István és Takácsi József harmincéves mentős munkájáért kapott elismerést, Szigetvári Csaba és Nagy Károly mentőtiszt a 40, 45 éves munkaviszonyért. Az áldozatos, lelkiismeretes védőnői munkáját a város, illetve Dobó Zoltán polgármester és Sikos Rita, az alapellátás vezetője is megköszönte Maurer Tamásné, Svendor Diána, Piszker Judit, Horváth Viktória, Szabóné Ferenc Anita, Lenner Lászlóné, Szabóné Takács Mária és Tóth-Part Veronika védőnőknek.

Az ünnepségen a Tapolcai Musical Színpad tagjai, Tasner Réka és Báder Zoltán működtek közre, Dobó Zoltán polgármester pohárköszöntőt mondott.

Forrás, fotó: veol.hu


Kalocsa

Múlt hét csütörtökön tartották az ünnepséget a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában. A tavalyi évben Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjban részesített kórház ünnepsége meghitt, kollegiális hangulatban telt.

Az esemény alkalom volt arra, hogy a már nyugdíj mellett dolgozók helyére felvett három új orvost 10 szakdolgozót személyesen is bemutassák, valamint elismeréseket adjanak át az elmúlt egy évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáknak. A város, a járás legnagyobb intézménye ünnepségén az esemény nyitányaként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei kalocsai táncokat adtak elő Dudás Szilvia tanár összeállításában és betanításában.

A rendezvényen elsőként Dr. Filvig Géza polgármester mondott beszédet. A városvezető megköszönte a kórház valamennyi dolgozójának, hogy a legjobb tudásuk mellett azon munkálkodnak, Kalocsa és a térség lakossága a legjobb egészségügyi ellátásban részesüljön. A polgármester szerencsésnek nevezte, hogy Kalocsán kórház működik, ezáltal 65 ezer ember egészségügyi ellátása biztosított. Mint mondta, az önkormányzat kiemelten kezeli a kórházat, az itt élők egészségügyi ellátásának biztonságát. „Örülök, hogy új orvosok jöttek a kórházba, így Önökkel együtt immár őket és köszöntöm, és kívánom nekik, hogy mielőbb érezzék otthon magukat városunkban. Valamennyi kórházi dolgozónak köszönöm az odaadó munkát, és nyugodt körülmények közötti, eredményes gyógyítást kívánok önöknek” – zárta beszédét a polgármester.

Dr. Gondos Miklós főigazgató beszédében felidézte a Covid elleni küzdelemben való helytállást, utalt az orosz - ukrán háborúra, amely szerinte nagyon sok mindent, köztük a korábbi fejlesztések ütemélt is kettétörte, így sajnálatosan nagyon sok indokolt fejlesztés háttérbe szorult, jelen körülmények között az ország gazdasági stabilitását kell biztosítani. A kórház elért eredményeit méltatva elmondta, a kalocsai kórház teljesítménye elérte a 2019-es szintet. Nyilvánvaló, hogy ez hatalmas vívmány, mint ahogy az is, hogy az ideálishoz közeli, 72 százalékos az ágykihasználtság, a teljesítmény pedig 96 százalék a mai napon. – Azt gondolom, le a kalappal előttetek, és köszönöm nektek a helytállást, hiszen negyedik éve állunk a fronton. Most már jó lenne egy kis nyugalom, hogy mindenki úgy dolgozhasson, ahogy korábban is – zárta beszédét a főigazgató.

A továbbiakban Tóth-Szivós Etelka telephelyvezető mondott beszédet, és mint egyebek mellett aláhúzta: „az elmúlt hónapokban elért teljesítmények azt támasztják alá, hogy az elvárásoknak való megfelelés érdekében a kórház minden dolgozója egyként mozdult a célok elérése érdekében. Az allokáció, azaz a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások lehető legjobb módon történő elosztása, az adósság csökkentése tette szükségessé, hogy költséghatékonysági, racionalizációs technikákat alkalmazzunk, mindamellett ne sérüljön a betegek ellátása. Ezért elköszöntünk nyugdíjas orvosaink, szakdolgozóink egy részétől, akiknek hálás szívvel és tisztelettel köszönöm meg több évtizeden át tartó kitartó munkájukat. Az elmúlt félévben három új szakorvossal, 10 új szakdolgozóval, pszichológusokkal bővítettük csapatunkat, akiket sok szeretettel köszöntök körünkben és kívánom, hogy érezzék jól magukat a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban, legyenek a közösségünk tagjai és segítség a magas, betegbiztonságot támogató, humánus, empatikus betegellátást.” – mondta telephelyvezető.

Az ünnepség végén Zohren Toby, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendéke és tanára, Gruben Tamás tenorkürtre írt darabokat adott elő. A meghitt hangulatú ünnepség állófogadással zárult.

Forrás, fotó: baon.hu

 

Jászberény

A Szent Erzsébet Kórház június 29-én, csütörtökön délután a Déryné Rendezvényház emeleti nagytermében tartotta a 2023. évi Semmelweis-napi és Ápolók napi ünnepségét. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően ezúttal is átadtak elismeréseket.

Dr. Csiki Zoltán, a Szent Erzsébet kórház főigazgatója köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak azért a támogatásért, amelyet az ünnepi esemény megrendezéséhez, illetve korábban eszközbeszerzéshez biztosított számukra. Ugyancsak megköszönte a dr. Rédei István által vezetett Jászság Egészségéért Alapítvány segítségét, amellyel az eszközparkjukat tudják folyamatosan bővíteni. Nem utolsó sorban pedig a főigazgató köszönetet mondott az intézmény valamennyi dolgozójának az elmúlt időszakban végzett áldozatos és felelősségteljes munkájáért. Kiemelte, hogy első alkalommal a térség háziorvosait is köszöntheti a Semmelweis Napon, az Ápolók Napján.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője saját kedvező tapasztalatait is megosztotta hallgatóságával, melyet a Szent Erzsébet Kórházban szerzett. Kiemelte, hogy nem lehet eléggé megköszönni azt a munkát, amit az egészségügyben dolgozók értünk tesznek. – Mert egészségügy és Önök nélkül nincs társadalom sem. Bennünket, politikusokat, a kormányt lehet kritizálni, támadni, de Önöket, akik értünk dolgoznak, nem. Kérem, hogy ne foglalkozzanak az Önöket ért kritikákkal, inkább azzal, hogy milyen sokan köszönik meg a munkájukat – mondta Pócs János.

A köszöntőket követően dr. Badari Ágnes mondott ünnepi beszédet, amelyben felidézte Semmelweis Ignác életét, munkásságát. Az ünnepi emlékezést követően a Jászság Népi Együttes táncosai léptek színpadra, s arattak nagy sikert.

Az ünnepség keretében először a Semmelweis emlékérmeket adták át. Ezt az elismerést vehette át: dr. Badari Ágnes, Sipos László, Horti Istvánné, Törőcsikné Nagy Szilvia, Farkas Orsolya, Tariné Tóth Melinda, Nagy Sándor és Bulyáki Edit. A kitüntetéseket dr. Csiki Zoltán, Pócs János és Piroska Miklós, a JNSZ Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója adta át.

Több mint 4 évtizedes, áldozatos munkájának elismeréseként Életműdíjat kapott Vargáné Gyurkó Ágnes.
Az előző évben végzett kiemelkedő munkájáért főigazgatói dicséretben részesült: Lőrincz Attila, Kubas Eleonóra, Halasiné Kővágó Éva, Muntyán Tamásné, dr. Köles Zsuzsanna, dr. Vaida Nicolae Stefan, Székely Katalin, Gulyás Zita, Péter Sándor és Gömöri János. Utóbbi két személy nem tudott az ünnepségen megjelenni, így ők később vehetik át az elismerést.

Címzetes főorvosi címek átadására is sor került ezen a napon. Címzetes főorvosi cím viselésére jogosultak, a 4/2000. EüM rendelet 11/a paragrafusa alapján azok a praxisjoggal rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátást végző fogorvosok, akik területi ellátási kötelezettséget vállalva több mint 20 éve látják el feladatukat.

Dr. Szénási Szilviától, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kollegális szakmai vezető háziorvostól címzetes főorvosi címet vehetett át dr. Balogh Marianna, dr. Herczegh Katalin, dr. Martonos Éva, dr. Váradi István. Dr. Ragó Edit egy későbbi alkalommal veheti át címzetes főorvosi címét.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját pedig Kovács Istvánné kapta.

A díjátadót követően ismét a Jászság Népi Együttes táncosainak rövid műsora következett, majd az ünnepség állófogadással zárult.

Forrás, fotó: jku.hu

 

Kiskunfélegyháza

Az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáért mondtak köszönetet június 30-án pénteken, a városházán tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

Az ünnepség a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar műsorával kezdődött, amit a köszöntők követtek. Elsőként dr. Körtvélyessy András, a félegyházi városi kórház igazgatója mondott köszönetet kollégáinak a folyamatos helytállásért, kitartásukért, türelmükért, alázatos munkájukért. Azért, hogy bármilyen nehéz körülmények között is képesek a betegekre rámosolyogni, mert tudják, hogy a mosoly is egyfajta gyógyítóterápia.

Ezt követően dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Kórház főigazgatója mondott köszönetet félegyházi kollégáinak. Utána pedig Balla László alpolgármester a város nevében köszöntötte az egészségügyi dolgozókat. Mint mondta, amíg az ember egészséges, addig látókörén kívül esik az a munka, amit az egészségügyi dolgozók végeznek. Abban a pillanatban azonban, amikor megérint bennünket a halandóság szele, vagy valamelyik szerettünk válik kiszolgáltatottá, rögtön fontossá válik az egészségügyi dolgozók munkája. Mindennapi életünkben napról napra azon kell munkálkodni, hogy egyre jobb helyzetbe kerüljenek azok, akiknek a munkavégzésén életek múlhatnak – fogalmazott az alpolgármester.

A városvezető köszöntője után dr. Gulyás Márton emlékezett az ünnep névadójára, dr. Semmelweis Ignácra, akinek köszönhetően a kórházakban bevezetett kézfertőtlenítés után csökkent a fertőzések, illetve a gyermekágyi lázban elhunytak száma. Beszédében, hangsúlyozta, ma is kiemelt jelentőségű lehet, hogy akár egy mindennapos apró cselekedet is hozzájárulhat a betegek gyógyulásához és védelméhez. Emellett fontosnak tarja azt is, hogy az egészségügyben dolgozók nyitottak legyenek a fejlődésre.

Ezt követően adták át az elismeréseket. Főigazgatói dicséretet kapott Klinkóné Jókai Mónika, a gyógyfürdő vezetője.

Kiváló kórházi dolgozó elismerésben részesült: Némedi-Varga Antalné ápoló és Seres Imréné radiográfiai szakasszisztens.

Kiváló ápoló elismerést kapott: Bagyinszki Margit Elvira.

25 éves szolgálati elismerésben részesült: Kállai-Borik Erika szakasszisztens, dr. Lugosi Henrietta szakorvos, Szabóné Csáki Renáta ápoló, Varga Tímea orvosírnok, és Fricska Zsolt műtőssegéd.

30 éves szolgálati elismerésben részesült: Beszéné Németh Adrienn ápoló, Faragó Mónika ápoló, Nagy Lajos fizioterápiás asszisztens, Sebők Oszkár úszómester, Serfőző Tünde ápoló, Tormási János Istvánné ápoló, Szabóné Drozdik Mónika ebédosztó.

40 éves szolgálati elismerésben részesült: dr. Bense Katalin főorvos és dr. Reznyák Béla József főorvos.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezet Megyéért díját kapta: Szabóné Csáki Renáta. Semmelweis napi kitüntetést kapott Pataki Imréné ápoló és Kiss Tibor betegszállító.

Forrás, fotó: baon.hu

 

Gyöngyös

A Semmelweis-nap alkalmából pénteken adták át a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetéseket a mátraalji város Mátra Művelődési Központjában. Ebben az elismerésben a gyöngyösi önkormányzat azokat részesíti, akik az egészségügyi ellátás területén kiemelkedő munkát végeztek, emelve a szolgáltatás színvonalát.

Ez évben dr. Vértes Edit, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház krónikus belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, valamint dr. Albert István, a Mátrai Gyógyintézet klinikai onkológus szakorvosa, orvosigazgatója kapta az elismerést. A kitüntetések átadása előtt dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Semmelweis Ignác üzenete nagyon egyszerű és egyértelmű: a beteg érdeke a legfőbb. Ez olyan alapparancs, amit nem tud senki felülírni. Ennek a ciklusnak a történelmi érdeme, hogy született egy megegyezés, ami alapján az egészségügyben az orvosok a mai társadalom szintjén méltó és tisztességes jövedelemhez jutottak, és ennek fejében lemondtunk a hálapénzről. A Magyar Orvosi Kamara mindig kiáll a szakdolgozói béremelések mellett. Ebben nemcsak szolidaritás, de érdek is van. Mi a gyógyítást mindig csapatmunkának gondoljuk. Ha nincsenek jól megfizetett csapattagok, azaz szakdolgozók, akkor az egészségügy fejlesztése, átalakítása nem tud eredményes lenni – fogalmazott dr. Kincses Gyula.

A kitüntetett dr. Vértes Editet belgyógyászként, üzemorvosként jól ismerik a betegek, 44 éve a gyógyító munka tölti ki az életét. 2015-ben munkáját a kórház felterjesztésére Pro Sanitate-díjjal ismerte el Balogh Zoltán, akkori miniszter. Három évvel ezelőtt vette át a kórház krónikus belgyógyászati osztályának vezetését.

– A kitüntetés rendkívül nagy megtiszteltetés számomra. Visszaigazolás arról, hogy terveink, szándékaink erős akarattal valóra válhatnak. Az elismerés kifejezi azt is, hogy a Bugát Pál Kórház vezetése Gyöngyös vezetőtestületével együtt prioritásként kezeli az aktív betegellátás gyógyító, kuratív stratégiája mellett a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, az orvostudomány jelenlegi fejlettségi szintjén tovább már nem kezelhető megbetegedéssel küszködők, az időskorú, önmagukat ellátni nem képes emberek krónikus ellátását. Nagy tisztelettel fejezem ki hálámat a szüleimnek, akik évtizedeken keresztül támogattak szeretettel, és biztosították számomra a folyamatos munkavégzést – mondta dr. Vértes Edit, miután átvette az elismerést Hiesz György polgármestertől.

Az elismerésben részesült dr. Albert István 1986-ban kezdte meg orvosi pályáját Budapesten, a Korányi Frigyes Kórház toxikológiai osztályán. 1988-ban került Mátraházára, a Mátrai Gyógyintézetbe. Itt 2000 óta osztályvezető főorvosa a bronchológiai osztálynak, 2013-tól az intézmény orvosigazgatója. Az intézmény menedzsmentjének közel egy évtizede tagja. Szakmai tudásával, vezetési ismereteinek széles körével hozzájárul a kórház fejlődéséhez. Dr. Albert István külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen. Távollétében az asszisztense, Pirók Tibor vette át a kitüntetést Hiesz Györgytől. Az ünnepség állófogadással zárult.

Forrás, fotó: heol.hu


Győr

Évek óta hagyomány, hogy a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház a Győri Nemzeti Színházban tartja meg Semmelweis napi ünnepségét, ahol kiosztják a legrangosabb egészségügyi díjakat.

Idén összesen harmincnyolcan kaptak elismerést. Mind közül a legrangosabbat, a Dr. felpéczi Petz Lajos Életműdíjat ebben az évben Dr. Ferenczi Sándornak, a Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosának ítélték oda, aki több mint öt évtizeden át dolgozott a győri kórházban.

Miután megemlékeztek Semmelweis Ignácról, az előadást tartó dr. Ferenczi Sándort, a Belgyógyászati Osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosát ismét a színpadra szólították, hogy vegye át az idei dr. felpéczi Petz Lajos Életműdíjat, melyet az orvostudomány kimagasló intézményi művelője kaphatja meg, magas szintű orvosi és tudományos munkássága elismeréseként. Dr. Villányi Balázs orvosigazgató méltatásában kiemelte, hogy Ferenczi főorvos úr nevéhez fűződik a régióban a korszerű peritonealis dialysis kezelés bevezetése. Egy 1982-ben kialakított speciális CAPD technikával, hazánkban elsőként tette lehetővé több beteg egyidejű CAPD kezelését. Több mint 50 évet felölelő orvosi pályája során kiemelkedő lexikális tudása, óriási tapasztalata ellenére munkáját mindvégig nagy empátiával, szerényen, a betegekkel és a betegségekkel szembeni alázattal végezte.

A Nyári László Nívódíjak átadására csatlakozott Csordás Adrienn ápolási igazgató és Limbach Viktor stratégiai igazgató is, melyet az orvosok közül dr. Eitler Tamás az Arc,- Állcsont és Szájsebészeti Osztály főorvosa vehetett át. Munkabírásával, empátiájával jó példa a fiatal kollegák számára, megtestesíti a „klasszikus gyógyító orvost”, aki ha segítségnyújtásról van szó, soha nem mond nemet. Kollegái elmondása alapján sajátos humorával csökkenti a gyógyító munka stresszét, oldja a hétköznapok szürke hangulatát.

Az ápolási alrendszernek idén két díjazottja volt, Dobó Éva részlegvezető műtős szakasszisztens a Központi Műtőszolgálattól és Szurdán Emese diplomás ápoló, aneszteziológiai szakasszisztens Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályról is átvehették a Nyári László nívódíjat.

A Méhes Károly publikációs díjat prof. dr. Oláh Attila tudományos igazgatóhelyettes adta át dr. Erdélyi Lóránd kórházi-klinikai szakgyógyszerésznek a Gyógyszerészeti Osztályról. A Patkós család 18. alkalommal adja át a Patkós Imre Emlékérmet és Oklevelet. A kitüntetést 2023-ban dr. Zámbó Márk alorvos számára ítélte oda a szakma, melyet Patkós Judit adott át a díjazottnak. Dr. Zámbó Márk jelenleg a győri kórház Traumatológiai Ortopédiai és Kézsebészeti Szakmacsoportjában dolgozik, 2021 decembere óta már ortopéd traumatológus alorvosként, mely során osztályos és ügyeleti tevékenységet is ellát Jövőbeni célja, hogy tovább mélyítse kézsebészeti tudását, valamint a lehető legjobban elsajátítsa a kéz betegségeinek konzervatív és sebészi kezelését.

A Kiváló Munkatárs díjakat először az orvosi alrendszerben adták át, összesen tíz orvosnak, az ápolási alrendszerben húsz kollégának és a gazdasági alrendszerben egy dolgozónak. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét Varga Edit Onkoradiológiai Osztályon dolgozó felsőfokú ápolónak ítélte.

A díjak átadását a Győri Balett Melisande című előadása követte. Velekei László koreográfiája idén áprilisban Bogotában, a 6. Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválon debütált ezzel a produkcióval. Hazai színpadon a meghívottak láthatták először ezt az előadást.

Forrás, fotó: kisalfold.hu


Hatvan

Főorvosi és adjunktusi kinevezéseket jelentettek be, valamint kitüntetéseket is átadtak a Semmelweis-napon a hatvani Albert Schweitzer Kórházban.

Múlt hét csütörtökön tartották meg a Semmelweis-ünnepséget a hatvani Albert Schweitzer Kórházban. Az eseményen jelen volt dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja is. A házigazda intézmény vezetőjeként dr. Stankovics Éva főigazgató köszöntötte a vendégeket és a kórház munkatársait.

Dr. Takács Péter államtitkár szerint a magyar egészségügy legnagyobb ünnepén a névadó Semmelweis Ignác munkássága arra is jó példa, hogy a tudományt a józan paraszti ész és a megfigyelőképesség is gazdagíthatja. Semmelweis állhatatossága, kötelességtudata a mai dolgozók számára is példa lehet, s mindez helyi szinten is alkalmazható egy olyan kórházban is, mint a hatvani, ahol jó és összetartó a közösség; rengeteg innovációt vezettek be, miközben az intézmény úgy újult meg, hogy a gyógyítás folyamatosan zajlott. – Nem szabad megijedni a nehézségektől, ez a hatvani kórház számos esetben bizonyította – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a gyógyítás mindig csapatmunka, így amikor a kitüntetetteket ünnepeljük, az egész közösséget ünnepeljük.

Szabó Zsolt szerint a Semmelweis-nap a mosoly napja a gyógyászatban. Ilyenkor egy kicsit meg kell állni, hogy azokat ünnepeljük, akikre felnézünk. – A magyar egészségügy több száz évvel is létezett, és létezik napjainkban is. Önök ennek a gerince, a fenntartói, a továbbvivői – szólt az egybegyűltekhez, felelevenítve személyes emlékeit, amikor a közeli Bajza-gimnáziumból átjöttek a frissen végzettek, akik közül a legtöbben az egész aktív életüket itt élték le. Napjainkban is számos helyi középiskolás választja ezt a hivatást. – Dolgozzanak továbbra is lelkiismeretesen, mi pedig igyekszünk ehhez megteremteni hátteret. Büszkék vagyunk Önökre! – zárta szavait a politikus.

Dr. Stankovics Éva nemcsak a helyi, hanem a kórházhoz tartozó aszódi szakrendelő munkatársait is köszöntötte. Üdvözölte a július elsejétől esedékes ágazati béremelési programot, amelynek az orvosok mellett a szakdolgozók és gazdasági-műszaki területen dolgozók is részesei lesznek. Az anyagi motivációk mellett azonban nagyon fontos a szakmai munkát támogató közösség építése is, mert a gyógyítás olyan közegben a leghatékonyabb, ami szabadságot ad a szakmai munkában. Ilyen környezetben a lakosság tudja, hogy bizton számíthat a kórházára. A főigazgató felhívta a figyelmet a társintézményekkel való együttműködés fontosságára is, hogy tevékenységüket minél magasabb színvonalon végezhessék. – Hogy eredményesen tettük-e a dolgunkat, a betegek és az utókor feladata lesz megítélni, ahogy Semmelweis esetében is történt – fogalmazott, majd megköszönte kollégái áldozatvállalását.

Az eseményen bejelentették: dr. Freili Géza sebész főorvos Batthyány-Strattmann László-díjban részesült. Az elismerést – amely tulajdonképpen életműdíj – a kitüntetettek több évtizeden keresztül végzett, kimagasló egészségügyi szakmai munkásságuk elismeréseként ítélheti oda a szaktárca vezetője.

Ezt követően kinevezések átadására is sor került. Főorvos lett dr. Pozsegovits Krisztián neurológus szakorvos, az adjunktusi kinevezéseket pedig dr. Olajosné dr. Gergely Ágnes szemész szakorvos és dr. Kormos Katalin sebész szakorvos vehették át.

Főigazgatói dicséretben részesült Szelleyné dr. Maljutyina Valentyina Arkagyevna mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, dr. Samir Hussein Abdullah Rageh tüdőgyógyász, kardiológus szakorvos, Csőke Emőke pénzügyi csoportvezető, Kalyóné Gugyela Judit gyermekszakápoló, Huczkáné Godó Zsuzsanna laboratóriumi szakasszisztens, dr. Moskola Vladimír vizsgáló mentőtiszt és Molnár Angéla vizsgáló mentőtiszt.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelet adott át Rudas Klaudia részére. A Magyar Ápolási Egyesület kiemelkedő szakmai munkáért járó dicsérő oklevelet és ezüst kitűzőt adott át Oláh Mária szakápoló részére. Tiszteletbeli ápolóvá avatták Jambrik-Tóth Linda adminisztrátort.

Az eseményt Bátori Janka énekes előadása zárta.

Forrás, fotó: heol.hu


Kisbér

A hagyományoknak megfelelően a Semmelweis Nap alkalmából egészségügyi dolgozókat jutalmazott Kisbér város önkormányzata 2023. június 30-án délután a Batthyány Kázmér Szakkórházban.

Az ünnepséget Nagyné Iványi Gabriella ápolási igazgató nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent egészségügyi dolgozókat, külön kiemelve a rendezvényt jelenlétével megtisztelő Czunyiné dr. Bertalan Juditot, térségünk egyéni országgyűlési képviselőjét, és Sinkovicz Zoltánt, Kisbér város polgármesterét, majd dr. Székely András Imre, a Batthyány Kázmér Szakkórház Gasztroenterológiai osztályának főorvosa emlékezett meg Semmelweis Ignácról.

Sinkovicz Zoltán polgármester tisztelettel és szeretettel köszöntötte az egészségügyben dolgozókat és köszönetét fejezte ki az áldozatkész és lelkiismeretes munkájukért majd az önkormányzat jutalmainak és ajándékainak átadása következett.

Semmelweis nap alkalmából, a város egészségügyi ellátása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért és példaértékű munkájáért az alábbi személyek vehettek át jutalmat Kisbér Város Önkormányzatától, melyet Sinkovicz Zoltán és Czunyiné dr. Bertalan Judit adott át:

Dr. Kemény Zsuzsanna adjunktus, Dr. Dobos Adél fogorvos (sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen) és Sáfrány Piroska mentőtiszt.

A városi jutalmazások után elismerést vehetett át Prosszer Ottótól, a kórház főigazgatójától Szász Gergelyné, Tóth Imréné és Kugliné Tóth Erzsébet.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás, fotó: kisber.hu

 

Keszthely

Kitüntetéseket adtak át és megköszönték a város egészségügyi dolgozóinak munkáját a keszthelyi Semmelweis-napon, amelyen a kórház és az alapellátási intézet munkatársai vettek részt.

Az Amazon Házban rendezett ünnepségen dr. Kató Csaba, a Keszthelyi Kórház főigazgatója felidézte, Semmelweis Ignác professzor élete, hite, munkássága máig érezteti hatását, „s jelen pillanatban is nagyon sok tanulsággal szolgál”.

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, az egészségügyben dolgozóknak hála, az itt élők és az ide látogatók is nyugodtak lehetnek, hiszen jó kezekben vannak. Leszögezte: a térség- és településfejlesztés egyik legalapvetőbb területe az egészségügy, éppen ezért a jövő évi költségvetés tervezetében 3200 milliárd forint szerepel e szférára, ami négyszázmilliárddal több, mint az előző esztendőben, s mintegy háromszorosa a 2010-es értéknek. A politikus emlékeztetett, nehéz helyzetben van Európa „a szomszédunkban dúló háború és annak gazdasági következményei miatt, az uniós pénzek holléte pedig egyre nagyobb port kavar a nemzetközi térben is”, ezért sok állami beruházás késedelmet szenved, de az egészségügyi projekteket nem függesztették fel, hiszen azok forrása rendelkezésre áll a hazai büdzsében. Azt mondta: a Keszthelyi Kórház régóta tervezett felújítása is valóra válhat a közeljövőben.

Vozár Péterné, a város alpolgármestere arról is beszélt, az ünnepek módot adnak arra, „hogy újra meg újra a történelem és a tudomány mérlegére tegyük az ünnepelt alakját, teljesítményét, hatását, gondolatainak, eszméinek időtállóságát, emberöltők utáni érvényességét. A 205 évvel ezelőtt született tudós szellemi öröksége tükröt tart elénk.”

Dr. Győrffy Edit, a Keszthelyi Kórház osztályvezető főorvosának gondolatai után kitüntetéseket adtak át. Elismerést kapott dr. Kiss Zoltán, dr. Kiss Lajos, Tuksa Júlia, Kárász Veronika, Fáró Katalin és Czipp Katalin.

Forrás, fotó: zaol.hu

 

Dombóvár

Semmelweis Ignác születésének 205. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak a Dombóvári Szent Lukács Kórházban. Az eseményt Dr. Kerekes László a kórház főigazgatója nyitotta meg majd beszédet mondott Pintér Szilárd polgármester, valamint Dr. Németh Csaba a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház intézményvezetője.

Mint minden évben, idén is szakmai elismerésben részesítettek két dolgozót. Orgovánné Jacsó Irén ápolónő 2023. év szakdolgozója, Dr. Takács Katalin Gyöngyi a Krónikus Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvos a 2023. év orvosa díjat vehette át.

Forrás, fotó: Városunk Dombóvár

 

Nagykanizsa

A Kanizsai Dorottya Kórház a Csónakázó-tó önkormányzati vendégházánál tartotta pénteken Semmelweis-napi ünnepségét, melynek keretében dolgozóik áldozatos és kitartó munkáját köszönték meg és ismerték el. A rendezvény egész napos, családias hangulatú volt. A hagyományoknak megfelelően főzőversenyt és kórházi szépségkirálynő választást is tartottak.

Az esemény megnyitóján Balogh László polgármester köszöntötte a kanizsai kórház közösségét. Beszédében méltatta Semmelweis nagyságát, akinek zseniális megérzései, statisztikai megfigyelései és vizsgálatai évtizedekkel előzték meg korát, de őt magát és felfedezéseit soha nem ismerték el, sőt, elutasítottság övezte egész pályáját. – A legnagyobb orvoskutatók egyikének nevét viselő napon mindenkinek látnia kell, hogy az egészség és az azt hivatással szolgáló egészségügy a legfontosabb értékünk – folytatta. – Van egy közösség Nagykanizsán, akik megfeszített küzdelemmel, szakmai és emberi elhivatottsággal egy egész város, térség egészségének őrzői.

Majd Cseresnyés Péter Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: bár a járványidőszak talán lezárult, de jöttek más problémák, melyek az egészségügyet is érintették. A kanizsai kórház a vezetés és a főorvosok segítségével nagyon jó munkát végeztek, öregbítették a kórház jó hírnevét. – Egy teljesen új struktúrában kezdett el dolgozni az egészségügy, a kórházak, a beilleszkedés, a munka komoly erőfeszítést igényelt mindenkitől – fogalmazott Cseresnyés Péter. – A kanizsai kórház ezen a téren is kiemelkedően teljesített, a kollektíva jól dolgozik, az intézmény jó eredményeket ér el a megelőzésben és a betegek gyógyításában egyaránt. Erre büszke lehet minden dolgozó.

Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató főorvosa ünnepi köszöntőjét a 205 éve július 1-jén született Semmelweis Ignác szakmai méltatásával kezdte. Olyan korban élt, amikor a betegek érdekében tett felismerése alapjaiban rengette meg kora betegellátását. – Aktuálisan olyan történelmi időt élünk, amikor a jelenkori munkánk alapvetően határozhatja meg az egészségügy irányát Nagykanizsán a jövőben – vélekedett. – A világjárvány elindított egy olyan folyamatot, melynek hatása még ma is érződik. Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy alapjaiban kell átalakítani az ellátórendszert, melynek alapelvei: a hatékonyság, a betegbiztonság és a szakmai színvonal emelése kell, hogy legyen. Az egészségügyi intézményünk megyei kórházi szintű besorolást kapott, a folyamat még tart, az egyes gyógyító osztályok szerepe az új struktúrában még kialakítás alatt áll.
Ezt követően átadták a főorvosi és adjunktusi kinevezéseket, a főigazgatói dicséreteket, a kiváló kórházi dolgozói címeket és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő okleveleit. A Semmelweis emlékérmet dr. Ruszwurm Andrea főorvos érdemelte ki.

Forrás, fotó: zaol.hu

 

Szekszárd

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház öt munkatársa vehetett át elismerést a magyar egészségügy ünnepén kiemelkedő szakmai munkájáért.

Semmelweis-nap alkalmából díjátadó ünnepséget tartott június 30-án a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Tolna Vármegyei Szervezete Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Az eseményen megjelent kamarai tagokat és családtagjaikat Dr. Pátri Eszter vármegyei tiszti főorvos és Munk Jánosné, a MESZK Tolna Vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte. Ezt követően került sor a Semmelweis-napi kitüntető oklevelek és díjak átadására. A tolnai kistérségek egészségügyi intézményeiből összesen tizenkét szakdolgozó részesült a kamara megyei szervezetének elismerésében, közülük öten a Tolna Vármegyei Balassa János kórház dolgozói.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház öt munkatársa vehetett át elismerést a magyar egészségügy ünnepén kiemelkedő szakmai munkájáért:

Busi Tímea diplomás ápoló, a Műtő és Diagnosztikai Blokk műtős szakasszisztense, Deé Mária, az Újszülött részleg csecsemő- és gyermekápolója, Komlósi Lászlóné, a Bőrgyógyászati Osztály ápolója, Takács Béla, a Sebészeti Osztály ápolási asszisztense, Török Márta onkológiai szakápoló, az Onkológiai Osztály osztályvezetőápoló-helyettese.

Forrás, fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház


Cegléd

A több éves hagyománynak megfelelően ez évben is Cegléd Város Önkormányzatával közösen került megrendezésre a Magyar Ápolók Napi és Semmelweis Napi ünnepség a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet platánfái alatt.

A Himnusz hangjai után ünnepi köszöntők és beszédek hangzottak el.

Meghívott vendégek voltak: Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség Elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, valamint Földi László országgyűlési képviselő. Cegléd Város Önkormányzatát Dr. Csáky András polgármester, Dr. Diósgyőri Gitta címzetes főjegyző és a képviselő testület tagjai képviselték.

Földi László országgyűlési képviselő és dr. Csáky András polgármester köszöntötték a jelenlévőket, s rajtuk keresztül valamennyi egészségügyi dolgozót. Elismeréssel szóltak arról az áldozatos munkáról, amelyet nap mint nap végeznek a betegek gyógyulásáért.

Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség Elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója ünnepi megemlékezésében említést tett ceglédi kötődéséről, s mint mondta, a városba érkezve, mindig hazajön. Kiemelte, minden egészségügyi dolgozó örüljön, hogy az egészségügy világának részesei lehetnek, és annak, hogy van értelme annak, amit csinálnak, a gyógyításnak.

Ezt követően kitüntetések, elismerések, előléptetések átadására került sor.

„Cegléd Város Egészségügyéért” szakmai elismerésben részesültek a kórházból:

Oláh Erika diplomás ápoló, a Kardiológiai Osztály vezető ápolója.

Ezután a Ceglédi Toldy Ferenc és Kórház és Rendelőintézet országos díjazottjai következtek:

1. A Magyar Orvosi Kamara által adományozott Hippokratész Emlékérmet kapott Dr. Farkas József sebész főorvos, a MOK Pest Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.

2. Miniszteri elismerő oklevelet kapott kimagasló szakmai munkájáért Bakos Istvánné sebészeti szakápoló. Az oklevelet 2023. április 03-án a Belügyminisztérium épületében Dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át.

3. Magyar Ápolási Egyesület Kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenységéért díszoklevéllel jutalmazta Zsengellér Ferencné röntgen asszisztensét. A díszoklevelet 2023. február 16-án a MÁE Ápolók napja ünnepség keretében vette át.

4. Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Semmelweis Napi oklevélét kapta Szarvas Tamásné az I. Psychiátriai Rehabilitációs Osztály szakápolója.

5. Az MTA-MESZK Szakmai Elismerő Oklevelét kapta 2022-ben Patakvárhegyiné Sárádi Zsuzsanna, a Transzfúziológia és Véradó Szolgálat laboratóriumi analitikusa, valamint Juhász Lászlóné sebészeti szakápoló a Sebészeti Osztály munkatársa kapta.

Orvosi előléptetések átadására is sor került, a teljes névsor itt olvasható:

Ezután következett az Igazgatói Dicséretek átadása, a díjazottak teljes névsora itt olvasható.

A Dél-Pesti Centrum Kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet képviseletében Bobál István gazdasági igazgató helyettes úr adta át az Igazgatói Dicséreteket.

A díjazottak teljes névsora itt olvasható.

Végül a Véradókat köszöntötték az elismerések átadása következett, a díjazottak teljes névsora itt olvasható.

A zenét a Petrik G. Band és a Zanzibár zenekar szolgáltatta.

Forrás, fotó: Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet


Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

Június 29-én tartották a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Semmelweis-napi rendezvényét, melynek keretében köszöntötték az intézményben dolgozókat, dicséretben részesítették a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégákat, megköszönték a kórházban már 40 éve dolgozó kollégák kitartását és elkötelezettségét, valamint jutalmazták azokat a kollégákat, akik munkájuk mellett képezték magukat az elmúlt időszakban.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői oklevelet és ajándékot adtak át a kimagasló teljesítményt nyújtó szakdolgozók részére. Két nyugdíjas, még aktívan dolgozó kolléga Fónyad László-díjban részesült, példaértékű életpályájuk elismeréseként.

Forrás, fotó: Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet


Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Az intézményben a Semmelweis napi ünnepség keretében elismeréseket és kinevezéseket adtak át.

A gyógyító-megelőző tevékenység keretében a lakosság egészségi állapotának javítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében kifejtett kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet emlékéremmel tüntette ki Dr. Szécsényi István Szülészet- Nőgyógyászat osztályvezető főorvost. Főigazgatói elismerő oklevélben 5 dolgozó, Főigazgatói dicséretben 9 dolgozó részesült. Főorvosi kinevezésben 3 orvos, adjunktusi kinevezésben pedig 9 orvos részesült.

Forrás, fotó: Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

 

Onkológiai Intézet – Budapest

A magyar egészégügy ünnepén köszönetét fejezte ki Prof. Dr. Polgár Csaba főigazgató főorvos, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) dolgozóinak odaadó, alázatos és sokszor erőn felüli munkájukért. Ünnepi beszédében áttekintette az elmúlt 5 évben közösen elért eredményeket.

A COVID-19 járvány, majd az ukrán háború okozta gazdasági nehézségek ellenére az OOI fejlődése töretlen volt az elmúlt 5 évben is. Az OOI a pandémia idején is teljes kapacitással gyógyította az onkológiai betegeket, átvettük az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet teljes mellkassebészeti ellátását, intenzív terápiás munkatársaink a műtüdő (ECMO) kezelésekkel és a tüdőtranszplantációkkal oroszlánrészt vállaltak a COVID-19 betegek kezelésében, ezen felül heti 7 napban biztosítottuk a Korányi Intézet és a János Kórház számára a COVID-19 PCR diagnosztikáját – ismertette az elért eredményeket az intézményvezető-

A főigazgató kiemelte, hogy az elődeinktől örökölt szakmai eredményekre építkezve mind a betegellátás, mind az oktatás, mind a transzlációs és klinikai kutatások területén is előrelépett az Intézet. Az Országos Onkológiai Intézet 2021-ben elnyerte az MTA Kiváló Kutatóhely címet és bekerült a TOP 50 magyar kutatóhely közé. Ezen kívül az OOI-ban működő Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium is a legjobb minősítést kapta eddigi tudományos eredményei alapján. A betegelégedettség kimagasló, 95% feletti és az Intézet a pandémia alatt és azóta is messze túlteljesíti betegellátási feladatait. Emellett az egyetemi és posztgraduális oktatásban is magas szinten teljesítenek az Intézet oktatói.

Az elmúlt 5 évben az intézet vezetésében fokozatos generációváltásra volt szükség, aminek során kiváló vezető munkatársak tértek vissza az Intézetbe vagy folytatták itt munkájukat – többségében az előző vezető támogatásával. Hangsúlyozta, hogy az elért eredmények közösek, aminek alapja a felkészült, szakmai és emberi kvalitásaiban is kimagasló humánerőforrás, de a Magyar Kormány, az egészségügy felső vezetése és a hazai kormányzati és európai uniós források is nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy olyan infrastrukturális és eszközpark fejlesztés valósulhasson meg az OOI-ben, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. 2019-20-ban megújult a sugárterápiás géppark, 2021-ben új Mellkasi Központot kapott az Intézet, ahol világszínvonalon folytatódhat a magyar tüdőtranszplantációs program. Emellett a kórházhigiénés felújítási program keretében megújult az Intézet recepciója, a CT/MR váró és teljes felújításra került Nőgyógyászati Osztályunk. 2022. januárjában az OOI-ben elindulhatott a magyar robotsebészeti program és a napokban fejeződött be az Intézet 2,5 milliárd forintos eszközbeszerzési projektje. Ezen fejlesztések lebonyolítása a műszaki és gazdasági munkatársaink és a menedzsment kimagasló munkája nélkül sem valósulhatott volna meg.

A főigazgató kiemelte, hogy a tisztességre, becsületre, munkára és szakmai alázatra építkezve az Országos Onkológiai Intézet jövője is sikerre van ítélve és az összetartó kollektíva a biztosítéka, hogy a nehéz időket is töretlen hittel vészelje át az Intézet, hiszen közös célunk a magyar Nemzeti Rákellenes Program sikerre vitele és a daganatos halálozás legalább 10%-os csökkentése 2030-ig.
A Semmelweis napon főigazgatói dicséretben részesültek az egészségügyben eltöltött évek alatt nyújtott kiemelkedő munkájukért, a daganatos betegekért végzett tevékenységükért:
Siha Gábor Miklósné, endoszkópos asszisztens, Rausch Ottóné, sugárterápiás szakasszisztens, Gréczi Mónika, diplomás ápoló, Gerlei Ildikó Erzsébet, szövettani szakasszisztens, Horváth Lászlóné, kutatási előadó, osztályvezető helyettes és Molnár Zoltán, orvosi műszerellátási csoportvezető osztályvezető helyettes.

Az idei évben az Intézet legmagasabb kitüntetését, a Pro Patiente-díjat és emlékgyűrűt Csiza Gyula, a műszaki osztály vezetője érdemelte ki.

Forrás, fotó: onkol.hu