Miért gondolta úgy a Szent János Centrumkórház vezetősége, hogy szükség van egy HPV-ambulancia létrehozására?

A HPV-, azaz humán papillomavírus-fertőzéssel és következményeivel minden nőgyógyászati rendelésen találkoznak a szakemberek. A HPV-ambulanciát azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy legyen egy olyan rendelés, ahol a témakörben elmélyült kollégák a megelőzéstől a HPV felismerésén, szűrésén át igény szerint az elváltozások kezeléséig követik a páciensek sorsát. 

 

Mennyiben hatékonyabb ez az ellátási forma, mint az egyéb ellátások?

A HPV-ambulancián igyekszünk összefogni az összes elérhető diagnosztikus és terápiás lehetőséget. A HPV klinikumának és kezelésének óriási szakirodalma van; mi arra törekszünk, hogy a legmodernebb, tudományosan igazolt elveket kövessük, és ezek alapján kezeljük a pácienseket. A vizsgálat egyik fontos eleme a méhnyak „megfestése” és mikroszkópos analízise, ezt hívjuk kolposzkópiának. Maga az ötlet régi, de nagyon hasznos eljárás. A kolposzkópia végzése valamivel időigényesebb a „sima” kenetvételnél, és némi gyakorlatot is igényel. Ezért is szerencsés, ha nyugodt körülmények között, a páciensre bőséges időt szánva végezzük a vizsgálatokat.

 

Hogyan lehet bejutni az ambulanciára?

A női pácienseket előzetes bejelentkezés, időpont-egyeztetés alapján tudjuk fogadni. Elsősorban azokra számítunk, akik vagy oltást, vagy HPV-szűrést szeretnének, vagy valamilyen eredményük nem lett jó – citológiai eltérés, magas kockázatú HPV-pozitivitás –, és emiatt a kezelőorvos kolposzkópos konzultációt kér.

 

Az utóbbi évekre visszatekintve mit tapasztalnak, nő a HPV-vel kapcsolatba hozható betegek száma?

Sajnos erről nincs pontos adat, mert csak azok kerülnek a látókörünkbe, akiknél a HPV látható, kellemetlen szemölcsöt okoz. Ők vannak talán kevesebben. A másik fontos betegcsoport, amely tagjainak nincs semmilyen panasza, de eljönnek szűrővizsgálatra, és akkor derül ki a fertőzés. Kutatások szerint a magyar nők átlagosan 10%-a hordoz magas kockázatú HPV-vírust, ez nagyjából megfelel a világátlagnak. Nem mindegy azonban, hogy csak átmeneti, múló fertőzés, ami nyom nélkül gyógyul, vagy a vírus hosszan tartó jelenlétéről van szó. Az utóbbi különböző stádiumokon keresztül végül méhnyakrákot okoz. A HPV elleni iskolai oltás bevezetése nagy előrelépés a vírus elleni harcban, de az idősebb, nem oltott korosztály ugyanolyan veszélyeztetett, mint régebben. Emiatt az esetszám stagnálását érzékeljük.

 

Kérem, röviden mondja el, mit kell tudni a HPV-ről! Hogyan terjed, miért veszélyes?

A HPV egy emberről emberre terjedő, hámréteget fertőző vírus. Elsősorban nemi úton, de gyakran tárgyak közvetítésével is átkerülhet egyik emberről a másikra. Száznál több alfaja létezik a vírusnak. Ha a fertőzést „jóindulatú” HPV-típus okozza, akkor szemölcs alakul ki a kézen, lábon, nemi szerven, ezt biztosan mindenki ismeri. Igen kellemetlen, de egyébként ártalmatlan betegség. Sokkal alattomosabb viszont, ha a fertőzést „magas kockázatú” HPV-törzs hozza létre, mert tipikus esetben ez semmilyen panasszal nem jár, az illető sokszor nem is tudja, hogy a szervezetében van a vírus. Az egészséges immunrendszer jó esetben előbb-utóbb legyőzi a HPV-fertőzést, és az megszűnik. Ha ez valami miatt mégsem következik be, akkor a vírus évekig, akár évtizedekig a szervezetben lehet – és itt jön a probléma! A magas kockázatú HPV-típusok sok év alatt rosszindulatú daganatsejtekké képesek átalakítani a fertőzött hámsejteket. A szűrővizsgálatok célja, hogy ezt a folyamatot időben észrevegyük, és megállítsuk. Ehhez a legelső, egyben legfontosabb lépés, hogy mindenki vegyen részt szűrővizsgálaton.

 

Csak a nőket érinti?

Nem, a HPV a férfiaknál is okozhat jóindulatú, szemölcsös vagy rosszindulatú, daganatos betegségeket. A daganattal a hímvessző, végbél, szájüreg, gége lehet érintett.

 

Miért van az, hogy nem mindenkinél okoz betegséget?

Szerencsére a HPV-fertőzés az esetek nagyobb részében elmúlik „magától”, vagyis a jól működő immunrendszertől. Immungyengeség, állandó hámirritáció, gyulladás, dohányzás viszont nem engedi érvényesülni a természetes gyógyító folyamatokat. A HPV csak ott képes problémát okozni, ahol ezt a szervezet „hagyja”.

 

Hogyan segíti az oltás a HPV elleni harcot, érdemes ezt felnőttként is igénybe venni?

A HPV-fertőzés nem képes olyan erősségű immunválaszt kiváltani saját maga ellen, ami a későbbiekben védelmet biztosítana egy következő fertőzés ellen. Ebben segít az oltás, amely mesterségesen előállított vírusfehérjét tartalmaz, és stimulálja az immunrendszert a HPV elleni ellenanyagok termelésére. Egy ilyen környezetben a vírus még a sejtbe belépés előtt semlegessé válik, és nem képes fertőzést létrehozni.

 

A legjobb gyógyítás a megelőzés. Mit tehetünk ennek érdekében, és mit tehetnek önök az ambulancián?

Ezzel maximálisan egyetértek! Az első és legfontosabb megelőzési lehetőség az oltás felvétele, lehetőleg a nemi élet megkezdése előtt, amire kiváló az iskolai kampányoltás. Fontos lehet még az óvszerhasználat, a partnerek gyakori váltogatásának kerülése, ami egyébként igaz minden nemi úton terjedő fertőzés megelőzésére. Idetartozik még a dohányfüstmentes élet, továbbá a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. Az ambulancián mindenkinek javasoljuk az oltás felvételét, aki esetleg még nem tette meg korábban.

 

HPV-ambulancia: Észak-budai Szent János Centrumkórház, Szülészet–Nőgyógyászati Osztály (11-es épület), I. emeleti vizsgáló

Bejelentkezés: 06-1/458-4657 vagy hpvambulancia@janoskorhaz.hu

Rendelési idő: szerdán 9.00–11.00 óráig

 

Forrás: hegyvidek.hu, fotó: Freepik