A Koraszülöttekért Országos Egyesülete (KORE) 2015-ben hozta Magyarországra – az ötletgazda dánok engedélyével – a koripokat, azaz a koraszülött babáknak szánt horgolt polipokat. Az elmúlt közel egy évtizedben ezek a figurák az önkéntesség és a közösségépítés jelképévé váltak.

A koripok amellett, hogy ölelhetők, abban is segítséget nyújtanak, hogy az inkubátorban lévő koraszülött babák a puha, pici polipkarokat megfogják, a csövek helyett azokba tudjanak kapaszkodni. Ezek a karok a köldökzsinórt is hivatottak pótolni, amely az anyaméh biztonságát eleveníti fel a picikben, nyugtatólag hatva rájuk.

Tolna vármegyében már hetedik éve működik a „Korip horgolók baráti köre”, amelynek tagjai fáradhatatlanul gyártják a vidám, nyolclábú (karú), színes játékokat. Képviseletükben Portheiserné Szabó Ildikó önkéntes adta át a harminc új koripot Wirth Józsefnének, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház koraszülött osztálya vezető ápolójának.

Miután a kórház dolgozói megkapják a koripokat, azok egyből mennek a mosógépbe, majd a fagyasztóba. A sterilizálást követően az édesanyákhoz kerülnek a horgolt állatkák, akiknek szintén nagy segítséget nyújtanak a babájukkal való kapcsolatteremtésben. Ők ugyanis sok esetben még nem tudják karjukba venni inkubátorban lévő, koraszülött gyermeküket, ezért a steril koripot puszilgatják, megölelgetik, így teszik be babájuk mellé az inkubátorba, hogy érezze a szülő flóráját és illatát.

Forrás, fotó. Tolna Vármegyei Balassa János Kórház