– Tizenhárom diák érkezett a miskolci kórház SKILL-II. laborjába, ahol a fiatalok az elsősegélynyújtás mellett az újraélesztés lépéseit sajátíthatták el, valamint egy virtuális szemüveg segítségével az ultrahangos vizsgálatok módjait is megismerhették - mondta Kocsis Gábor András tartalékos százados, katonaoktató.

Dr. Almássy Sándor általános sebész, mellkassebész főorvos, a SKILL-labor vezető szakembere fogadta a diákokat, akiknek bemutatta a különleges eszközöket is. Mint mondta, a SKILL-laborok célja, hogy minél felkészültebb, gyakorlottabb orvosok, szakdolgozók kerüljenek az egészségügybe.

Az orvostanhallgatóknak, szakdolgozóknak így az „éles” vizsgálatok előtt lehetőségük van modern szimulációs eszközökön – babákon, „fantomokon” - gyakorolni. Ma már szinte minden, a betegellátáshoz szükséges orvosi beavatkozás modellezhető és elsajátítható.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórházban két helyszín is rendelkezésre áll: a SKILL-I., illetve a SKILL-II. orvosi, kórházi szimulációs központ, melyek az ország legkorszerűbb és legjobban felszerelt skill laborjai.

A Skill-I-es labor főként a szakdolgozó képzés helyszíne, a Skill-II-es labor pedig az orvosképzést szolgálja.