Légzőtorna, cukorbeteg klub, közös séták, társasjáték estek, gyalogló klub, önsegítő csoportok függőségben szenvedőknek, stresszkezelő klub, elődás sorozatok. Ez csak néhány példa az egészségfejlesztési irodák sokszínű tevékenységéből.

A daganatos megbetegedések elleni küzdelemben is kiemelten fontos a személyes felelősség, az egészséges életmód és a javasolt szűrővizsgálatokon való részvétel.

A rákellenes világnap alkalmából a megelőzésre, a daganatos betegségek legfőbb rizikófaktoraira és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a kórházakkal együttműködő egészségfejlesztési irodák.

A daganatos megbetegedés több mint 200 féle megbetegedést is magába foglal, melyek különféle tünetet okozhatnak, és attól függően alakulnak ki, hogy a daganat hol helyezkedik el. Sokáig akár tünet-, és fájdalom mentes is lehet. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a legtöbb daganatos betegség kezelhető, sok közülük teljesen gyógyítható, amennyiben kezelése időben megkezdődik.

A daganatos megbetegedés több formája olyan környezeti tényezőkkel van összefüggésben, mint a dohányzás, egészségtelen életmód, az alkoholizmus hatása a szervezetre vagy egyes vírusfertőzések. Ezek egy része elkerülhető.

Forrás, fotó: Pesterzsébeti Egészségfejlesztő Iroda, Bajai Egészségfejlesztő Iroda