Hiánypótló fejlesztések valósultak meg az Országos Kórházi Főigazgatóság 16,746 milliárd forint összköltségű projektjével a diagnosztika területén. A fejlesztés eredményeképp 43 patológiai osztály szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezésekkel szereltek fel, pl. szövettani indítás és feldolgozás berendezéseket, nagy teljesítményű immunhisztokémiai automatákat, mikroszkópokat. 8 megyei kórházban korszerű, pneumatikus csőposta rendszert alakítottak ki, ezen felül felújításra került 43 patológiai osztály. Ezek az eszközfejlesztések lehetővé teszik a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását, csökken a leletkiadási idő, a korszerű kórházi mintaszállítás feltételeinek megteremtésével pedig jelentős munkaidő- és költségmegtakarítás érhető el. A patológiai osztályokon az elhunytak hozzátartozói számára méltó kegyeleti helyszínek kerültek kialakításra, megtörtént a gép-műszerpark cseréje, a szakszemélyzet munkakörülményei jelentősen javultak.

Az eredményesebb gyógykezelés és a költséghatékony diagnosztika érdekében a projekt keretei között korszerű labordiagnosztikai módszertan kidolgozása, továbbá laboratóriumi konzulens képzés is megvalósult. A tananyagfejlesztés és képzés segíti a minőségbiztosítást, és indirekt módon, az eszközbeszerzésekkel párhuzamosan támogatja a diagnosztikai területeket.

A projekt 2017. februári indulásakor az Európai Regionális Fejlesztési Alap által biztosított támogatási keretösszeg bruttó 9,81 milliárd forint volt mely a megvalósítás végére bruttó 16,746 milliárd forintra emelkedett. A Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása projekt megvalósítási szakasza 2023. november végén lezárul.

 

A projekt zárókonferenciájára 2023. október 19-én került sor a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban, ahol a fejlesztés eredményeiről beszélt dr. Takács Szabolcs a projekt szakmai vezetője, valamint Jurai Zsolt csőposta üzletágmenedzser az SCH-ps. Kft.-től.