További jó hír, hogy az elmúlt évben 218 millió forintot kapott az egészségügyi intézmény a 30 napon túli adósságok rendezésére.

A korábbiakhoz képest kicsivel kevesebb volt a 30 napon túli adósság a beszállítók felé, de így sem nevezhető kicsinek a felgyűlt összeg. Arányaiban az Almási Balogh Pál Kórház ezzel a középmezőnybe tartozott. Az okokra is ki lehet térni, mert a HBCS, vagyis a teljesítményarányos finanszírozás nem fedezi a valós költségeket, annak ellenére, hogy már történtek lépések a rendszer átalakítására – nyilatkozta a Lokál Extrának dr. Bélteczki János főigazgató.
Hozzátette, a finanszírozás gyógyításiszerkezet-függő és ahol több a nem manuális szakma, ott jobb a helyzet. Ózdon a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat és a traumatológiai területek – vagyis ahol operatív beavatkozások történnek – nem kapják meg a nekik járó támogatást.
A konszolidáció viszont sokat segített a büdzsén, mert december elején szinte alapról indulhatott a gazdálkodás.
Ezután írtak ki egy 15 milliárd forintos EMI-pályázatot, ebből jutott Ózdra 72 millió forint.

A főigazgató elmondta, hogy sajnálatos módon megszaporodott az intézményben a beteg, kiszolgáltatott emberekkel szembeni bűnözés, a magatehetetlenek kifosztása, ami ellen fel kell lépni.
Ezért a pályázati pénz egy részét kamerarendszer kiépítésére, beléptető kártya bevezetésére, valamint a kórház és a rendelőintézet közötti átjárás szabályozására fordítják, egyben megerősítik a biztonsági szolgálatot.

Régi probléma volt a ruhamosatás a kórházban, mert a régi gépek annyira elavultak, hogy már alkatrészt sem lehet hozzájuk beszerezni. Ezek kicserélése százmillió forintot emésztett volna fel, ezért más megoldást kerestek.

A salgótarjáni kórháznak komoly tartalék kapacitása van ezen a területen, ami modern technológiával párosul – ebbe az irányba mozdultak. Így a szállítókapacitást kellett bővíteni, a jövőben pedig szükség szerint szállítják Salgótarjánba a szennyest, onnan vissza pedig a tiszta, steril ruhákat. A sterilizáló gőzkazánjának is „lejárt a mandátuma”, amit ebből az összegből pótolnak, tovább javítva a betegellátás biztonságát.

Forrás: Lokál extra