A Belügyminiszter döntése alapján, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet között megkötött megállapodás értelmében a GOKVI 2023-tól önálló szervezésben, a használatba kapott szűrőbusszal vesz részt a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program megvalósításában.

A GOKVI a kezdetektől, 2019-től aktív résztvevője a Belügyminisztérium irányításával zajló „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programnak. Az elmúlt 4 évben a GOKVI munkatársai az ország leghátrányosabb részein fekvő települések lakói számára nyújtottak szív- és érrendszeri rizikószűrést és kardiológiai szakvizsgálatot. 211 településen jelentek meg a szűrőbuszok az ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal, ezalatt az idő alatt összesen 265 napon voltak helyben elérhetők az egészségügyi szolgáltatások, és több mint 10.000 fő vett részt a kardiológiai szűrésen, szakvizsgálaton.

Az idei évben tervezetten 20 településre látogat el a GOKVI a szűrőbusszal. A mobilszűrés alkalmával állapotfelmérés, kardiovaszkuláris rizikószűrés és kardiológiai vizsgálat történik (testsúly-, és testmagasság mérés, haskörfogat mérés, testtömeg index meghatározás (Inbody), koleszterin-, vércukor-, trigliceridszint mérés ujjbegyes vérből tesztcsíkkal, vérnyomásmérés, boka-kar-index meghatározás, kardiológiai rizikófaktor kérdőív felvétel, EKG vizsgálat, indokolt esetben szív ultrahang), majd a megfelelő helyszíni intervencióban részesülnek a páciensek (pl. egészséges életmód tanácsadás), továbbá szükség esetén háziorvoshoz, indokolt esetben szakorvoshoz irányítják őket.

Nagybárkányban a GOKVI Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztály osztályvezetője, Dr. Vajer Péter számolt be a szűrőprogramról.

Forrás, fotó: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet