A kecskeméti obezitológiai szakrendelés fejlődését, országosan is egyedülálló multidiszciplináris működését, egészségpszichológiai tevékenységét mutatta be Tóth Dóri egészégpszichológus, szakpszichológus jelölt, a szakrendelés munkatársa a szeptemberben Budapesten megtartott VIII. Magyar Evészavar Kongresszuson.

A szakrendelés 2016 óta működik önállóan a rendelőintézeti egységben, Dr. Wórum Endre, a II. sz. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa hozta létre, és akkoriban még szakorvos és dietetikus segítette a járóbeteg-ellátást. 2023. február óta országosan csaknem egyedülállóan működik a kecskeméti, egészségpszichológussal bővült obezitológia szakrendelés. A több szakterület együttműködéséből megszülető, bio-pszicho-szociális modellt követő betegvezetés jelentősen megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a páciensek testsúlycsökkentését.

Az obezitológia több szakmát érintő szakterület, amely túlsúlyos, elhízott betegek anyagcsereállapotának felmérésével, az elhízás okának kivizsgálásával és ezen ismeretek birtokában a túlsúly kezelésével segíti az elhízott betegek fokozott kockázatának csökkentését.

A multidiszciplináris szakmai team segíti a pácienseket abban, hogy ne csak testsúlyukat csökkentsék, hanem hosszú távon is fenntarthassák az egészséges életmódot. Tóth Dóri az előadásában bemutatta, miként járul hozzá az egészségpszichológiai tevékenység a páciensek sikeres testsúlycsökkentéséhez, életmódváltásukhoz és mennyire fontos a tartós súlycsökkenéshez.

„A kecskeméti Obezitológiai Szakrendelés célja, hogy ne csak fogyási eszközöket adjunk a páciensek kezébe, hanem reményt a változáshoz és valódi, használható tudást. A mi munkánk célja, hogy támogassuk őket az életmódváltás minden szakaszában, és segítő kezet nyújtsunk, amikor szükségük van rá. Az eredményeink magukért beszélnek: pácienseink kilókat veszítenek, miközben önbizalmat és életminőséget nyernek. Hiszünk abban, hogy a páciensek sikeréhez, élettel való elégedettségéhez hozzájárulhatunk, és ez az, amiért nap mint nap dolgozunk.”


Forrás: facebook.com/kmetkh