A kórházak, háziorvosok és a gyógyszertárak minden beteg adatait és korábbi leleteit látni fogják, ezzel jelentősen felgyorsulhat és biztonságosabbá válhat az ellátás, ezzel együtt az e-recept szolgáltatás is elérhetővé válik.
A tesztüzem sikeres volt, 18 háziorvosi praxis, 14 gyógyszertár és 6 kórház már bekapcsolódott az egységes számítógépes rendszerbe. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér szeptembertől minden szolgáltató számára elérhető lesz, november 1-jétől pedig kötelezővé válik a használata.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a cél az, hogy a korábbi papíros dokumentumokat kiváltsuk elektronikusokká, közhitelesekké ráadásul és bíróság előtt is bizonyító érvényűekké. Ez egy nagyon hosszú folyamat lesz, nem fog még ebben az évben minden egyes eleme működni, azonban a cél egészen világos.
A rendszerbe a betegek személyes és az egészségi állapotukkal kapcsolatos adatai is bekerülnek. Ezeket bárki csak az érintettek hozzájárulásával tekintheti meg, a hálózatot kiépítő cég különös hangsúlyt fordított a biztonságra.
Szabó Zoltán Attila a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) vezérigazgatója hozzátette: a kormányzati felhő, amit három évvel ezelőtt létrehoztunk, az a közeg, amibe az információkat fel tudjuk tölteni. Minden információt ki tudunk szívni a kórházi rendszerekből, és be tudjuk tölteni a felhőbe, és a felhőn keresztül az elektronikus személyi igazolvánnyal azonosított egészségügyben dolgozó orvosok láthatják ezeket.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez két honlap tartozik majd. Maga a felület az eeszt.gov.hu oldalon érhető el, információkat az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találhatnak az érdeklődők. A betegek a lakossági portálon keresztül érhetik el a beutalókat, recepteket és leleteket, míg az ágazati portált kizárólag az orvosok és szakápolók használhatják.