Thury Attila kiemelte: a miskolci kórház után a gyulai a második, ahol beüzemelték az új fejlesztésű eszközt, amely a korábbi szívultrahang-készülékeknél lényegesen kisebb és mozgatható, így az a sürgősségi esetek, valamint a fekvőbetegek esetén is gyors és pontos diagnosztikát tesz lehetővé. Hozzátette: osztályukon a szakember-utánpótlás is biztosított, az elmúlt időszakban hat rezidens érkezett hozzájuk.

Becsei László elmondta: az új készüléket nem csak az 50 ágyas invazív kardiológiai osztályon és a hozzátartozó hatágyas szubintenzív részlegen tudják használni, hanem a kórház többi osztályán is. Kifejtette: a kardiovaszkuláris megbetegedések Magyarországon népbetegségnek számítanak, az általuk okozott halálesetek száma nagyon magas. Ennek csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak az érintett betegek ellátására, a kardiológiai osztály fejlesztésére – fogalmazott.

Emlékeztetett: három évvel ezelőtt határon átnyúló pályázatból szereztek be egy modern kardiológiai ultrahangot, idén pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság révén uniós pályázati forrásból vásároltak egy ultrahangkészüléket, amelyet elsősorban az invazív kardiológiai osztályon és a gyerekosztályon használnak. Arról is beszámolt, hogy a meglévő szívkatéteres műtő mellett egy újabbat alakítanak ki októberre, és egy új DSA-készüléket is beszereznek az invazív kardiológiai beavatkozásokhoz. A fejlesztések révén két beteget is el tudnak majd látni egy időben, így csökkenthetők a várólisták.

A főigazgató főorvos arra is kitért, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal szervezett a kórház ingyenes szív- és érrendszeri szűréseket a SzívSN Országos Betegegyesülettel együttműködésben.

Forrás: hir6.hu, fotó: Gyulai Hírlap/Súr Enikő