Szabó Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, a meglévő és az új épületben egy ellátási egységben képesek lesznek a klasszikus gyermeksürgősségi ellátás mellett a gyermeksebészetet és baleseti ellátást is biztosítani. Az új épület szorosan, funkcionális egységben fog működni a Gyermekklinika főépületével, melyet egy alagúttal kötnek össze. Ezen keresztül lehetőség lesz arra, hogy a súlyos állapotú gyermeket egy percen belül a gyermekintenzív osztályra juttassák, vagy ellátási igénytől függően a belgyógyászati osztályokra, csecsemőosztályra. Egy önálló, egykapus gyermeksürgősségi és baleseti ellátóközpont szervesen illeszkedik a Gyermekgyógyászati Klinika családbarát fejlesztési koncepciójába és meggyőződésem, hogy ez nem csak az egyetem, de az egész régió alapvető érdeke – fogalmazott Szabó Tamás.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató meglátása szerint a Gyermeksürgősségi Központ létrehozása mind az egészségügyi ellátórendszer, mind az emberek szempontjából nagyon fontos.

– Büszke vagyok arra, hogy egy olyan konzorciumot irányít az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelyen belül a Debreceni Egyetem erős, kiszámítható és stabil partner – hangsúlyozta. Tudatta, hogy az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen a napokban elindítottak egy a gyermekek biztonságos közlekedését célzó figyelemfelkeltő kampányt, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebb gyermek sérüljön meg az utakon. Vigyázzunk közösen a gyermekekre, hiszen kiszolgáltatottak és sérülékenyek! – figyelmeztetett a főigazgató. A szülők figyelmét felhívta, hogy figyeljenek fokozottan gyermekeik viselkedésére is, és ha abban szokatlan, aggasztó változást tapasztalnak, akkor forduljanak orvoshoz. Hozzátette: az egészségügyi ellátórendszer részéről biztosítani kell, hogy a beteg gyermekek minél előbb gondoskodó kezekbe kerüljenek. Elköteleződés, szervezés, kommunikáció – több fontos tényező közül ezt a hármat emelte ki a főigazgató, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az egészségügyi ellátórendszer minden gyermeket meggyógyíthasson és a lehető legrövidebb időn belül adhassa vissza őket a családnak. Ez csakis felkészült orvosokkal és megbecsült szakdolgozókkal lehetséges, megfelelő infrastrukturális környezetben és eszközparkkal. Ezen feltételrendszer kialakításának egy nagyon fontos állomása zajlik most Debrecenben, ahol közös összefogással és elköteleződött együttműködéssel sikerült elhárítani minden akadályt a beruházás eredményes megvalósítása elől. Beszédét zárva a főigazgató reményét fejezte ki, hogy néhány hónap múlva, a kitűzött átadási időpontban közösen ünnepelhetnek majd, addig is a maga és az Országos Kórházi Főigazgatóság nevében is biztosította az érintetteket arról, hogy minden segítséget megadnak a projekt sikeres befejezéséhez.

Az új épületben 2 szinten 33 betegágy kap helyet. A felső szinten egy 15 ágyas gyermeksebészeti részleg lesz 2 műtőblokkal, lent pedig 4 ambulancia, triázs részleg, képalkotó diagnosztikai központ, továbbá endoszkópos labor, ahol lehetőség lesz idegentest-eltávolításra.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, egy olyan Gyermeksürgősségi Központ épül a kormány, az egyetem és az Országos Kórházi Főigazgatóság támogatásával és vezetésével, amely Debrecen és Hajdú-Bihar vármegye lakosainak ellátásában rendkívül fontos szerepet fog betölteni. Fontos a helyi közösségnek, a betegeknek, az orvosoknak, az egészségügyi szakápolóknak és az oktatói területnek is. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a Debreceni Egyetem nemcsak egészségügyi ellátást végez, hanem oktat, innovációt hoz létre. Egészségügyi ellátás nélkül nem tudunk olyan információkhoz jutni, amelyek a jövőben egészségügyi fejlesztéséket támogatnák a gyógyszerfejlesztésben, továbbá az egészségügyi technikák, rendszerek és folyamatok fejlesztése terén – hangsúlyozta. Kossa György kiemelte, a gyerekek boldogulása, fejlődése a legfontosabb, valamint az, hogy az életminőségük biztosított legyenek akkor is, ha valamilyen egészségügyi problémával szembesülnek.

– A fejlesztéssel a Debreceni Egyetem sürgősségi betegellátásnak története egy újabb, kiemelkedő jelentőségű állomásához érkezett – jelentette ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. Felidézte az egyetem sürgősségi orvosszakmai fejlesztésének elmúlt 15 évét. Mint mondta, a felnőtt sürgősségi betegellátás 2007 szeptemberében kezdődött, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően rövid időn belül színvonalas sürgősségi betegellátó osztály jöhetett létre. Már ezekben az időkben évente 15 ezer beteg ellátását biztosították. – Az oktatás-kutatás-betegellátás hármas elvét egységbe foglaló egyetemi szerepvállalás megvalósítása érdekében a betegellátó munkához szorosan kapcsolódva 2007 januárjától a Sürgősségi Orvostani Tanszék biztosította az oktatás és kutatási feladatok ellátását – ismertette. Később megfogalmazódott egy önálló, klinikai rangon működő sürgősségi betegellátó egység létrehozásának igénye, így 2017-ben létrejött hazánk első Sürgősségi Klinikája a Belgyógyászati Klinika falain belül. 2021-től új épületben, a korábbinál is színvonalasabb környezetben folytathatják e tevékenységet.

– A sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően a klinika és a tanszék méltán válhatott az ország egyik legkiemelkedőbb sürgősségi oktató-kutató és gyógyító centrumává. A növekvő bizalmat mi sem bizonyítja jobban, hogy a Sürgősségi Klinika betegforgalma a kezdeti 15 ezerről napjainkra 50 ezer főre gyarapodott. A jövőben e szakmaterület sikertörténetét a Kenézy Gyula Campus sürgősségi betegellátó osztályának a közelmúltban bekövetkezett klinikai integrációja is erősítheti. 2023 márciusától kezdődően az integrált, immár kétpólusú Sürgősségi Klinika a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően - vármegyénk határain is túlmutatva – közel 1,5 milliós populáció ellátását biztosítja – tudatta Szabó Zoltán. Kiemelte, az új központ új dimenziót, kiszélesedő lehetőséget teremthet.

Egy olyan betegellátó, oktató-kutató komplexum megvalósulásának lehetőségét üzeni számunkra, amely a sürgősségi orvosszakma egyetemi képviselőinek a korábbinál is hatékonyabb szakmai együttműködésében teljesedhet ki.

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében tudatta, rendkívül szoros az együttműködés a város és az egyetem között. Mint mondta, büszkeséggel és örömmel tölthet el mindannyiunkat az a munka, amely a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában folyik. Kiemelte, egy város életének sok olyan eleme van, amitől jelentősége növekszik vagy tartós lehet. Debrecen esetében az egyetemen folyó szakmai munka ezt a jelentőséget mindenképpen erősíti. – Büszkék vagyunk azokra az orvosokra, egészségügyi szakdolgozókra, akik nap mint nap megküzdenek az előttük álló kihívásokkal, dolgoznak azért, hogy polgártársaink gyógyulhassanak és újra egészséges életet élhessenek – mondta.

Forrás: civishir.hu, fotó: OKFŐ/Mészáros Gábor