A 6 milliárd forint összköltségű Gyermek- és ifjúságpszichiátriai addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése (EFOP-2.2.0-16-2016-00002) projekt keretében szakmai fórumot rendezett az ÁEEK konzorciumi partnerei (Szeged, Pécs Debrecen) részvételével a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, 2018. október 9-én, Budapesten. 

A szakmai fórumot Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Srágli Attila, projektirányítási igazgató (ÁEEK) nyitják meg. A rendezvény előtt Vitályos Eszter sajtótájékoztatót tartott a gyermekek lelki egészségének megőrzését szolgáló kormányzati intézkedésekről. 

A szakmai fórumon a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek ismertetik a kiemelt projekt átfogó és rendszerszintű céljait és beszámolnak a 13 helyszínen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések szakmai hátteréről. Tájokoztatást nyújtanak a munka megújítását szolgáló új irányelvek kidolgozásáról, a helyi mentálhigiénés együttműködések előmozdítására szervezett megyei programokról és helyi továbbképzéseikről, valamint a gyermekpszichiátria fejlesztését és rendszerszintű innovációját szolgáló mérés-értékelés, tervezés és az ehhez szükséges szakmai együttműködések előrehaladásáról.

A projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása. A projekt keretében aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztályokat vagy gyermekpszichiátriai részlegeket alakítanak ki Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon. 

Pécsett és Szegeden a meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitás-bővítése történik meg, amellyel országosan megújul a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátások rendszere. A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív fiatalkorú páciensek ellátására úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővülnek a győri, miskolci, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények. 

A járóbeteg-ellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében komplex járóbeteg-ellátó egységek bővítése vagy létrehozása valósul meg Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két pécsi helyszínen.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Projektirányítási Igazgatóság