Jelenleg az 1-es típusú diabétesz nem megelőzhető és nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli. A diabétesz kezelés célja ma már kevésbé az élet megmentésére irányul, sokkal inkább a teljes értékű élet elérése tekinthető célkitűzésnek. Ennek része a normális testi, lelki és szellemi fejlődés, illetve a felnőttkor szövődménymentes elérése. Fontos, hogy a gyermekek életükben minél kevesebb területen és minél kisebb mértékben éljék meg azt, hogy a diabétesz korlátozza őket aktivitásukban, és kirekeszti őket a közösség életéből.

Gyermekkorban több mint 95 %-ban 1-es típusú, ún. inzulinfüggő cukorbetegségről beszélhetünk, melynek előfordulása az utóbbi években rohamosan nőtt. Az egyre nagyobb számú, főként nagyon fiatal cukorbeteg gyermek ellátása, nevelése, gondozása speciális kihívást jelent. Magyarország Kormánya a családok védelme érdekében kiemelt célnak tartja azon intézkedések megtételét, melyek alapvetően az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek családjainak terheit hivatottak enyhíteni, ezzel is minél inkább hozzájárulva a gyermekek testi-lelki jóllétéhez, egészséges, harmonikus fejlődésük, testi, szellemi, erkölcsi gyarapodásuk kiteljesítéséhez.

Tervezett meghirdetés: 2020. május 7. 
Tervezett eredményhirdetés: 2020. július 7.
 

A pályázatok támogatására rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 475.000.000,- Ft. A pályázaton minimum 5 000 000 Ft, maximum 30 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A támogatás mértéke a támogatható tevékenységekre vonatkozó összes költség 100 %-a.

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik jólétét, jóllétét fokozó, fejlesztési célú támogatás gyermekdiabétesz centrumok részére elnevezésű pályázatot 2020-ban 1. alkalommal hirdeti meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (lebonyolító: ÁEEK). A pályázati kiírás célja, hogy az érintettek az elérhető korszerű ellátást kisebb anyagi és adminisztratív költség mellett kaphassák meg, a környezet tájékozottsága javuljon, a kiegészítő szolgáltatások bővüljenek, és a gyermekek a lehetőségekhez mérten teljes értékű életet élhessenek.

A pályázati kiírás keretében olyan közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók pályázhatnak, amelyek közfinanszírozott ellátás keretében gyermekdiabétesz ellátást nyújtanak és erre vonatkozóan működési engedéllyel, valamint finanszírozási szerződéssel rendelkeznek, továbbá szerepelnek a Magyar Diabetes Társaság elektronikus nyilvántartásában. 

A pályázat megvalósításának végső határideje: 2020. december 31.

A támogatható tevékenységek köre kiterjed az infrastruktúrafejlesztésre, eszközbeszerzésre, diabetológiai szaktanácsadásra, pszichés támogatásokra is.

További információ: https://www.aeek.hu/palyazati_felhivas_gyermekdiabetesz_palyazati_program